IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ekim 2012, 22:56   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mikroorganizmaların üremelerine etki eden çevre faktörleri




A-Isı

Her bakterinin üreyebildiği bir minimum bir de maksimum ısı derecesi bulunmakla birlikte,
en iyi üreyebildiği optimal ısı derecesi vardır. Isı değişikliğinden en çok bakteriyel enzimler
etkilenir. Bakteriler üreyebildikleri ısılara göre üç guruba ayrılırlar.

a- Psikrofil bakteriler
Bu grupta daha çok su ve toprakta yaşayabilen saprofit bakteriler yer alır. Genellikle -8° ile
15°C arasında üreyebilirler.

b- Mezofil bakteriler
İnsanlarda ve hayvanlarda hastalık yapan bakterilerin büyük bir kısmı bu grupta yer alır ve
20° ile 45°C arasındaki ısılarda üreyebililer. Bu bakteriler vücut ısısı olan 37°C'de üretilirler.



c-Termofil bakteriler
Isıyı seven bakterilerdir. Termofil bakteriler 50°C'nin üzerindeki ısılarda üreyebilirler. Özel
protein yapısı ve enzime sahip olduklarından yüksek ısılarda denatüre olmazlar.

B- Hidrojen İyon Yoğunluğu
Ortamın hidrojen iyon konsantrasyonu (pH) başka bir deyişle ortamın asit veya alkali olması
mikroorganizmaların üremesini etkiler. Her bakterinin üreyebildiği minimum ve maksimum
pH değerleri vardır. Genelde bakteriler pH 6-8 arasında iyi üremekle birlikte en iyi pH 7,2 -
7,4 de ürerler.

C-Osmotik Basınç
Bakterilerin sitoplazmasında 5-10 atmosferi bulan osmotik basınç vardır. Mikroorganizmalar
belirli bir mekanizma ile hücre içindeki osmotik basıncı dengede tutarlar. Bu durum potasyum
(K+) iyonunun aktif olarak hücre içerisine alınması ve pozitif yüklü bir organik madde
olan putrescine'nin dışarı atılması ile sağlanır. Bazı mikroorganizmalar ise beslenip üreyebilmek
için yüksek osmotik basınçlı ortamlara ihtiyaç duyarlar. Bunlara halofil mikroorganizmalar
denir.

D- Oksidasyon Redüksiyon Potansiyeli
Ortamda oksidan yani elektron verebilme gücündeki maddelerle elektron alabilme yeteneğindeki
redüktan maddeler bulunur. Oksidan maddelerin fazlalığında oksidasyon-redüksiyon
potansiyeli yüksek, redüktan maddelerin fazlalığında ise düşük olur. Bazı bakteri
grupları düşük oksidasyon redüksiyon potansiyelinde üreyebilirken, bazıları da yüksek potansiyelde
üreyebilirler.
Bir ortamda elektron verici (oksidan) veya alıcı (redüktan) güç (oksidasyon redüksiyon potansiyeli)
milivolt cinsinden ölçülmekte ve (Eh) simgesi ile ifade edilmektedir. Anaerop
mikroorganizmaların üreyebilmesi için besiyerinin Eh derecesi 0.2 milivolt olmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cevre


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Göğüs Kanserinin Risk Faktörleri YapraK Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:32
Güneş Kremi Faktörleri AnqeL Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Nisan 2012 02:05
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler Liaaa Ödev ve Tezler 0 04 Nisan 2012 01:00
Mikroorganizmaların Çoğalması Ecrin Mikrobiyoloji 0 06 Kasım 2011 16:28