IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Luthien

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2014, 17:40   #1
Luthien
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Samson ve Delilah




İncil'de geçen bir hikaye olan ve günümüzde oldukça bilinip özellikle sanat alanında sıkça kendini gösteren Samson ve Delilah, -İncil'den ziyade- Eski Ahit yani Tevrat'ta anlatılmaktadır (Antik Ahit olarak da geçerken İncil'den daha eski olduğunu da eklemek gerekir). Hikayede İsrailoğulları ve Filistinliler olarak iki taraf bulunurken Samson İsrailli, Delilah da Filistinli'dir.

Samson, İbranice'de (İsrail halkının konuştuğu dil) "Güneş Adam" anlamına gelirken doğaüstü gücü ve kahramanlığıyla tanınmaktadır.
Yıllardır süren İsrailoğulları ve Filistinliler'in çekişmesinde Samson da hedef görülmüş ve tapınakları eliyle yıkabilecek kadar üstün gücünden dolayı Filistin halkının düşmanlığını kazanmıştır.
Tanrısal gücünden dolayı öldürülemeyen Samson'un kimi kaynaklarda melekler tarafından olan bir aileye verildiği (annesinin kısır olmasından) ve bu sebeple de Tanrı'ya adanmış bir kişi olarak büyütüldüğü geçmektedir (Samson için "nezir" de denirken Tanrı'ya adanmış kişi olarak görülür).
Filistin ve İsrail'in savaşına da, Samson'un Filistinli kadınlara olan ilgisi sebep olurken Filistin halkı öncelikle Samson'a nefret duyup onu öldürmek istemiştir (savaş bu yüzden başlamışken bir efsane olup kimi kaynaklarda geçmektedir).
Büyük savaşlara ve düşmanlığa sebep olan hikayesi ise şöyledir; Samson, İsrailoğullarının can düşmanı olan Filistinli bir ailenin kızıyla beraber olur ve onunla halkının karşı koymasına rağmen evlenir.
Düğünde gelinin ailesiyle kavgaya tutuşup Filistin halkından birkaç kişiyle dövüşen Samson, onları öldürür. Daha sonra da bir fahişeyle beraber olup, yakalanması üzerine yine Filistin halkından insanları öldürür ve halk Samson'u oyuna getirmek için bir plan kurar.
Filistin kadınlarına olan ilgisini kullanıp Samson'un karşısına güzeller güzeli Delilah'ı çıkaran Filistinliler, ondan Samson'un gücünü bitirecek zayıf noktasını bulması isterler. Kimi kaynaklarda Delilah ve Samson çok eskiden birbirine aşıkken, Filistin halkının Samson'u durdurmak için tek aşkı olan Delilah'ı karşılarına çıkardığı yazmaktadır. Sonuç olarak Delilah, Samson'un gücünü öğrenmek için çeşitli yollar denese de Samson ilk zamanlar durumu anlar ve Delilah da başarılı olamaz.
En sonunda Samson, kadına kapılmışken gücünü Tanrı'ya adamış olduğu uzun saçlarından aldığını söyler. Delilah onu oyuna getirip beraber oldukları gece Samson'u dizlerinde uyutur ve uyurken de saçlarını keser (nezir yemini olarak saçlarını kesmemesi, içki almaması da vardır; çünkü tanrıya adamıştır). Uyandığında gücünün kalmadığını ve Filistinliler tarafından yakalandığını gören Samson, hapse atılır ve gözlerinin oyularak, değirmende köle olarak çalıştırılır.
Delilah, birçok eserde kadınlığın şeytani yönünü yani
Femme Fatale'yi betimlerken kaderinden hiç söz edilmemiştir.
Aşık olduğu kadın tarafından kandırılan Samson'un ise saçları büyür ve gücünü kazanıp kölelikten kurtulduğu gibi, Filistin halkını yerle bir etmeye yemin eder ve bu savaş sırasında kendisini de halkla birlikte öldürür

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
delilah, samson, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yahudi Düşünür Samson Raphael Hırsch Ecrin Musevilik 0 05 Kasım 2011 19:51