IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2009, 18:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nihilizme karşı özgün tezler




NİHİLİZME KARŞI ÖZGÜN TEZLER

1. Kendini madde ve tinden soyutlama yoluyla “gerçek”leyeceğini düşünen nihilist, zorunlu olarak, uzayın içinde farklı, özerk, müstakil, kendige bir mekan arar. Bunun da sonsuzluk bilgiseliyle çelişeceğini görmez.

***
2. Madde ve tini yadsıyan nihilizm, bu vargıya ulaşırken tinin verili değerlerini kullandığını unutmakla kalmaz, tözü, kurşuni fikirlerin alaca-karanlığında nereye bağlayacağını da şaşırır.
.
***
3. Maddeyi "gerçek" dışı olarak gören nihilist onu soyutlarken zorunlu olarak idealizmin kucağına düşer; İdealizmin tinini de soyutlayarak ortada kalan aynı şaşkın felsefe, böylece her iki felsefeye de düşman bir cephede yer yapmak zorunda kalmıştır.

***
4. Bir gerçeklik olamayacağını iddia eden onun anlayışındaki "gerçeklik", kendi içinde anlaşılır, özgül ve yalıtık olmayan değerlere sahip olmaktan yoksundur. Bu nedenle söz konusu felsefe, kaçınılmaz bir şekilde, tutarlı olması için kendi kendini de 'hiç'leyerek çıkmaza girdiğini görmez.

***
5. Pratik aklın varlık ortamını yitirmesine neden olan felsefe, "şey"leri yadsırken, yadsınmanın yadsınma nedenini, hiç değilse, soyutsal-somut kavramlarla açıklayamaz; Çünkü, onu açıklayacak araçları teklifsizce yadsımıştır.

***
6. Mevcut toplumsal ilişkilerin bozuk yapısına saldırma karakteristiğinde beslenen ve santimantal öğeleri yücelten nihilist, bilimi küçümsediği(*) için "akla" yatkın tek çıkış yolunu safça kendisi kapamıştır.

***
7. Özsaygısının ve kendini beğenme hevesinin bir tamamlayıcısı olarak kendini tanıtlamaya çalışan bahtsız felsefe, böylece, ilkeleriyle ayakta duran bir felsefe olmak yerine, sağtörel pramidin en tepesini "hiç" kimseye vermeye yanaşmaz.

***
8. “Canlılar, ya bu dünyaya aittir; ya da değildir.” Açık ve net aristolojik düsturunun gerçekliğini kavramak istemeyen talihsiz felsefe, aslında, yaşamının her gününde ancak pratik olarak tartabileceği ve ölçebileceği bir “gerçekliği” teklifsizce reddeder.


***
9. Tikel bireysel düzeyde ortaya konan nihilist düşünsel ürünlerin özgül ağırlığı, özünde, bu dünyaya ait olmayan “fikirleri” eksen yaparak, kendini aristolojinin mutlak pratik sebep ve sonuçlarından yalıtarak kurgulamaya çalışan pato-felsefe, içine düştüğü bunalımları” İYİ” ve “GÜZEL”in saçtığı rahatlatıcı ışınların altında yıkamaya çalışır. İYİ ve GÜZEL'in, onlar kadar iyi ve güzel insanların mücadelesine bağlı olduğunu anlamaz.


***
10. Yaşamın kendisini, doğumundan önceki ve ölümünden sonraki belirsizlikle(aslında maddeye dönüş) birbirine karıştıran nihilist felsefe, bu yüzden gerçekliği ölümün ağırlığı altında ezdiğinin farkında değildir.


***
11. Kendini aristolojiden soyutlamak zorunda kalan nihilizm, pratik yaşamın kendisinin bir aristoloji olduğunu göremediğinden ötürü, kendi yaşamını yadsımanın yanında daha ileriye giderek her şeyi yadsımak zorunda kalır. Bu yüzden olgulara yaklaşıp onu tahlil ederken aristolojiyi kullanmak zorunda olduğunun farkına varamayışının sonucu, hasta bir felsefe olarak ortaya çıkar.


***
12. Özgül-felsefesinin temelini “hem eleştiren hem de eleştirmeyen” şeklinde, anlam sarhoşluğu saçan bir şiarın etrafına toplamak için savaşırken, bunun, kendi-kendisiyle dalga geçmenin bir yönü, bir sonucu olduğunu kavramak istemez.

Alıntı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
karsi, nihilizme, ozgun, tezler, Özgün


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ödev ve Tezler İndex Seth Ödev ve Tezler 0 07 Eylül 2014 20:06
Psikolojik, Sosyolojik ve Ekonomik Tezler InTheDarK Felsefe 0 01 Mayıs 2012 18:55
Feuerbach Üzerine Tezler (Karl Marks) Kalemzede Felsefe 0 07 Nisan 2012 07:56