IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Mikrobiyoloji (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/)
-   -   Ames Testi (https://www.ircforumlari.net/mikrobiyoloji/508590-ames-testi.html)

Zen 24 Ekim 2012 22:48

Ames Testi
 
Bir kimyasalin mutasyona sebep olucu olup olmadigini anlamak için uygulanan testte "Ames Testi" denir. Adını testi geliştiren kişi olan Bruce Ames'ten almıştır.

Ames testinin kullanımı, (bu testte kullanılan bakteriler için) mutajen olan herhangi bir maddenin ayni zamanda kanser yapıcı özellikte olacagi varsayımına dayanır. Bununla birlikte, laboratuvar hayvanlarında kansere sebep olan (örneğin dioksin gibi) bazı maddeler ames testinde pozitif sonuç vermezler (ya da bunun tam tersi de olabilir.) fakat testin kolay uygulanırlığı ve düşük maliyet gibi özellikler, çevremizdeki maddelerin karsinojenliklerini ölçmek için testi çok önemli bir araç haline getirmiştir.

Ames testinde, Salmonella typhimurium adli bakteri türünün histidin amino asitini üretememesine sebep olan bir genetik bozukluk taşiyan susu kullanilir. Fakat bu tip bazı mutasyonlar, bir geri mutasyonla tersine çevrilip, söz konusu gen yeniden işler hale getirilebilir. Bu bakteriler artık histidin içermeyen bir ortamda gelişip çoğalabilirler.

Ames testinde, histidin içermeyen bir petri kabina s. typhimurium konulur (yayılır). Daha sonra ayni kaba karsinojenligi test edilmek istenen madde eklenir. Eğer madde mutajen ise kaptaki bazı bakteri hücrelerinde tesadüfen histidin geninin yeniden aktif olmasını sağlayacak bir geri mutasyona sebep olur ve petri kabinda bakteri kolonilerinin oluştuğu gözlenir. Böylece o madde için test sonucu pozitif olur.

Testle ilgili ilginç bir özellik, petri kabına bakterilerle birlikte farenin karaciğerinden alınan enzimler de konur. Bunun sebebi, test edilen maddelerin, aslında vücuda alındıkları ilk halleriyle karsinojen olmayıp, karaciğerde bir takım kimyasal reaksiyonlara maruz kaldıktan sonra karsinojenlik kazanmalarıdır.

Salmonella typhimuriumun prokaryotik bir hücre olması ve dolayısıyla ökaryotik insan hücreleri için yeterli bir model olamaması sebebiyle ames testinde ökaryotik hücreler olan maya hücreleri de kullanılmaya başlanmıştır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:53.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net