IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ocak 2016, 18:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Iuno




İUNO. Mit. Önce italikler'in sonra da Romalılar'ın tanrıçası, Saturnus ile Rhea'nın kızı, jupiter'in karısı ve Gökyüzü kraliçesi, kadın ve evlilik tanrıçası. Özellikleri kendisine takılan adlardan anlaşılır: iuno Regina, Capitolium üçlüsünde Jupiter ve Minerva ile birlikte anılır; iuno Lucina, doğum tanrıçasıydı ve matronalia adı verilen aile şenlikleri onun onuruna düzenleniyordu; iuno Moneta, öğüt tanrıçasıydı; darphane, İ.Ö. III. yy.'da Roma'da, onun tapınağının yanına taşındı, iuno Caelestis, Kartaca tanrıçası Aştar'ın Roma'daki karşılığıydı; iuno Covella ayın hilalleşmesine yardımcı oluyordu; iuno Caprotina' nın temmuz ayında Nonae Caprotinae' de yapılan garip ayinlerle bağıntısı vardı; iuno Sospita, Roma'nın ve Lanuvium'un savaş tanrıçasıydı. iuno Yunanlılar'ın Hera'sı ile de özdeşleşti. Her kadının kendi iuno'su vardı ve bu, insanların genius'unun karşılığıydı.
—ikonogr. Roma tanrıçasının betimlemeleri, iupiter'in karısı olarak ortaya çıktığı dönemdeki Hera tipinden esinlenmiştir. Yunan asıllarının ya da imparatorluk döneminden kalma roma asıliarının kopyası olan birçok heykelde tanrıça, peçeli (dev Boncompagni büstü, Roma) ya da başında bir taçla (Ludovisi başı, Roma), elinde asa (Hera Barberini, Vatikan) ya da yıldırım, bir dişi aslanın sırtına binmiş ya da aslanların koşulduğu bir savaş arabasına oturmuş (paralar) olarak görünür; iuno Caelestis'in alnınıysa bir ay ve yıldızlar süsler (Afrika kazılarında bulunan heykeller). Ayrıca Lanuvium'da büyük bir saygı gösterilen ve Cicero tarafından, Antoninuslar döneminden kalma dev bir heykelde, kargısını sallarken göründüğü biçimiyle betimlenen koruyucu tanrıça iuno Sos pita da bilinmektedir. Ancak en özgün ro-malı tip, doğumda ebelik yapan hanımefendi tipidir: makas tutan iuno Martialis; çocuk taşıyan iuno Augusta ya da Lucina; iuno Moneta, iuno Pronuba (paraların ters yüzleri; Vigna Aquari lahti, Roma, Ulusal müze).
Mitolojik klasik dönem resimleri arasında da, Sacchi (Viyana, Avusturya), Veronese (Hazinelerini Venedik üzerine saçan iuno, Brüksel), G. de. Ferrari (iuno veArgos, Louvre), A. Coypel (iupiter ve iuno, Rennes), Rubens (iuno'nun ihanetine uğrayan iksion, Louvre; Samanyolunu yaratan iuno, Madrid) ve Tintoretto'nun (aynı konu, Londra) yapıtları sayılabilir.

aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
iuno


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık