IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2016, 20:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
BAKTERİLERİN SINIFLANDIRILMASI




A- Şekillerine göre:

1. Çubuk şeklindeki bakteriler ( Basillus)Difteri, tifo gibi bakterilerdir. Tek tek olabildikleri gibi uç uca eklenmişte olabilir.
2. Yuvarlak şekilli bakteriler( Coccus):Küre şeklindedirler. Tek olanlara monokok, iki olanlara diplokok, zincir şeklinde olanlara streptokok, üzüm salkımı şeklinde olanlara staphilokok denir. ( Damarları tıkayabilir, arpacık, göz kapağı iltihabı etkenidirler.)
3. Spiral şeklinde bakteriler ( Sprillum) : Burgu şeklindedirler. Kamçılıdırlar. Bir veya iki ucunda kamçı bulunabilir. Çoğu saprofittir. Diş kirinde yaşayan zararsız türleri vardır.
4. Virgül şeklinde bakteriler ( Vibrio) : Bir ucu virgül şeklinde kıvrılmış yapılarında kamçı bulunan bakterilerdir.

B– Oksijen ihtiyaçlarına göre:

Aerop bakteriler : Oksijenli ortamda yaşayan bakterilerdir. Bitki ve hayvan gibi oksijenli solunum yaparlar. Mitokondri olmadığından organik bileşiklerden sınırlı enerji elde ederler. Oksijenli solunum mezozom enzimleriyle gerçekleşir. Toprağın üst yüzeyinde, göl ve deniz yüzeyi veya üst yüzeye yakın bölgelerde, bir deney tüpünün üst yüzeyinde yaşarlar.

Anaerop bakteriler: Oksijensiz ortamda yaşayan bakterilerdir. Gerekli enerjiyi besinleri oksijensiz ( Enzimlerle) yakarak elde ederler. Sonuçta alkol, laktik ait ve asetik asit, gibi maddeler oluşur. Karbonhidrat metabolizmalarına fermantasyon ( Mayalanma), Protein ve aminoasit metabolizmasına pütrifikasyon ( Çürüme ) denir. Oksijenli ortamda yaşayamazlar. Sirke, turşu, peynir yapımında mayalanma bakterileri görevlidir.

Fakültatif bakteriler: Hem oksijenli, hem de oksijensiz ortamda yaşarlar. Geçici aerop ve geçici anaerop bakteri türleride vardır.

C - Beslenme şekillerine göre:

1. Heterotrof Bakteriler : Besinleri dışarıdan hazır olarak alan bakterilerdir.

a- Parazit bakteriler : Besinleri sindiren enzim sistemleri bulunmaz. Bu yüzden parazit bakteriler hayatlarını sürdürebilmek için sindirilmiş besinlerin bol olarak bulunduğu ortamda yaşamak zorundadırlar. İnsan vücudunda kan, sindirim sistemi ve hücrelerde yaşarlar. Hastalık yapanlarına patojen adı verilir.

b- Saprofit bakteriler: Bitki ve hayvan artıkları üzerinde organik maddeleri daha basit bileşiklere ayırırlar. Yani organik maddeleri inorganik maddelere çevirir. Bu çeviri esnasında kendi için gerekli olan besin ve enerji sağlarlar. Toprağın organik maddece zenginleşmesini sağlar ve doğada madde devrinde rol oynarlar.

c- Mutualist Bakteriler: Baklagilerin köklerinde yaşayan havanın serbest azotunu bağlayan bakterilerdir. İnsan kalınbağırsağında yaşayan ve B12 ve K vitamini sentezleyen bakterilerdir. Otçul hayvanların sindirim sisteminde yaşayan ve selüloz sindiren bakterilerdir.

B- OTOTROF BAKTERİLER: Yaşamları için gerekli olan besinleri kendileri sentezleyen bakterilerdir. İnorganik maddelerden organik maddeler sentezlenir. Kullandıkları enerji yönüyle 2’ ye ayrılırlar.

1- FOTOOTOTROFLAR: Sitoplazmalarında kloroplast bulunmaz. Klorofil yardımıyla organik besin sentezlerler.

2 - KEMOOTOTROF: Organik besin sentezlemek için gerekli enerjiyi inorganik besinleri oksitleyerek sağlarlar.

NOT: Kemosentetik ve fotosentetik bakteriler besin sentezlerken CO2 Kullanırlar. Ancak Fotosentez de ışık, Kemosentez de kimyasal bağ enerjisi kullanılır.

D- GRAM BOYASINA GÖRE: Gram boyasındaki bilim adamının bulduğu boyayla bakteriler boyanırsa ( Mor – Mavi renk ) Gram ( +), boyanmazsa Gram ( - ) olur. Boyanmadaki neden Hücre duvarlarındaki farklılık nedeniyledir. Gram negatif 2 tabakalı hücre duvarları vardır. İçte peptidoglikon, dışta Karbonhidrat + lipid’ den oluşmuştur.

BAKTERİLERDE ÜREME:

EŞEYSİZ ÜREME: Eşeysiz üreme ile çoğalırlar. Yaşadıkları ortamda yeterli besin, su, uygun sıcaklık, bulunursa her 20 dakikada bir bölünerek geometrik dizi şeklinde çoğalırlar. Fakat çok geçmeden ortamda su ve besin tükenir ve ortamda biriken alkol, asit ve çeşitli kimyasal maddeler bakterilerin üremesini sınırlar. Genetik çeşitlilik gözlenmez.

EŞEYLİ ÜREME: İki bakteri yan yana gelir. Aralarında sitoplazmik köprü kurulur. Gen aktarımı olur. Buna konjugasyon denir. Sayıca artma olmaz. Çeşitlenme ( Varyasyon) sebebidir. Bakterilerde eşeyli üreme ile daha dayanıklı bakteri tipleri oluştururlar.

ENDOSPOR: Kesinlikle bir üreme şekli değildir. Bazı bakteriler ortam şartlarının bozulmasına karşın dayanıklı endosporlar meydana getirirler. Endospor bakteri ortasında veya bir kenarında bulunan küre şeklinde yapılardır. Spor oluşumunda ; Hücre sitoplazması büzülür ve spora dönüşür. Geri kalan çeperle birlikte atılır. Spora dönüşen sitoplazma etrafında 5-6 kat çeper oluşur. Spor ana hücre içinde olduğundan endospor denir. Endospor sıcaklık, kuraklık ve donmaya karşı olur. Bu tür bakteriler 121 0C ‘ de 15 dakika tutularak öldürülür. Endosporlar kuru bir ortamda 60 yıl canlılığını korur. Antartikada 30.000 yıl kaldıkları ve üreme yeteneklerini korudukları gözlenmiştir. Endospor neslin devamını sağlar. Spor ; Yeterli su, besin sağlanırsa su emer, şişer, kabuk çatlar, bakteriye dönüşür ve bölünür. Bu nedenle üreme değildir. Önce bakteri, sonra spor, sonra tekrar bakteri oluşumu gözlenir. Genellikle basillerde gözlenir.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bakterİlerİn, siniflandirilmasi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI PySSyCaT Biyoloji 0 18 Ekim 2014 13:14
Mikroorganizmalarin siniflandirilmasi ve isimlendirilmesi Ecrin Mikrobiyoloji 1 06 Kasım 2011 16:22