IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Şubat 2016, 19:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aineias-Aeneas Truva Prensi




AİNEİAS - Aeneas, Truva prensi, Vergilius'un Aeneis" adlı yapıtında yeniden ele alıp işlediği bir yunan efsanesinin kahramanı. Ankhises ile Aphrodite' nin oğlu olan Aineias, Truva savaşı sırasında, belli başlı truvalı önderlerden biriydi. Kentin ele geçirilişi sırasında babasını sırtında taşıyarak kaçmayı başardı, ancak karısı Kreusa'yı kaybetti. Birkaç savaşçıyı ida dağında toplayarak Yunanlılar'a karşı mücadeleyi sürdürmeyi denedi; sonra, yeni bir yurt bulmak amacıyla gemiyle denize açıldı. Çeşitli yerlerde (Sicilya'da, Kartaca'da , Campania'da ), dolaştıktan sonra, Latium'a vardı ve burada kral Latinus'un kızı Lavinia ile evlendi. Bu efsane, Roma'nın Truva kökenli olduğu efsanesiyle bağlantılıdır. Iulia gens'ı, Aineias ve oğlu iulius (ya da Ascanius) aracılığıyla Venüs'ten (Aphrodite) geldiğini ileri sürer.


-ikonogr. Roma'nın kökenine ilişkin efsanede, Aineias'ın taşıdığı önem, truvalı kahramanın roma sanatında niçin bu kadar sık canlandırıldığını açıklar. Ama, bu canlandırmalar arasında pek az fark vardır. En sık rastlanan terfıa, Truva'dan kaçış temasıdır: burada Aineias, bir yandan kötürüm babasını sırtında taşırken, bir yandan da oğlu Ascanius'un (ya da İulius'un) elinden tutar. Bu, etrüsk sanatından alınma bir temadır ve İ.Ö. V.yy.'dan başlayarak boyalı etrüsk vazolarında ve heykelciklerinde görülür. Daha sonra sayısız taklitleri yapılan Augustus forumu' nun heykel gruplarından birinin konusuda budur. Ara Pacis'teki kabartmalardan biri de Aineias'ı otuz yavrulu dişi domuzu bulduğu sırada gösterir. Aineias'a, Esquılinus'daki bir mezarda Roma'nın kuruluşunu konu alan resimlerde ve Pompei'deki bir resimde de rastlanır.
Ameias efsanesinin çeşitli bölümleri (tümü, Codex Vergilianus'iaki minyatürlerdedir), N. Delf'Abate' nın (Modena), Carracci ve Albani'nin (Bologna), Claude Lorrain'in, A. Coypel'in (Paris'te, kubbesi gravürüyle ünlü Palais -Royal'deki Ameias galerisi; Louvre ve Montpellier'deki tablolar...) yağlıboya resimlerinde, A. Bosse'un gravürlerinde görülür. Bunlardan başka, Tıntoretto (Brunswick, Louvre), L. Giordano (Madrid), Pietro da Cortana (Louvre), Tiepolo (Madrid), J. Miel (Ameias ile Dido avda, Cambrai).Van Dyck (Mantova),Jordaens (Kopenhag). Elsheımer (Münih). Poussm (Londra) ve Carle Van Loo'nun (Louvre) yağlıboya resimlerini; Bernını (Borghese galerisi), Girardon (Troyes) ve P. Lepeautre'un (Ameias ile Ankhises, Tuileries bahçeleri) heykel gruplarını da sayabiliriz.



aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aineias-aeneas truva prensi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aeneas Destanı Violent Sözlük 0 04 Haziran 2013 20:22