IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  Mobil Sohbet, Sohbet ve Sohbet Odaları




Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ocak 2016, 10:49   #1
Çevrimiçi
Gıdalarla bulaşan hastalıklar


sohbet


Gıdayla bulaşan hastalıkların epidemiyolojisi değişmektedir. Yeni veya yeniden önem kazanan patojen etkenler gündemdedir ve bazıları tüm dünyaya yayılmıştır.
Salmonella, Escherichia coli O157:H7, Campylobacter ve Yersinia enterocolitica dahil çoğu sağlıklı hayvanlar, bunlar için bir rezervuardır ve değişik gıdalarla bunlar bulaşmaktadır.
Bu patojenler dünya çapında her yıl milyonlarca sporadik olgu, komplikasyonlar ve değişik toplum ve ülkelerde bazen de salgınlar oluşturur. Genelde kayıtların düzenli olmayışı sorunun aysberge benzer şekilde az bir kısmını bilmemize neden olmaktadır.
Gıdayla bulaşan yeni ve yeniden önem kazanan mikroorganizmaların artışında değişik faktörler katkıda bulunur. Bu faktörler arasında demografik ve çevresel değişiklikler (ekolojik özellikler, iklim değişiklikleri, azalan su kaynakları, insan davranışı değişiklikleri), teknoloji ve endüstri(gıdaların üretim ve işleme şeklinde yeni teknolojiler), uluslar arası seyahat ve ticaret(dağıtım ve tüketim zincirinde değişiklikler), mikroorganizmalarda antimikrobiklere karşı direnç gelişimi, ekonomik gelişme, hayvan atıkları ve halk sağlığı alt yapısı önemlileridir. Soğukta depolama imkanlarının artması gıdayla
bulaşan pek çok etken içim olumlu katkı sağlarken, soğukta üreme imkanı olan Yersinia enterocolitica ve Listeria monocytogenes’in bulaşma imkanını artırmıştır.
Günümüz dünyasında insan hareketleri yanında, gıdada toplu üretim ve tüm dünyaya dağıtım salgınlarda önemlidir. Ayrıca dünyada immun yetmezlikli kişilerin ve yaşlıların sayısındaki artış Listeria gibi bazı mikroorganizmalarla ilişkili hastalıkları da artırmıştır.
Gıdayla bulaşan yeni ve yeniden önem kazanan bakteriler, Salmonella, C.jejuni, E.coli O157:H7, Aeromonas spp., ve Listeria monocytogenes’tir.
Gıdalarla ayrıca virusler (hepatit A ve E, rotavirus, norovirus vd), parazitler (Toxoplasma, Trichinella vd) bulaşmaktadır. Son yıllarda İzmir ve çevresinde yaban domuzu etinden yapılan çiğ köfte kaynaklı trişinöz salgını enfeksiyon epidemiyolojisindeki değişikliklerde gıdaların önemini göstermektedir.




aLinti..
Gıdayla bulaşan hastalıkların epidemiyolojisi değişmektedir. Yeni veya yeniden önem kazanan patojen etkenler gündemdedir ve bazıları tüm dünyaya yayılmıştır.
Salmonella, Escherichia coli O157:H7, Campylobacter ve Yersinia enterocolitica dahil çoğu sağlıklı hayvanlar, bunlar için bir rezervuardır ve değişik gıdalarla bunlar bulaşmaktadır.
Bu patojenler dünya çapında her yıl milyonlarca sporadik olgu, komplikasyonlar ve değişik toplum ve ülkelerde bazen de salgınlar oluşturur. Genelde kayıtların düzenli olmayışı sorunun aysberge benzer şekilde az bir kısmını bilmemize neden olmaktadır.
Gıdayla bulaşan yeni ve yeniden önem kazanan mikroorganizmaların artışında değişik faktörler katkıda bulunur. Bu faktörler arasında demografik ve çevresel değişiklikler (ekolojik özellikler, iklim değişiklikleri, azalan su kaynakları, insan davranışı değişiklikleri), teknoloji ve endüstri(gıdaların üretim ve işleme şeklinde yeni teknolojiler), uluslar arası seyahat ve ticaret(dağıtım ve tüketim zincirinde değişiklikler), mikroorganizmalarda antimikrobiklere karşı direnç gelişimi, ekonomik gelişme, hayvan atıkları ve halk sağlığı alt yapısı önemlileridir. Soğukta depolama imkanlarının artması gıdayla
bulaşan pek çok etken içim olumlu katkı sağlarken, soğukta üreme imkanı olan Yersinia enterocolitica ve Listeria monocytogenes’in bulaşma imkanını artırmıştır.
Günümüz dünyasında insan hareketleri yanında, gıdada toplu üretim ve tüm dünyaya dağıtım salgınlarda önemlidir. Ayrıca dünyada immun yetmezlikli kişilerin ve yaşlıların sayısındaki artış Listeria gibi bazı mikroorganizmalarla ilişkili hastalıkları da artırmıştır.
Gıdayla bulaşan yeni ve yeniden önem kazanan bakteriler, Salmonella, C.jejuni, E.coli O157:H7, Aeromonas spp., ve Listeria monocytogenes’tir.
Gıdalarla ayrıca virusler (hepatit A ve E, rotavirus, norovirus vd), parazitler (Toxoplasma, Trichinella vd) bulaşmaktadır. Son yıllarda İzmir ve çevresinde yaban domuzu etinden yapılan çiğ köfte kaynaklı trişinöz salgını enfeksiyon epidemiyolojisindeki değişikliklerde gıdaların önemini göstermektedir.




aLinti..
__________________
#HerSeyCokGuzeℒoℒacak..ღ ❦
  Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
radyo44.com.tr
Cevapla

Etiketler
bulaşan, gıdalarla, hastalıklar

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Klimalar yoluyla bulaşan hastalıklar Dilara Sağlık Köşesi 0 21 Nisan 2010 21:18
Su ile bulaşan hastalıklar .. SweetLand Sağlık Köşesi 0 18 Eylül 2008 12:27
Klimalar yoluyla bulaşan hastalıklar aheSte Sağlık Köşesi 0 20 Nisan 2008 14:08