IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 26 Ocak 2020, 20:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mutluluktan korkma: Çerofobi





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yaşam her zaman düz bir çizgide ilerlemiyor, çoğu zaman inişleri ve çıkışları var. Hoşumuza giden durumlarda mutluluktan uçabilir, bazen de ağlayabiliriz. Ancak mutsuzluğun, mutluluğun hemen ardından gelen bir duygu olduğuna dair inanışlarımız, ayakları yere basmayan bir düşünceden fazlası değil.

Dikkat Çerofobi Var

Son çıkardığı Mutluluk Faktörü isimli kitabında konu hakkında değerlendirmeler yapan Selin Yetimoğlu; “Çerofobi sözcüğü, Yunanca’da ‘Memnunum’ anlamına gelen ‘Chairo’dan geliyor. Ve tabii diğer pek çok fobi gibi bu fobiye sahip olmayanlar da fobisi olanları anlamakta güçlük çekiyor. Yükseklik korkusu olmayanların çoğu, yükseklik korkusu olan kişilerle empati yapabiliyorken mutluluk fobisi olanlarla empati yapabilen çok az kişi var” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; “Çerofobisi olan kişiler her zaman üzgün ve melankolik görünen kişiler olmak zorunda değil. Çoğu dışarıdan bakınca halinden memnun görünse de aklından geçen düşünceler kendisini rahatsız ediyor olabilir. Örneğin, bir doğum günü partisindedir. ‘Ayıp olur’ ya da ‘arkadaşı üzülür’ gibi sebepler dolayısıyla orada bulunmaya devam ediyordur ancak iç sesi oradan bir an önce çıkmasını söylüyor olabilir. Hayatında önemli yeri olabilecek mutlu değişimlere izin vermiyor da olabilir. Örneğin, romantik ilişkilerden kaçınıyordur. İlgili kişiler değişse de sonunda yine mutsuz olacağına dair güçlü bir inanç taşıyordur. Ya da pek çok kişinin keyifli ya da eğlenceli olarak nitelendireceği sinemaya gitmek, iş çıkışı kahve içmeye gitmek, komedi dizisi izlemek gibi oldukça basit aktivitelerden bile korkuyor olabilir. Hatta sadece kendisinin değil, çevresindeki kişilerin mutlu olmaya çalışmalarını gereksiz veya zarar veren bir çaba olarak görüyor bile olabilir. Çünkü esas korktuğu mutluluk anı değil, mutluluk anını takip edeceğine inandığı mutsuzluk anıdır.”

Çerofobi Değerlendirme

Korkunuzun Seviyesini Ölçün

Çerofobi, psikolojide üzerine henüz az sayıda çalışma yapılmış bir konu. Fakat tabii depresyonla yakın bir ilişkisi olduğu konusu da bilinen bir gerçek. Ancak depresyonun sebebi mi yoksa sonucu mu olduğu henüz belirlenememiş durumda. Journal of Cross-Cultural Psychology’de yayınlanan bir makalede, yapılan detaylı çalışma neticesinde oluşturulan Mutluluktan Korkma Skalası, çerofobinizin düzeyini belirlemede size yardımcı olabilir. Öyleyse bakın bakalım, aşağıdaki ifadelere olan inanışınıza bir ile yedi arasında bir sayı verecek olsanız her birine kaç verirdiniz? Tüm ifadelere verdiğiniz cevapları değerlendirerek çerofobinizin seviyesini görebilirsiniz. Çok neşeli olmak istemem. Çünkü neşe çoğunlukla üzüntüyle sonuçlanır. Felaketler genellikle talihli durumlardan hemen sonra gelir. Çok fazla neşenin olumsuz sonuçları vardır

Bilinçli Farkındalık Hali

Anda kalabilme becerisi herkesin mutluluk seviyesini artırma gücüne sahip. Bu, özellikle mutluluktan sonra mutsuzluğun geleceğine inanan kişiler için daha hayati bir beceri oluyor. Çünkü mutlu olduğu anın tadını çıkarabilen kişi, geçmişten getirdiği ya da geleceğe dair düşünceleri daha rahat bir şekilde zihninden uzaklaştırabiliyor. Bilinçli farkındalık da diyebileceğimiz mindfulness kavramı ise tam bu noktada devreye giriyor. Çünkü geçmişe ya da geleceğe giden zihnin nazikçe ve bilinçli şekilde şu ana taşınabilmesi geliştirilebilecek bir alışkanlık. Meditasyonlarsa mindfulness’ın en güçlü araçlarından biri olduğu için çerofobi tedavisinde önemli bir yere sahip. Nefes egzersizleriyle zihni sakinleştirme de burada kullanılan bir başka rahatlama tekniği oluyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
çerofobi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yonca Evcimik mutluluktan ağladı Risque Magazin Haberleri 2 14 Ocak 2020 23:45
22 Yıllık Kocasından Boşandı, Mutluluktan Kahvede Lokma Dağıttı CLasS Haber Arşivi 0 27 Ocak 2018 06:30
Birini mutluluktan öldüren kadın için... Sihir Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 12 Ekim 2011 09:35