IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CanDostu

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Kasım 2012, 15:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Alevilik, bir mezhep midir?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Cevap vermeden önce mezhep kelimesi ne anlama geliyor ona bakalım. Mezhep kelimesi Arapça olmakla beraber, “Tutulan Bir Yol” anlamına gelmektedir. Bu anlamıyla Alevilik İslami bir mezheptir. Ancak hemen belirtelim ki İslamiyet eşittir Sünnilik veya Şiilik değildir. Yine Alevi inancına dar mezhepsel bir tanım Alevililerce asla kabul görmemiştir. “Sorma be birader bizim mezhebimizi, biz mezhep bilmeyiz, yolumuz vardır.” deyimi Alevi inancının mezhepsel tanımı aştığının simgesidir. Alevilik, İslami bir inançtır. Ancak bazı art niyetli kimseler Aleviliği İslam’dan ayırmaya çabalamışlardır. Aleviliği kendi grupsal, ideolojik, bölgesel, etnik çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimseler Aleviliği bu düşünceye hizmet edecek şekilde tahrif etmişlerdir. Emeviler döneminde doruğa çıkan ve daha sonraları da devam eden Alevi düşmanlığı da Aleviliği İslam dairesi dışında görmüştür. Onlara göre ise, onlar gibi düşünmeyen herkes İslam dışıdır. Bu düşüncenin çok yanlış olduğu ve çok acılara sebebiyet verdiği ortadadır. Ancak tekrar tekrar ısrarla belirtelim ki İslamiyet yalnızca Sünnilik değildir. İslamiyet’i eşittir Sünnilik olarak algılayanlar İslamiyet’i bazı biçimsel kurallara indirgeyerek Aleviliğin İslam dışı bir inanç olduğu sonucuna varıyorlar. Halbuki varmaları gereken sonuç “Alevilik Sünnilik değildir ama Sünnilik ve Şiilikten farklı bir İslam inancıdır.” sonucu olmalıdır.

ALEVİ KÜLTÜRÜ TARİHİ


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 18 Kasım 2012, 15:52   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (4)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Alevilik, bir mezhep midir?




Bir alevi olarak bende mezhep olarak görmüyorum. Hatta mezhep diye birşey bilmem. Kuran'da nerde yazıyor sunni? nerde yazıyor şii? nerde yazıyor hanifi? nerde yazıyor şafi? Alevilik bir özümsemedir. İslamiyeti kültürde dahil olmak üzere yaşamına sentezleyen tek inanç kapısıdır.

Alevilik nerden geliyor? Hz. Ali'yi sevenler ve onun söylediklerine inanıp Hz. Muhammed yoluna girerek, isteyerek inanarak islamiyeti kabul etmiştir. Devamında ise hergün Hz. Ali'nin evinde toplanarak islamiyeti tanımaya başlamışlar. Zaman ilerledikçe Ali evi= Alevi olarak kalmıştır.

Birşey demek istiyorum ama sakın yanlış anlaşılmasın. Sunni diye kendilerini islamiyet alanında ayıran kişiler kendilerini bilerek ve isteyerek soyutluyor. Yani dışlıyor... Sunnilik neren geliyor? Sonradan olan müslümanlara zaman geçtikçe verilen isimdir, mezhep değil. Sunni anlamını bir inceleyin göreceksiniz. Sunni=soyut=yüzeysel. Sonradan müslüman olanlar o dönem zorunlu yani isteyerek müslüman olmayanlara bu isim verildi. Yüzeysel, inanmadan dine geçtiği için sınıflandırılmışlardır.

__________________
Deniz ol dalgan olayım, sahil ol kumun olayım
Martına kanat olayım, tüyümü Maviye boya
Adın Mavi, Gözlerin Mavi, Aşkın Mavi
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
alevilik, bir, mezhep, midir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık