IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Mikrobiyoloji (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/)
-   -   Sularda Bulunan ve Hastalık Yapıcı Mikroorganizmalar (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/508579-sularda-bulunan-ve-hastalik-yapici-mikroorganizmalar.html)

Zen 24 Ekim 2012 22:34

Sularda Bulunan ve Hastalık Yapıcı Mikroorganizmalar
 
Suda bulunan mikroorganizmalar, üç grupta toplanabilir.
a) Suda doğal olarak bulunan canlıların mikroorganizmaları: Spirillum, Vibrio, Pseudomanas, Achromobacter, Chromobacter türleri ile Micrococcus ve Sarcina 'nın bazı türleri. Bu bakterilerin optimum üreme sıcaklığı 25 °C veya daha azdır.
b ) Toprakta yaşayan mikroorganizmalar; toprağın yıkanması sonucu suya karışırlar. Bunlar; Bacillus, Streptomyces ve Enterobacteriacea 'nın saprofit üyeleridir. Bunlarında optimum üreme sıcaklıkları 25 °C veya daha azdır.
c) Normal olarak insan ve hayvanların barsaklarında bulunanlar: Başlıcaları; Esherichia coli, Streptococcus faecalis, Clostridium perfiringens ve muhtemelen bağırsak patojenleridir (Salmonella ve Vibrio comma gibi).
Enfeksiyonların bulaşmasında bir çok etken rol oynamasına rağmen, büyük salgınların çıkmasında ve yayılmasında doğal çevre ve özellikle su büyük önem taşır. Hijyenik koşullara sahip suyun sağlanması sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel faktörler ile sıkı sıkıya bağlantılıdır. Alt yapı yokluğu ya da yetersizliği sonucunda patojen mikroorganizmaların sulara karışması ve bu suların içme suyu olarak kullanılması sonucunda da enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır.
Bakteriler
Patojenik Bakteriler
Su ve atık sularda patojenik bakteriler oldukça bol miktarda bulunabilirler. Su kirliliğinde en önemli etken, mikrobiyal kirlilik özellikle de patojenik mikroorganizmalardır. Su kirliliğinin en tehlikeli şekli ise sulu ortama insan dışkısının girmesidir. Birçok hastalık; insan veya bazen hayvanların patojen saçan dışkılarının su veya gıdaları kontamine etmesiyle ve daha sonra bunların tüketilmesiyle Fekal-oral rotalı bir yolla bulaşmaktadır. Enterik patojenler tipik olarak suyoluyla bulaşan hastalıkların sebepleridir. Bu patojen bakteriler, virüsler ve parazitleri (protozoa ve helmintler) kapsamaktadır.
Bu organizmalar çevreye salgılandığında uygun çevresel koşullarda, sucul ortamlarda uygun zaman periyotları boyunca yani aylarca ve hatta yıllarca bile canlı kalabilmektedirler.
Bundan başka, patojenlerin hepsi oral olarak alındığında hastalığa sebep olmayıp, helmit bir hastalık olan "Schistosomiasis" insan atıklarıyla kontamine olmuş sularda yüzen veya çıplak ayakla yürüyen insanlar arasında yaygındır. Bu enfektif patojenler genellikle yutma yoluyla değil, ciltte burgu yoluyla delik açan serbest yüzücülerdir.
Tehlikeli su epidemilerine sebep olabilen Salmonella, Vibrio, Shigella Anthrax, Brucella, Ruam ve diğer birçok patojen bakteriler ve viruslar, portörlerin dışkıları ile sulara karışabilir. Su ile yayılan salgınlara su epidemileri denir. Başlıcaları kolera, tifo, dizanteri ve enfeksiyöz hepatitistir.

Salmonella: Genellikle mide krampları ve diyare ile birlikte akut gastroenteritidisi içerir. S. typhi 'nin neden olduğu tifo en bilinen etkendir. S. typhi, dışkı ile atılmaktadır. Suda yaşaması değişken olup düşük sıcaklık ve bol besin koşulları uygun bir ortam oluşturur.

Shigella: Basilli dizanteri olarak da adlandırılan hastalığın etmenidir. Etken, dışkı ile atılmaktadır. Çoğunlukla akut diyareye neden olur. Shigellosis, sudan kaynaklanan salgınlara neden olmasına karşın tifodan daha az rastlanır.

Vibrio cholerae: Diyare, kusma, hızlı su kaybı, kan basıncının azalması, düşük vücut sıcaklığı ile karakterizedir. Hastalık, hasta kişilerin dışkıları ile yayılır. Yüzeysel sularda bu bakterinin yaşama süresi 1 saatten 13 güne kadar değişmektedir. Kolera salgınları genelde şebeke sularının kirlenmesiyle ortaya çıkar

Enteropatojenik E. coli: Atık sularda bol miktarda bulunan bu bakterinin patojenik türü diyareye neden olmaktadır.

Leptospira: Leptospirosis'e neden olan bu bakteri, kan dolaşımına derideki sıyrıklardan veya mukozadan girmekte börek, karaciğer ve merkezi sinir sistemini etkileyen akut enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu bakteri idrarla atılır. Suda yaşama süresi bir kaç günden 3 haftaya kadar değişir.

Tularemia: Leptospira'da olduğu gibi etken kan dolaşımına deri sıyrıkları ve mukozalar yoluyla girmekte; üşüme, ateş, lenf düğümlerinde şişme ve halsizlik gibi durumlarla ortaya çıkmaktadır. Hastalık; dışkı, idrar ve hasta hayvan ölülerinin su kaynaklarını kirletmesi sonucu yayılmaktadır. Bu mikroorganizmaların suda yaşama süreleri düşük sıcaklıklarda uzamaktadır.

Tüberküloz: Hastalık çoğunlukla solunum yoluyla bulaşmasına karşılık etkene idrar ve dışkıda da rastlanılmaktadır. Su ile tüberküloz yayılması pek yaygın değildir. Tüberküloz basilinin suda yaşama süresi birkaç hafta olabilir.

Virüsler
Enfektif hepatitis: Sarılık olarak bilinen bu hastalık genellikle su ile yayılmakta ve diğer kirlilik etkenleri ile bir arada bulunmaktadır.
Polimyelitis: Çocuk felcinin kirli sularla da yayıldığı bildirilmektedir. Temelde kişiden kişiye temasla bulaşmasına karşın kirli sularla da bulaşma bildirilmiştir.
Su ile geçebilen virüslerin sebep olduğu hastalıklar: Çocuk felci, enfeksiyöz hepatit, enterisit, şap hastalığı, sığır vebası, domuz vebası, Newcastle, çiçek.

Protozoa
Bazı protozoon türleri normal olarak insan da dahil olmak üzere sıcak kanlı hayvanların barsaklarında yaşamaktadırlar. Bu protozoon türlerinin büyük bir kısmı insanlar için tamamen zararsız olup sağlıklı ve hasta insanların dışkılarında sürekli olarak bulunurlar. Ancak bazı protozoonlar patojendir.

Entameoba histolika: Amebiosis'e neden olan bu protozoon, dışkı ile kistler halinde atıldığından suda uzun süre kalabilir. Protozoa barsak çeperinde delik aşar ve bazı durumlarda barsakta çatlamaya neden olur.

Naegleria gruberi: Amibin patojen cinsi olan N. gruberi menenjite neden olmaktadır. Patojen vücuda burundan girmekte, daha sonra beyine,omurilik sıvısına ve kan dolaşımına ulaşmaktadır. Semptomlar su ile temas edildikten 4-7 gün sonra görülmeye başlar. Ölüm genellikle semtomlar görüldükten 4-5 gün sonra şekillenir. Hastalık kirli sularda yüzme ile geçer.

Parazitler

Taenia saginatta
: İnsanlar, bu parazitin yumurtasını taşıyan suları ağız yoluyla almak suretiyle hastalanırlar.

Ascaris lumbricoides: Ascariasis denilen hastalığa neden olan bu parazit, daha çok çocuklarda görülür. Dışkı ile atılan yumurtalar toprak ve suda uzun süre canlı kalabilirler. Atık su tasfiye tesislerinde çalışanların %2'sinde, atık su ile sulama yapan çiftçilerin %16'sında hastalık görülmektedir.

Shistosoma: Shistomiasis'e neden olup, hastanın idrar veya dışkısı ile kirlenmiş sularda görülür.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net