IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Mikrobiyoloji (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/)
-   -   Bakteriler (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/424215-bakteriler.html)

Ecrin 06 Kasım 2011 16:23

Bakteriler
 
BAKTERİLER
Bakteriler, ancak mikroskopla görülebilen ve prokaryotik hücre yapısına sahip olan mikroorganizmalardır. Bunlar, ökaryotik hücre yapısı gösteren funguslar, algler ve protozoonlardan daha basit yapıya sahiptirler. Bakteriler,

Eubacteria ve Archaeobacteria (veya Archaebacteria) olmak üzere iki büyük gruba ayrılırlar (Tablo 1). Her iki bakteri grubu da mikroskobik olarak benzer şekiller gösterirler. Fakat, Archaeobacteria grubu Eubacteria grubundan kimyasal yapı ve aktivite bakımınddan önemli derecede değişiklik gösterir. Ayrıca, Archaeobacteria grubunun yaşadığı çevre diğer gruptan oldukça farklıdır. Bu bakteriler tuz ve asit oranı çok fazla, sıcaklık derecesi oldukça yüksek ekstrem ortamlarda bulunurlar. Mesela bunlar, tuz tabakaları arasında, sıcak su kaplıcalarında, bataklık çamurlarında veya sığır, koyun gibi ruminantların sindirim sistemlerinde yaşarlar.
Bakteriler genellikle tabiatta hemen her yerde bulunurlar. Havada, toprakta, durgun su birikintilerinde, nehirlerde, gıdalarda her çeşit çürümüş ve çürümekte olan organik maddeler üzerinde, insan ve hayvanların vücutlarında, sindirim sistemlerinde yer alırlar.
Bakterilerin bir kısmı zararlıdır. İnsan ve hayvanlarda hastalık yapmakta, bitkilerde ürün kaybına yol açmaktadırlar. Ancak, bakterilerin faydaları zararlarından daha fazladır. Çünkü, bakteriler; bitkilerin topraktan ve havadan, insan ve hayvanların bitkilerden alıp, bünyelerine mal ettikleri organik maddeleri parçalayarak tekrar toprağa dönüştürür ve bitkilerin istifadesine sunarlar. Bitkilerin havadan aldıkları karbondioksidi tekrar havaya verirler. Böylece hayatın sürekliliğinde çok önemli bir rol oynarlar.
Ruminantlann (işkembeli, geviş getiren hayvanlar) gıdasının büyük bir kısmını selüloz teşkil eder. Buna karşılık sindirim sistemindeki enzimler selülozu parçalayacak özelikte değildir. Bu hayvanların sindirim sistemlerinde yaşayan bakteriler selülozu daha alt ünitelerine ayırarak hayvanların istifade edebileceği bir duruma getirirler.
Gıda ve yem sanayinde bakterilerden geniş ölçüde faydalanılır. Mesela, sütün yoğurda dönüştürülmesi işini tamamen bakteriler yaparlar. Peynir yapımında bakterilerin oldukça önemli bir rolü vardır. Sirke ve turşu üretimi bakteriler sayesinde gerçekleşir. Zeytini yenilebilecek bir duruma bakteriler getirir. Bazı gıda katkı ve koruyucu maddelerinin üretiminde bakterilerden yararlanılır. Taze yemlerin silaj yapılmak suretiyle uzun süre bozulmadan saklanmasında bakteriler rol oynar. Ayrıca, bakteriler sanayi kuruluşlarının atık maddelerini, petrolü vb. maddeleri tek hücre proteinine çevirebilirler.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net