IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2018, 00:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
sonsuz uykuyu dileten aşk... selene ve endymion




Anadolu'nun her dağının ayrı bir efsanesi, ayrı bir aşk hikayesi var. Kiminde güneşin doğuşu bir başkadır, kimi denizin muhteşem görüntüsü üzerinde kurduğu hakimiyetle aşkları barındırır. Doğanın uyumu ve güzelliğinden doğan aşk hikayelerinin en güzellerinden biri, Latmos (Beşparmak) Dağlarında ay tanrıçası Selene ve çoban Endymion'un hikayesidir belki de.

Latmos dağlarında ay bir başka mı güzeldir de çoban Endymion aşık olmuştur; yoksa dağların güzelliği mi Endymion'a yansımış da ay tanrıçası vurulmuştur bilinmez ama, Ay'ın aşkı sonsuz uykuyu dileyecek kadar düşmüştür Endymion'un yüreğine. Düşmesine düşmüştür ama tek taraflı kalmamış, karşılığını da fazlasıyla almıştır sevgilisi ay tanrıçası Selene'den.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Selene ve Endymion Flippo Lauri(1650)

Endymion yamaçlarını, mis kokulu çiçeklerle,yemyeşil çimenlerin sardığı Latmos dağlarında sürülerini otlatan, yakışıklı bir çobandır. Şafak tanrıçanın geceyi aralamasıyla, koyunlarını beş parmak şeklinde gökyüzüne uzanan tepelerde doyurup, Bafa gölünün kenarında dinlendirirken, kavalından dökülen ezgileriyle şenlendirir doğayı. Kimi zaman duygulu, kimi zaman neşeli ezgileri yankılanır Latmos Dağlarında.

Güneş ışıklarını soldurup, gecenin içinden sıyrılarak ay tanrıçası Selene'ye bırakırken dünyayı, Endymion'da sürüsüyle beraber geceyi geçirmek için Latmos'un yamaçlarındaki mağaraya çekilir.

Güneş tanrısı Helios ve şafak tanrıçası Eos'un kardeşi Selene, boğaların çektiği gümüş bir araba üzerinde, başında bir yarım ay, elinde meşalesiyle dünyayı dolaşan, soluk yüzlü, güzel saçlı çok güzel bir kadındır. Dünyaya olan yolculuğuna çıkmadan, denizin veya göllerin suyuna girerek yıkanır öyle yükselir göklere Selene.

Her akşam Selene'nin Bafa gölünün ışıltılı sularından gökyüzüne doğru yükselip Latmos dağını ışıklarıyla sarmaya başlamasını izler çoban Endymion. Suların üzerinden yükselen bu güzelliğe aşık olur zamanla. Kavalı daha bir içli, daha bir aşkla ses vermeye başlar yakışıklı çobanın.

Kimi zaman, ıssız dağın yamaçlarında kendi ışığının yansıdığı mağarada sere serpe yatışını, kimi zaman kavalına can verişini dinleyerek gönlünü kaptırır bu yakışıklı gence Selene. Geceleri uykuya daldığında sessizce sevgilisinin yanına gelip okşayıp sevmeye başlar Endymion'u.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Selene

Uzun gündüzlerin bitip, sevgilisinin kollarında olacağı geceyi özlemle bekleyerek geçirir günlerini Endymion. Güneşin yeryüzünden çekilip, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] atlarına binip gecenin perdelerini güneşe aralayacağı zamana kadar, kah sevgilisini kollarına alarak, kah onun ışıltılı kollarında uyuyarak karşılar şafağı.

Selene ve çoban Endymion'un aşkı şöyle dile gelir Homeros'un dizelerinde:

Parlak ayın çevresinde sayısız yıldız
rüzgarsızken duru gökyüzü
nasıl yanarsa ışıl ışıl.
Bütün doruklar, sivri kayalar ve çayırlar
nasıl serilirse göz önüne,
gökler yırtılıp da açılır,
tekmil yıldızlar görünür
ferahlar yüreği çobanın...

Onların aşklarını kimi zaman kıskançlık, kimi zaman hoşnutlukla izler tanrılar. Her gün yenilenip tazelenen bu büyük sevgi öyle hoşuna gider ki Zeus'un, Endymion'a bir dilek hakkı sunar. ''Dile benden ne dilersen'' sözüne aşık bir gencin cevabı ne olabilir? Ne güç, ne zenginlik, ne de dünya nimetlerini görerek yaşayacağı ölümsüzlük; sevgilisiyle geçirdiği anları sonsuz kılabilmek için, ölümsüz sonsuz bir uyku diler Endymion.

Yakışıklı çobanın dileği üzerine Latmos Dağlarındaki mağarada sonsuz bir uykuya yatırır Endymion'u Zeus; sevgilisi her gece gelip onu öpüp sarmalayabilsın diye.O gün bugündür; Bafa gölünün sularında yıkanan Ay tanrıça, sevgilisini okşayan bir kadının aşkıyla dokunur Latmos dağlarına hala.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
endymion, mitoloji, selene


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uykuyu seviyoruz Ebru Sağlık Köşesi 0 02 Nisan 2016 18:08
Selene ve Endymion Desmont Felsefe 0 05 Aralık 2014 19:29
Endymion Desmont Felsefe 0 28 Kasım 2014 19:24
Ay'ın Sahibesi; Selene (Luna) Elysian Felsefe 0 08 Mart 2014 19:06
Facebook'a özür dileten skandal SeckiN Haber Arşivi 0 18 Eylül 2013 16:03