IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ocak 2016, 11:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
SUYUN DEZENFEKSİYONU




Su gıda tesislerinin sürekli olarak kullandığı temel maddelerden birisidir. Gıda endüstri-sinde kullanılacak olan suların öncelikle mikrobiyolojik açıdan temiz olması gerekir. 100 ml’de bir adetten fazla koliform bakteri içeren sular gıda endüstrisinde kullanılmaz. Şüphesiz suda hiçbir patojen bakteri bulunmamalıdır. Patojen olmayan mikroorganizmalarda mümkün olduğunca az olmalıdır. Çünkü bunlar işlenen gıdanın koku ve lezzetini etkilediği gibi, su boruları ve çeşitli cihazlarda kaygan maddeler oluşmasına ve hatta su borularının biyolojik yolla tıkanmasına neden olur.

Meyve sebze işletme endüstrisi, en fazla su gereksiniminin duyulduğu bir üretim kolu-dur. Meyve sebzelerin işlenmesinde kullanılan suyun yaklaşık %50’si hammaddenin yıkan-ması, haşlanması, soğutulması ve fabrika temizliğinde kullanılır. Geri kalan kısmı ise diğer işlemlerde kullanılır Suyun klor gazı, alkali hipoklorit (sodyum hipoklorit), katı hipokloritler (kalsiyum hipoklorit), organik klor bileşikleri (kloramin), klordioksit veya ozon ile muamelesinde prensip, bakterilerin ve organik maddelerin kuvvetli oksidasyon maddeleri ile yaş yakılması
gerçeğine dayanır

Klorla Dezenfektasyon:

Halen en yaygın olarak kullanılan dezenfektan klordur. Son yıllarda klorun sudaki bazı organik maddelerle birleşerek kanserojen nitelikteki organoklorlu bileşikler oluşturduğu belirlenmiş ve bu bakımdan kullanım alanları sınırlandırılmaya başlamıştır.

Bromla Dezenfeksiyon:

İçme sularının dezenfeksiyonunda sıvılaştırılmış brom, bromklorür gazı veya katı brominatlar kullanılmaktadır. Bromun etki mekanizması klora benzemektedir. Ozonla Dezenfeksiyon:
Ozon içme sularının dezenfeksiyonunda kullanılan kuvvetli bir oksitleyicidir. Buna bağlı olarak kuvvetli sterilizasyona neden olan oksijen atomuna parçalanır ve bu sırada varsa suyun fena kokusu ve rengi giderilir. Bulanıklık oluşumunun önlenebilmesi için suda demirin bulunmaması gerekir. Ayrıca su fazla miktarda organik madde içermemelidir.

Hidrojen Peroksitle Dezenfeksiyon:

Kuvvetli bir oksitleyici olan hidrojen peroksit, başka alanlarda dezenfektan olarak kullanılırsa da, suların dezenfeksiyonunda pahalı olduğu için kullanılmamaktadır Ultraviyole Işınlarıyla Dezenfeksiyon:
240-280 nm dalga boyundaki ışınlar sudaki mikroorganizmaları öldürmektedir. Ayrıca UV ışınları, kimyasal dezenfektanlar gibi suda kalıntı bırakmamaktadır. Suda bulunan az miktardaki bulanıklık veya sertlik oluşturan bikarbonatlar, demir, mangan vb. gibi maddeler ile UV ışınlarının yarısından fazlası tutulur. Bu nedenle meyve sularının, biranın, şarap ve sütün veya diğer kolloi-dal ve renkli maddeler içeren sıvıların UV ışınlarıyla muamelesi söz konusu değildir.

Bakır – Gümüş İyonizasyonu ile Dezenfeksiyon:

Diğer dezenfektanlar gibi belli pH aralıklarında etkinlik göstermektedir. Havuz ve içme suyu dezenfeksiyonunda yaygın olarak kullanılan değişken kalitelerdeki klor, Ph asidi, yosun öldürücü ve topaklayıcı gibi sağlık riski taşıyan kimyasalların kullanımını minimuma indirerek, kullanıcıyı ve tesisi, bu maddelerin sağlığa zararlı etkilerinden korur. Ayrıca su borularında oluşan ve bir-çok bakterinin saklanma alanı olan biofilm tabakasının oluşmasını engellemektedir. Gözlerde yanma, ciltte tahriş, solunum yol-ları rahatsızlıkları ve bağlı klorun (chloramine) kanserojenik etkisi gibi riskleri ortadan kaldırır. Bakır ve gümüş iyonlarının stan-dart bakteriler üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde klora göre en az 80 kat daha etkili olduğu uluslararası belgelerle kanıt-lanmıştır.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dezenfeksİyonu, suyun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Suyun Ph Seviyesi PySSyCaT Kimya 0 15 Ekim 2014 14:02
Suyun Temizlenmesi PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 29 Eylül 2014 13:20
Suyun Sızması PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 29 Eylül 2014 13:19
Suyun 7 Harikası! Hesna Sağlık Köşesi 0 16 Eylül 2009 21:24