IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Eylül 2011, 22:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Endokrinoloji




Endokrinoloji nedir?
Endokrin bezler ve bunların salgıları ile uğraşan bilim dalıdır. Endokrin bezler hormonları salgılarlar. Hormonlar, endokrin bezlerden doğrudan kan dolaşımına salgılanırlar ve vücudun diğer bölgelerindeki hücrelerin çalışmalarını düzenler.

Endokrin Bezler ve Ürettikleri Hormonlar:

Tiroid Bezi: Boyunun ön yüzünde yer alır. Tiroid hormonlarını salgılar. Bu hormonlar ****bolizmamızı düzenlerler.

Paratiroid Bezleri: Vücudumuzda dört paratiroid bezi vardır ve tiroid bezinin arkasında yerleşmişlerdir. Paratiroid hormonu vücudumuzdaki kalsiyum dengesini ayarlar.

Adrenal Bezler (Böbreküstü bezleri): Her iki böbreğin üstünde yerleşmiş iki adrenal bez vardır. Medulla denilen iç bölgesi adrenalin denilen korku, stres durumlarında salgılanan bir hormon üretir.Korteks denilen dış kısmı ise kortizol ve aldosteron denilen hormonları üretir. Bu hormonlar vücudumuzdaki tuz ve sıvı dengesini, kan basıncını ayarlarlar.
Tiroid Bezi

Endokrin Pankreas: Pankreas, batında midenin arkasında yeralan bir organdır. Besinlerin s-----imi için gerekli enzimleri barsaklara salgılayarak besinlerin hazmını sağlayan eksokrin ve insülin, glukagon ve somatostatin gibi hormonları kan dolaşımına salgılayan endokrin hücrelerden oluşur. Bu hormonlar glukoz, protein ve yağ ****bolizmasını etkilerler. S-----im sisteminin diğer bezlerinin çalışmasını düzenlerler.

Hipofiz Bezi: Beyinin tabanında yerleşmiş küçük bir bezdir.Diğer endokrin bezlerin salgılarını düzenleyen hormonları üretir. Bu bezden tiroid bezinin çalışmasını düzenleyen TSH, yumurtalıkların/testislerin çalışmasını düzenleyen FSH/LH ve aynı zamanda süt salgısınıda uyaran prolaktin, adrenal bezlerin çalışmasını düzenleyen ACTH, büyümeyi sağlıyan büyüme hormonu gibi hormonlar kan dolaşımına verilir. Hipofiz bezinin çalışması diğer endokrin bezlerin ürettiği hormon miktarlarına göre ve hipotalamus bezinin ürettiği hormonlara göre ayarlanır. Hipotalamus bezi beyin tabanında, hipofiz bezinin üzerinde yer alır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
endokrinoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık