IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2020, 00:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
​Su Mikrobiyolojisi




​Su Mikrobiyolojisi

Su canlıların yaşamı için temel bir madde olma özelliğinin yanı sıra insan ve doğa ilişkisinin de en önemli belirleyici etmenidir. Bu sebeple tüketim ve kullanım amaçlı suların rutin mikrobiyolojik kontrollerin yapılması ve su kalitesinin arttırılması halk sağlığı açısından büyük önem taşır. Suların rutin mikrobiyolojik kontrollerinde, özellikle patojen mikroorganizmalar saptanırken, analizlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmaları,toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.


İçme, kullanma ve yüzme sularının rutin mikrobiyolojik analizlerinde mikroorganizmaların varlıkları kalite indikatörü olarak kullanılır. İndikatör mikroorganizmalar, insan ve hayvan dışkılarında yüksek miktarda bulunurlar. Bu indikatörler su içinde de bulunabilirler.


İndikatör mikroorganizmaların başka kaynaklarda bulunmamaları, su kaynaklarında ya da sucul ortamda çoğalmamaları ve su örneklerinden izolasyonlarının kolay olmaları istenir. Ne yazık ki, tüm bu gereksinimleri karşılayan bir mikroorganizma yoktur. Ancak bu kriterlere en yakın tür E.coli’ dir. Koliformların diğer grubu olan Enterokoklar da fekal indikatörler olarak kullanılabilirler. İçme suyu, yüzme suyu ve çevre sularının iyileştirilmesinin temelinde bu indikatör organizmaların tespitinin yıllardır kullanılması bu yöntemin etkinliğini gösterir. Total ve fekal koliform testleri fekal indikatör türlerin izlenmesi için rutin olarak kullanılır. Aşağıdaki mikroorganizmaların varlıkları sularda kalite indikatörü olarak kullanılabilir.

Koliform
Enterobacteriaceae familyasında yer alan gram negatif, çubuk şeklinde, fakültatif anaerob, spor oluşturmayan, safra tuzu içeren besiyerlerinde fermantasyon yolu ile laktozdan asit ve gaz oluşturan bakterilerdir. Toprakta ve bitkilerde bulunabildiği gibi en yaygın olarak sıcak kanlı hayvanların bağırsaklarında görülürler. Koliform bakterileri analizleri su kalitesini gösteren indikatör testler olarak kullanılırlar. Bu nedenle su kalitesinin ölçülmesi için genellikle sudaki koliform miktarının analizi yapılır.


Fekal Koliform
Koliform grubu bakteriler arasında bağırsak orijinli bakteriler fekal koliformlar adlandırılır. Fekal koliformlar genellikle hayvan bağırsaklarında bulunur. Suda fekal koliformların analizleri, suya lağım atığının ya da hayvan dışkısının bulaşıp bulaşmamasını tespit etmek için indikatör testler olarak kullanılır..


E.coli
E.coli en önemli fekal koliformdur. Koliform grubu bakteriler içerisinde esas olarak bağırsak orijinli olan bakteridir. İnsan, sıcak kanlı hayvanlar ve kuşların normal bağırsak floralarında bulunurlar. Bu yüzden bağırsak kaynaklı patojenlerin oluşturduğu su kirliliğinin belirlenmesinde kullanılan en basit ve yaygın analiz metodudur. Tamamen bağırsak orijinli bir mikroorganizma olduğu için fekal indikatör olarak kullanılır.


Enterokoklar
Enterokoklar gram pozitif, fakültatif anaerob bakterilerdir. Hayvanların bağırsaklarında, kuşlarda ve böceklerde, aynı zamanda suda ve gıdalarda bulunur. Sulara kolayca bulaşıp canlılıklarını sürdürebildikleri için su analizlerinde bulunmaları fekal kontaminasyon olarak nitelendirilir. Ayrıca deniz ve tatlı su örneklerinde en önemli bakteriyel indikatör olarak kullanılırlar. Enterokoklar içinde yer alan fekal streptokoklar da sularda kalite indikatörü olarak kullanılan mikroorganizmalardandır ve tespitleri enterokok analizleri ile yapılabilir.


Pseudomanas
Gram negatif, aerobik ve genellikle hareketli çubuk şeklinde bakterilerdir. P. aeruginosa genellikle saprofit bir türdür ve aynı zamanda fırsatçı bir patojendir. Özellikle orta kulak ve üriner sistem enfeksiyonlarına yol açtığı için yüzme sularında bulunması istenmez. Ayrıca şişelenmiş sularda da Pseudomonas analizi yapılır.


Toplam canlı (Aerofilik mezofilik bakteriler)
Aerofilik mezofilik bakteriler gıda ya da su örneklerinde bulunan tüm bakterileri ifade ettiği için genellikle toplam canlı olarak adlandırılırlar. Toplam aerobik mezofilik bakteri olarak değerlendirilen sayının içinde patojenler de bulunur ve Su kalitesinin belirlenmesinde kullanılan en yaygın analiz metotlarından biridir.


Cryptosporidium ve Giardia
Sularda bulunan mikroskobik parazitlerdir. Bu parazitler sert çevre koşullarına oldukça dayanıklı kistler üretirler. Klorla dezenfeksiyona dahi duyarsız olan bu parazitler çoğalmak için canlıyı konak olarak kullanırlar. Kontamine olmuş içme ve yüzme sularından bulaşabildikleri için sularda bulunmaları istenmez ve çok küçük oldukları için yalnızca doğru dizayn edilmiş filtrasyon sistemleri ile tutulabilirler.

__________________
ÖZÜ DOĞRU OLANIN SÖZÜDE DOĞRU OLUR,
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
mikrobiyoloji, sağlık, su


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Steam Yaz İndirimleri Tarihi ​​Sızdırıldı BLueMooN Bilgisayar Oyunları 0 16 Mayıs 2019 09:37
Mikrobiyolojisi Mikroorganizma Arama (Var/ yok Testleri) Desmont Mikrobiyoloji 0 10 Ocak 2015 20:09
Mikrobiyolojisi Temel Laboratuvar Bilgileri Desmont Mikrobiyoloji 0 10 Ocak 2015 20:08
YIL: 1917​ Zen Tarih 0 20 Mayıs 2014 19:31
Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı(Genel Kurallar) Ecrin Mikrobiyoloji 1 07 Eylül 2011 22:09