IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Felsefe (https://www.ircforumlari.net/felsefe/)
-   -   Musalar,Müzler,Μουσαι, Mousai, Eski Yunan'da edebiyat, bilgi, müzik, dans tanrıçaları (https://www.ircforumlari.net/felsefe/733817-musalarmuzler924959965963945953-mousai-eski-yunanda-edebiyat-bilgi-muzik-dans-tanricalari.html)

PySSyCaT 21 Şubat 2016 20:54

Musalar,Müzler,Μουσαι, Mousai, Eski Yunan'da edebiyat, bilgi, müzik, dans tanrıçaları
 
Musalar ya da Müzler, eski zamanlarda bir şair ya da besteci yapıtını yaratmaya başlamadan önce esin perileri olan Musalar'ın yardımını isterdi. Eski Yunan'da edebiyat, bilgi, müzik ve dans tanrıçaları olan Musalar, tanrıların kralı Zeus ile Mnemosyne'nin (Bellek) dokuz kızıydı. Kalliope destan şairlerinin (bak. Destan), Euterpe flüt çalanların, Melpomene trajedi, Thalia komedi yazarlarının, Erato aşk şairlerinin, Polhymnia tanrılara sunulan ilahilerin, Urania astronominin ve dünyanın nasıl yaratıldığını merak edenlerin, Kleio tarihçilerin ve Terpsikhore de dansın esin perisiydi.

Olympos Dağı'nda düzenlenen şölenlerde Musalar'ın önderi tanrı Apollon liriyle müzik çalarken, onlar da tanrıları eğlendirirdi. Yunanistan'ın birçok bölgesinde Musalar'a tapılırdı. Parnassos ve Helikon dağları onlara adanmıştı. Her dört yılda bir onurlarına şenlikler düzenlenirdi. Eski resim ve heykellerde, çoğunlukla elyazmaları taşırken ya da müzik aletleri çalarken görülürler.
Musalar ya da Müzler, dokuz tanedirler. Efsaneye göre Zeus, Mnemosyne ile tam dokuz gece geçirmiştir ve her gece için de bir müz doğmuştur. Müzleri sıralarsak:
  • Euterpe, flüt (müzik)
  • Erato, korolu-lirik-aşk şiirleri
  • Kalliope, destan-epik şiir
  • Kleio, tarih
  • Melpomene, tragedya
  • Polymnia, kutsal şiirler
  • Terpsikhore, dans
  • Thalia, komedya
  • Urania, Gök bilimi
Müzlerin adları hemen hemen her şiirde geçer, fakat kendilerine ait bir destanları yoktur. Onlar genelde tanrıların bütün şenliklerinde şarkı söyler, dans eder.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:27.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net