IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Şubat 2015, 11:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dilim Kayalar Efsanesi




Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Gökçeli (Ladik) kasabasında yaşayan insanların yıllarca kulaktan kulağa dilden dile sürdürdükleri efsane Gökçeli Kasabası'nda bir kayalıkta geçiyor.

Gün ağarmadan tütün tarlalarına giden tütün kırarken tütün dizerken kış aylarında tütünlerini balya yaparken olgunlaşan üzümleri keserken bir misafir geldiğinde çay içerken anlatılır. Efsaneye göre Gökçeli'den Gökçeli yaylasına giderken yeşil ormanlık içerisinde bir dere yatağına paralel uzanan kayalıkların olduğu yerde çok eskiden bir köy varmış. Köyün kalıntılarında şu anda define avcıları arama çalışmalarını gizli olarak sürdürmektedirler.

Her yerde olduğu gibi bu köyde de güzelliği dilden dile dolaşan bir kız yaşarmış. Gözleri ceylanlardan daha güzel saçları sırma sarısı boyu selvi kavaklarını kıskandıracak cinstenmiş. Bütün erkekler ona hayran ona vurgunmuş.

Etraftaki köylerde kasabalarda şehirlerde güzelliği dilden dile dolaşır olmuş. Delikanlılar onu görmeden onun güzelliğine aşık olurmuşr. Leyla'nın bir Mecnun'u varsa onu gören güzelliğini duyan herkes onun Mecnunu olmuş. Dağları delmek için kaç Ferhat sıraya geçmiş. Elbette onun da düşlerinde güzel bir hayat güzel bir gelecek ve atlı prensi varmış. O da hep o atlı prensin yolunu bekler olmuş.

Bu efsane; ne Leyla'nın ne Şirin'nin ne de Aslı'nınkine benzemekte. Onun bu güzelliği onun da kaderini belirlemiş. Herkesin aşık olduğu bu kız babası ile beraber yaşarmış. Efsane bu ya kızın bu güzelliğine babası da aşık olmuş. Onu başkalarına vermemek ve kızından ayrı kalmamak için onunla evlenmek istediğini söylemiş. Güzelliğin felakete hüzne çıkmaza düştüğü an işte bu an olmuş. Kızın tüm düşleri tüm hayalleri kabusa dönüşmüş. Hayatın tüm güzellikleri yerini mateme bırakmış dağlardaki yeşil yapraklar yazı görmeden hazana durmuş. Derelerden akan suların sesi ağıt çalan çoban kavallarının melodisini andırır olmuş.

Her şeyden soğuyan kız içten içe solmaya başlamış. Babası ile evlenme düşüncesi onu tüketmiş. Ne Hak katında ne de halk katında makul olmayan bu evlilik teklifi onu bir çare aramaya yöneltmiş. Babası her geçen gün kızını sıkıştırır olmuş. Ateşe atılan dişi kurt gibi ateş çemberi daralmaya başlamış. Babasının nefesini hep ensesinde hisseder olmuş.

Ve bir gün gün batımında kararını vermiş. Köyün kenarında bulunan kayalıkların olduğu bölgeye gitmiş. Bütün doğayı süzmüş kuşların eve dönüşünü kuracağı yuvasını hatırlatmış. Yaprakların rüzgarda salınışı insanların kaypaklığını düşündürmüş. Güneşin bulutların arkasına çekilmesi ona ölümü hatırlatmış. İlk kez güzel olduğuna sıradan bir kız olmadığına üzülmüş. Boşluk kızın çaresizliğini fırsat bilerek bütün benliğini kuşatmış. Karanlıklar esir almış güzelliğini. Güneşin battığı kızıl boşluğa bırakmış gözlerini. Ölümçağırmış bütün sessizliği ile onu kendine. Yalçın bir kayanın zirvesine çıkmış ölümün boşluğuna bırakmış kendini. Ve bir beddua etmiş ölüm atlayışından önce:

"Beni buradan atlamak zorunda bırakan babamla beraber bu kayalar dilim dilim olsun."

Ve o sonsuzluğun yolunu tutarken o dağdaki kayalar dilim dilim parçalanmış. O gün bu gündür bu kayalar Dilim Kayaları olarak adlandırılmış.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dilim, efsanesi, kayalar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gülden Kayalar Hayatı ( Biyografisi ) AftieL Sporcular 0 08 Haziran 2014 22:51
Hareket eden kayalar Sükût Merak Ettikleriniz 0 19 Nisan 2008 13:30