IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Aralık 2014, 14:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Balık ve Neptün'ün Mitolojisi




BALIK VE NEPTÜN’ÜN MİTOLOJİSİ

Romalılar Poseidon’a yeni bir isim vermişlerdi ve ona Neptunus diyorlardı (ya da şimdiki adı ile Neptün) ama Poseidon’un mitolojisi hemen hemen aynı kalmıştı. Neptün’ün anlamı “Dünyanın hakimi” anlamına gelmekteydi. Aslında o bir majör bir figürdü. Denizlerden sorumlu olmasına karşın, Poseidon zamanının büyük bir kısmını Olimpos dağında diğer tanrılarla birlikte geçiriyordu. Neptün, daha coşkulu bir tanrıydı ama onun da itibarı merhametinden geliyordu. Öfkeli yani denizlerde fırtınalar kopmasına neden olurdu.

1846 yılında Neptün keşfedilmeden önce, Neptün / Poseidon mitolojisi henüz Balık ile ilişkilendirilmemişti. Bu burcun nitelikleri Neptün keşfedildiğinde anlaşılmıştı. Daha önceleri, Balık Jüpiter’i Yay ile paylaşmaktaydı. Bugün bile bazı astrologlar Jüpiter’in balık burcu üzerindeki etkilerinden bahsederler.

Hâlâ mitolojide Jüpiter’in etkileri sürmektedir. Bazı hikayelerde, Balık burcunun yöneticisi olarak Jüpiter anılmaktadır.

ZEUS, HADES, POSEİDON KURA ÇEKİMİ

Cronus ve Rhea’nm oğulları Poseidon (Neptün), Zeus’un en büyük kardeşiydi. Cronus Zeus (Jüpiter) dışında tüm çocuklarını yemişti, çünkü onlar tarafından alt edilmekten korkuyordu. Poseidon ve Zeus Titanlara karşı mücadele etmiş ve başarılı olmuşlardı. Bu kardeşleri ile birlikte Hades (Plüton) ve Zeus ve Poseidon dünyanın hangi bölümlerini yöneteceklerine dair kura çektiler. Üçü de Olimpos’u terk etmekte kârlıydılar. Zeus en yüksek mevkii, yani gökleri, Hades yeraltı dünyasını ve Poseidon ise dünyanın tüm sularını kazandı. Poseidon, kardeşi Zeus’un en prestijli mevkii kazanmasından dolayı biraz üzgündü. Gökleri yönetmek Zeus ve Poseidon arasında her zaman gerginliğe neden olacakta.

Neptün Yunanistan’da “dünyayı sarsan” olarak bilinirdi. Depremleri o yaratırdı. Bu da Zeus ve Poseidon arasındaki gerginliklerin nedenini açıklıyor. Neptün’ün depremleri yönetiyor olması, onun değişken, gergin ve havai olarak bilinmesinin nedenini de gözler önüne seriyor. “Depremler, genellikle Dünya yüzündeki suları yöneten Neptün yerine, beklenmeyenleri yöneten Uranüs’e yakışmaz mıydı?” diye sorabilirsiniz. Birçok astrolog bu konuyu tartışmışlardır ama Yunanlılar depremlerin Neptün tarafından yönetilmesinin bilimsel bir temele dayandığını söylemektedir. Modern jeologlar depremlerin iklimlerin değişimine göre meydana geldiğini söylemektedir. Çünkü çeşitli kıtalarda ağırlık değişimleri meydana gelmektedir. Tıpkı buzul çağında olduğu gibi, buzla kaplı toprak erimeye başlar, okyanuslar genişler. Kara daha hafifler ve Dünya meydana gelen topraklardan ötürü kendini yeniden toplar.

