IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Luthien

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ağustos 2014, 17:55   #1
Luthien
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kültürlerde Balık İmgesi ve Anlamları




İnsanlık tarihi boyunca çok kez yorumlanan "Balık" zamanla değişik anlamlar kazansa da temelde yenilenme, doğurganlık ve değiş-tir-menin sembolüdür. Somut olarak "alt dünyaların kuşu" sayılan Balık, çift balık olarak da resmedilirken; hem günümüz dünyasının hem de diğer dünyaların arasındaki gelgitleri kavramasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu durum balığı çift karakterli bir canlı da yapmaktadır ki, dünyalar arasında gezmesinden kararsız ve değişken olmasına bağlanmaktadır.

Asya'nın bazı ayinlerinde balığa tapınılırken, rahiplerin balık yemesi yasaklanmıştır. Kelt mitolojisinde bilgelik anlamında olan balık, tüketildiğinde deniz bilgeliğine kavuşma inancını desteklemektedir (somon için denmiş). Japonya'nın temel gıdalarından olan balık sevgi anlamındayken, bazı balık türlerine farklı anlamlar yüklenmiş ve bayramlarda, ölü anma törenlerinde tüketilmiştir.
Sayısız yumurta yapabilme özelliğinden dolayı doğurganlık sembolü olan Balık bu özelliğiyle Babiller, Fenikeliler, Asurlular ve Çinliler arasında yaygındır. Afrika bölgesinin inanışlarında rahmi simgeleyen Balık, doğurganlığı ifade ederken tüm evrenin sudan oluştuğu inancı da yaygındır. Antik Roma döneminde kutsal kabul edilen Balık, "değiştirme ve dönüştürme" gücü (yukarıda geçer) taşıdığına inanılan bir canlıyken bu durum Yunan mitolojisindeki Afrodit/ Roma mitolojisindeki Venüs'e kadar dayandırılmıştır (bkz. Afrdodit'in denizden doğmasıdır. Ayrıca Afrodit'in büyük canavar Tifon'dan (Typhon) kaçarken balık olup denizde saklanmasıdır).
Birçok mitolojide Ana Tanrıça "Magna Mater" ya da "Kibele" ile de bağdaştırılan balık, denizle olan yakın ilişkisinden dolayı kutsal kabul edilmiştir. Vesica Piscis(aşağıdaki ilk fotoğrafta görülür) olarak bilinen ve birbirinin içinden geçen iki çemberin, keşiştiği yani ortadaki kısım vajinayı, dişil enerjiyi, Tanrıça'yı temsil etmektedir (Kibele'ye çıkışı bu kısma bağlanır ki buna "İchtys" denir, aşağıda okuyacaksınız). Hindu kültüründen semavi dinlere kadar kullanılan bu dişil enerji sembolü, Antik Mısır'da kutsal geometride kullanılırken birçok mimari süslemede de görülmüştür (daha matematiksel bir semboldür, bu açıdan geniş bilgi için Vesica Piscis olarak araştırılmalı). Özetlersek; Tanrıça sembolü olan vajina -rahim- , Vesica Piscis olarak simgeleştiğinde ortaya bir balık çıkmıştır (ilk resim, ortadaki kısım). Ve bu Antik Pagan kültüründe görülürken, fiziksel ve imgesel balıkla bütünleşmiş ve dolayısıyla Ana Tanrıça, vajina, dişil enerji Balık'la simgeleselleştirilmiştir. Hristiyanlıkta hayat akışını simgeleyen Balık ise yine buraya bağlanmaktadır ki, ortaya çıkan şekil (bkz. aşağıdaki ikinci fotoğraf, ilk fotoğrafta ortadaki kısım) Yunanca "Balık" anlamına gelen İchtys olarak adlandırılmaktadır. İchtys, ilk Hristiyanlar tarafından kullanılan gizli bir simgeyken sıklıkla bereketin, doğurganlığın temsili olarak kullanılmıştır.
Kanıtlanmamış olsa da İchtys, matematiksel sembol Vesica Piscis'in adaptasyonu olarak görülmekte ve Pisagor'dan İsa'nın havarilerine kadar bu konuda çok fazla hipotez bulunmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anlamları, balık, kültürlerde, ve, İmgesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atasözleri ve Anlamları [M] Zen Atasözleri ve Deyimler 0 09 Aralık 2012 20:45
Balık Köftesi / Balık Köftesi Tarifi Yapılışı / Balık Köftesi Hakkında Candy Deniz Ürünleri 0 10 Şubat 2011 19:54
Eski Kültürlerde Astroloji Perius Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 04 Ocak 2011 15:14
Nargilenin Kökeni Neresidir? Çeşitli Kültürlerde Nasıl Adlandırılır? Candy Merak Ettikleriniz 0 10 Eylül 2010 18:19