IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Eylül 2011, 21:59   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İmmünoloji




İmmünoloji
İnsan İmmün (Bağışılık) sistemi zararlı olan organizmaları vücuttan uzaklaştırmaktadır. Bu sistem, vücudumuzun yaklaşık iki trilyon hücresini koruyan, antibadi ve sitokinler üreten hareketli askerleridir. Virüs, bakteri ve tümör hücreleri veya transplante edilmiş hücreler gibi yabancı ya da vücuda ait olmayan hücrelerle koordineli bir biçimde hızlıca çok yönlü bir atağa geçmektedir.
Her ne kadar çevre immün cevabı stimüle etse de, immüniteyi kontrol eden genlerdir. Genler antibadi ve sitokinlerin hücre yüzeyini spesifik olarak kodlamaktadır. Genler aynı zamanda sitokinleri tutan hücre yüzey proteinlerini kodlamaktadır (Antijen başka bir bireyde immün cevaba neden olan bir moleküldür. Antijenler genellikle protein veya karbohidratlardır). Yabancı antijen, vücuda ait olmadığından dolayı, bir immün cevaba neden olmaktadır.
Genler immüniteyi kontrol ettiğinden, oluşan değişiklikler immünolojik fonksiyonları engelleyebilmektedir. Immünitede oluşan bozukluk, otoimmün hastalıklara, allerjiye ve kansere neden olabilmektedir. Genlerin immünitede büyük rol oynamasından dolayı, teknoloji ile birlikte, hastalıkların tedavisi amacıyla immün sistem güçlendirilmeye çalışılmaktadır.

Kanser ve İmmün Sistem-Zorunlu Bağ
İmmün Cevap: Vücudun Doğal Savunması
İmün ceavp, vücudun, infeksiyon veya hastalıklara neden olan yabancı maddelerin istilasından sonra, kendini savunma mekanizmasıdır. İmmün sistem, çeşitli beyaz kan hücreleri tiplerinin koordinasyonlu çabaları için gerekli metodları içine alan çok zor görevi olan bir olgudur. Aşağıdaki şekil, immün sistemin virusları nasıl yıktığını şematik olarak göstermektedir.

1. Makrofaj olarak adlandırılan beyaz kan hücresi virüsle karşılaşıp onu yok ettiğinde immün cevap başlar. Bu sırada başka virüsler yakınlaındaki enfekte edebilecek hücreleri arar.

2. Daha sonra makrofaj virüsleri s-----ir ve yüzeyindeki antijen denilen kısımları göstermektedir. Yakında bulunan hücreler ise virüslerin saldırısı nedeniyle enfekte olmuşlardır.

3. Vücuttaki çok sayıda farklı hücreden yardımcı T hücresi (beyaz kan hücrelerinin başka kategorisi), şimdi antijeni tanımakta ve makrofaja bağlamaktadır.

4. Bu bağlanma kimyasal maddelerin salınımını - makrofajlar tarafından interlökin-1(IL-1) ve Tümör nekroz faktör (TNF) ve T hücresi tarafından interlökin-2 (IL-2) ve gamma interferon (IFN-y)- stimüle eder. Bu maddeler interscellular (hücreler arası) haberleşmeyi sağlar.

5. Bu oluşumun bir kısmı olarak IL-2, diğer yardımcı T ve T hücrelerinin farklı bir sınıfı olan katil T hücrelerine çoğalmaları için emir verir. Yardımcı T hücrelerinin çoğalması, B hücrelerinin çoğalmasına ve antibadi üretimine neden olan maddeler salar.

6. Katil T hücreleri şimdi virüs tarafından enfekte edilen konakçı hücreyi delmektedir.

7. B hücreleri tarafından salınan antibadiler, serbest yüzen virusların yüzeyindeki antijenlere bağlanmaktadır. Makrofajların virüsleri daha kolay takip etmesini sağlamasının yanı sıra, kan hücrelerinin bu bağlayıcı sinyalleri virüslerde delik açan komplement olarak adlandırılmaktadır.

8. Son olarak, enfeksiyon kontrol altına alındığında aktif olan T ve B hücreleri suppressor T hücreleri tarafından dönüştürülmektedir. Yine de geriye aynı virüse yeniden enfeksiyon durumunda hızlıca reaksiyon gösterebilmesi için bazı "hafıza hücreleri" kalmaktadır.
Kanser immünologları, vücudun virüsü yok ettiği gibi, kanser hücreleri ile aynı yolla savaştığına inanmaktadır. Yapılan immün sistem çalışmaları ile, yeni yollar bularak kanser sonrasında kanser ile mücadelede vücudun partneri olarak geliştirilmesi planlanmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
immünoloji, İmmünoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık