IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Eylül 2011, 21:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamilelikte Zekya (amnion) Testi




Amniosentez Testi
Bilindiği üzere hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin gelişim durumunu izlemek için belirli testler yapılır. Bunlardan biriside genetik biliminin konusu olan Zekya Testi yani tıp diliyle amniosentez sitogenetik testi dir. Bu testin basit şekliyle mantığı şudur:

Anne karnındaki bebek amnion zarı denen bir kesenin içinde bulunmakta ve gelişimini bu zar içerisinde tamamlamaktadır. Bu zarın içerisinde besin öğelerince sengin, bir o kadarda çeşitli atık maddeler içeren en önemlisi ise bebeğe ait olan hücrelerin bulunduğu bir sıvı vardır, işte bu amnion sıvısıdır. Özel yöntemlerle kadın doğum uzmanlarının bu sıvıdan aldıkları örnek, Genetik Laboratuvarlarına gönderilir ve burada biz genetik uzmanları bu sıvı üzerinde sitogenetik veya molekülergenetik düzeyde incelemeler yaparız. Bu sıvı bebek derisinden kopan veya değişik şekillerde bu sıvı içerisinde yer alan hücrelerle doludur. Peki bu hücrelerin önemi nedir... İşte bu hücrelerin içerisinde bulunan genetik materyal sayesinde anne karnındaki bebeğin genetik bir rahatsızlığının olup olmadığını belirli sınırlar çerçevesinde test edebiliriz. Bilimin bu noktada eksik kaldığı bazı durumlar vardır... Birincisi tedavisi olmayan genetik bir rahatsızlık tespit edilirse hamilelik sonlandırılır ve çocuk alınır. Tek umut verici olay tedavisi olan bir genetik rahatsızlık tespit edilirse erken tanı özeliği sayesinde işe yarar olmasıdır.

Bu sıvı içerisindeki özel hücreler ayrıştırılıp yıkanır daha sonrada üretilerek belirli bir sayının üzerine geldiğinde üremelerine son verilir. Hücre bölünmesinin belirli evresinde kalmış olan hücreler boyanarak mikroskop altında incelenir ve bunlarda DNA paketlenmiş kromozomlar şeklinde izlenir. Herhangi bir anomali saptandığında rapor edilerek hastanın doktoru ile iletişim kurulur.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Genetik Araştırma Labortuvarında Bu gibi çalışmalar üzerinde araştırmalar yapmaktayım. Hastalarımda en çok göze çarpan anomali "Down Sendromlu Bebek" tir. 21. kromozomun bir adet fazla olması sonucu ortaya çıkan bu durum günümüzde ensık rastlanan genetik anomalidir. Bu ve bunun gibi sayısal veya yapısal kromozomal anomaliler bu yöntem ile tespit edilmektedir. Halk arasında yalnış bilgilendirmeler mevcuttur. Fakat usta ellerde ne bebeğe nede anneye bir zararı olmayan bir testtir.

Olur da bir gün yardıma ihtiyacınız olursa bu bölüme yazacağınız mesajlarla size yardımcı olmak isterim bu konu hakkındaki tüm sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım...
Biliyorum ki aranızda bu ve bunun gibi rahatsızlıklardan mustarip olan yakınları olanlarınız vardır.

Şimdi konuyu ne kadar uzatsamda belirli bir gerçek vardır ki herkes ihtiyacı kadarını alabilir. Bunun için sorularınızı bekliyorum...

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
amnion, hamilelikte, testi, zekya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikte Güneşlenmek Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:51
Hamilelikte Kaşıntı! pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 26 Ekim 2010 19:42
Hamilelikte Saç Bakımı Dilara Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 01 Mayıs 2010 16:06
Hamilelikte Çiğ Et Tüketimi YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Ocak 2010 02:56
Hamilelikte Seyahat Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 28 Nisan 2008 12:21