BUKALEMUN OLARAK NEPTÜN VE SANATÇILARIN KORUYUCUSU

Neptün, denizin derinliklerine inme izni olan tek Olimpos tanrısıydı; bu nedenle Yunanlılar kendisini sanat, müzik ve dansın sorumlusu olarak göstermişlerdir. Deniz saf duyguyu temsil ettiği için, sanatın her dalma her zaman ilham kaynağı olmuştur. Deniz önsezi, hatıralar ve rüyaları sembolize eder ve psikiyatr Cari Jung’a göre, insanların rüya ve hatıraları dahil ortak bilincin bir yansımasıdır.

Birçok deniz tanrısı gibi, Poseidon’un da kendini farklı biçim ve şekillere sokabilme yeteneği vardı. Hatta farklı yaratıklara bile dönüşebiliyordu. Bunu genellikle potansiyel aşıkları baştan çıkarmak için yapardı. Şairlerin, aktörlerin ve müzisyenlerinde yaptığı bundan farklı bir şey değildir aslında! Büründükleri roller ile bizleri baştan çıkarmazlar mı? Neptün’ün bu görünümünde yaptığı dönüşümler, Balık burcunun artistik tavırlarını ile benzeşmektedir.

Mitolojik bir tanrı olan Neptün aşk yaşamındaki sadakati ile tanınmazdı. Daha çok bilinen özelliği kaçışlarıydı ve bu birçok tanrıça, su perisi ve ölümlü kadınlar için geçerliydi. Bir örnek vermek gerekirse; Persefone’nin annesi Demeter kızının kayboluşundan ötürü oldukça üzgündü. Erkek kardeşinin sırnaşmalarından kurtulmak için kendini bir kısrağa dönüştürmüştü. Poseidon ise kendini bir aygıra dönüştürerek Demeter ile çiftleşmişti. Demeter daha sonra ona kutsal bir at olan Arion ve kızı Despoena’yı doğurdu.

Poseidon’un Demeter ile çiftleşmesinden ötürü kutsal at olarak da anılmıştır. Bazı mitolojilere göre, Poseidon (Neptün) bir kayaya üç dişli mızrağını vurarak atı yaratmıştı. Başka bir söyleme göre, Neptün at yarışlarını icat etmişti; gelişmemiş Balıkların gerçek yaşamda at yarışları ve kumar oyunlarında kendilerini kaybettikleri söylenir. Ne var ki, Balıkların atlarla olan bağlantısı hayli ilginçtir çünkü atlar Yay burcunun alamndadırlar ve Jüpiter tarafından yönetilirler. Jüpiter ise Balık’ın eski yöneticisidir. Poseidon’un Jüpiter ile ilişkilendirilmesi münasiptir, Balık atm sembolü olarak varsayılır.

ODİSE

Homer tarafından yazılmış başka bir mitolojiye göre, Poseidon Odise’ye çok zor zamanlar yaşatmıştı. Truvalılarla çok uzun süren düşmanlık yüzünden, Poseidon Yunanlılar adına aracılık etmişti. Oysa kardeşi Zeus bunu yapmamasını söylemişti. Poseidon ve Truvalılar arasındaki gerginlik, Apollo ve Poseidon’un Kral Laomedon adına çalışmalarıyla başlamıştı. Neptün hiçbir şeyi unutmaz. Aslında Balıklar için fil hafızası olduğu söylenir.

Poseidon Odise’nin yolunu şaşırtarak ona meydan okumuştu. Odise denizde yaptığı yolculuk sırasında büyük acılar ve gecikmeler yaşamasına neden olmuştu. Kimse Odise kadar azimli ve kararlı olamazdı. Tam bir Balık burcu ruhuyla, yaratıcı düşünebilen kişiliği sayesinde sorunların üstesinden kolaylıkla gelebilmekteydi. Odise çok sevdiği ailesinin yanma ve evine dönmek istiyordu ve pes etmeyi reddediyordu. Bu kurtulmak için gösterdiği azim Balık’m kişiliğini yansıtmaktadır.

