IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Mikrobiyoloji (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/)
-   -   Membranı dayanıklı hale getiren yapılar: Steroller ve haponoidler (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/424226-membrani-dayanikli-hale-getiren-yapilar-steroller-ve-haponoidler.html)

Ecrin 06 Kasım 2011 16:26

Membranı dayanıklı hale getiren yapılar: Steroller ve haponoidler
 
Membranı dayanıklı hale getiren yapılar: Steroller ve haponoidler

Ökaryotik ve prokaryotik hücrelerin membranlarının kimyasal kompozisyonları farklıdır. Ökaryotların membranlarında steroller vardır. Bunlar ökaryotik membran lipitlerinin %5-25 'ı kadardır. Steroller katı düz moleküllerdir. Buna karşılık yağ asitleri ise esnektir. Sterollerin bağlanması ile bu yapılar, stabilize olur ve esnekliği azalır. Membranın sertliği ökaryotlar için hücre stabilitesinin sağlanması, görevlerini iyi yapabilmesi ve aynı zamanda dışarıdan gelebilecek olan mekanik zararı önlemesi açısından önemlidir.

Antibiyotiklerin bir grubu olan polyenler (fılipin, condicidin....) sterollerle etkileştiğinde membranı distabilize eder. Ancak bu prokaryotlarda aynı etkiyi yapmaz. Çünkü onların membranlarında steroller yoktur (Mikoplazmalarda hücre duvarı yok, bunun yerine sterol içeren sitoplazmik membran vardır). Sterollerle moleküler yakınlık gösteren haponoidler (C30 haponoid diploptene) bir çok bakterilerde bulunur. Anaerobik prokaryotlarda vardır. Bunlar sterollerle aynı görevi yaparlar.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:25.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net