ATİNA’NIN KURULUŞU

Bir diğer eski mitoloji Athena halkının sanat ve ticaret arasında kalmalarım ve ticareti nasıl seçtiklerini anlatmaktadır. Hikayeye göre, Poseidon kendinin olduğunu iddia ettiği topraklar üzerinde tanrılara karşı mülk savaşları açmıştır ama birçok münakaşayı kaybetmiştir, çoğu da korkuları yüzünden olmuştur. Bunların en bilinenlerinden biri, Athena ile düştüğü çıkmazdır. Athena o sıralarda Yunanlılara ait Attica bölgesini yönetiyordu. Poseidon toprağa mızrağını saplayıp bir tuzlu su kaynağı yaratarak bu toprakların kendisine ait olduğunu iddia etti. Bu şekilde davranarak, Neptün, sembolik olarak, insanlara sanatsal bir ifade ve duygu dünyası sunmaktadır. Athena daha sonra Poseidon’un kaynağımn yanma bir zeytin ağacı dikti ve yurttaşlarına geleceğin ekonomik istikbalini sunmuştu (Zeytin ağaçları daha sonra tüm Atina’yı sarmıştır).

Bunu duyan Poseidon Athena’yı düelloya davet etti. Bu noktada Zeus işin içine karışü ve sorunu kutsal mahkemeye taşıdı. Yansızlığı hedeflediği için, oylamadan çekildi. Diğer dört erkek tanrı Neptün’e oy verdiler (Hades yeraltı dünyasmdaydı, o yüzden oy vermedi, bu da onun bir özelliği idi). Ne var ki, diğer beş tanrıça bir dayanışma örneği göstererek, Athena’ya oy verdiler çünkü onlara göre, Athena, topraklarına zeytin ağaçları hediye ettiği için bunu hak etmişti. Neptün çok öfkelenmişti ve Attica ovasım sel baskınına uğrattı, böylece Atina halkı kadınların oylarım reddederek Neptün’ü yatıştırdı ve kadınların kendi annelerinin isimlerini taşımalarına da bir son verdi. Poseidon ve Athena Akropolis’de onurlandırıldılar. Athena’dan sonra şehrin ismi Atina olarak değiştirildi. Bu hikaye batı kültürünün dönüm noktası olarak nitelendirilir. Artık yaşam ekonomi ile yönetili-yordur ve maalesef sanat ve duygular daha az değerli olmuştur.

VENÜS VE CUPİD

Romalıların Balık takımyıldızının yaratılışın ait çok güzel bir hikayeleri vardır. Venüs ve Cupid ateş alan bir canavar tarafından korkutulmuşlardır. İkisi de, bu canavarın su altında hayatta kalamayacağını biliyorlardı, böylece ondan kurtulmak için kendilerini balığa döndürmüş ve denize atlamışlardı. Bunu yapmadan önce, birbirlerini bir iple bağlamışlardı, böylece suların derinliklerinde birbirlerini kaybetmeyeceklerdi. Mitolojinin devamında, Balık burcunun önceki yöneticisi Jüpiter, bu ustaca kaçış planı anısına gökyüzünde yer vermişti, onları, yıldızların arasında iki balık olarak konumlandırmıştı.

Hiçbir saldırı eğilimi göstermeden, Balık kendini dış etkenlerden, etrafına bir duygu denizi sararak ve kendini farklı bir şeye dönüştürerek korur. Savaşmak ya da uçmak dendiğinde, Balık uçmayı tercih eder ve bunu çok zekice başarır. Bu hikayede, Cupid ve Venüs kendilerini balığa dönüştürmüşlerdir. Bu mitoloji, Venüs’ün Balık takımyıldıza girdiğinde “yüceldiğini” göstermektedir, çünkü aşkı en bencil olmayan ve cömert bir biçimiyle sembolize etmektedir.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
balık, mitolojisi, neptünün, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnka Mitolojisi Nedir?, İnka Mitolojisi Tanımı, İnka Mitolojisi Hakkında Violent Felsefe 0 14 Şubat 2014 20:53
Neptün 3 Şubatta Balık Burcunda N999 Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 30 Ocak 2012 11:01
Neptün Balık'ta Lucifer Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 13 Aralık 2011 04:19