IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2018, 00:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
alektryon efsanesi ve güneşin habercisi horoz




Güne herkesten önce uyanıyorsa horoz; ve seher vakti güneşin doğuşunu haber veriyorsa tüm canlılara haykıra haykıra, vardır elbet bir sebebi. Doğadaki her canlı varlığıyla üstlendiyse bir görevi; bir nedeni olmalı değil mi?

Sadece seher vaktini ve gün doğumunu haber vermez horoz. Aynı zamanda kümesinin koruyucusu ve bekçisidir de... Antik çağda tüm doğayı ve canlıları kişileştiren insanoğluna göre, böylesi bir görevi üstlenmesinde tanrıların parmağı olsa gerektir. Mitolojide horoza bu sorumluluğu yükleyen tanrıysa; Ares'tir.


Zeus ve Hera'nın oğlu olan Ares kavganın ve kaba gücün, akılsızca körü körüne savaşın tanrısı... İnsanların başının belası, yurtların, kalelerin, evlerin yıkıcısıdır. İhaneti, ikiyüzlülüğü, dönekliğiyle kötü yüzüdür savaşın. Vahşi ve kanlı karakteri yüzünden, en az insanlar kadar babası Zeus da tiksinir ondan. Yoldaşları ise Deimos (Terör, Dehşet), Phobos (Korku), Enyo (Savaş), Eris'dir (Fitne, fesat, çatışma).

Yunan mitolojisinin sevilmeyen karakteri Ares; Latinceye Mars olarak geçer ve Romalılar tarafından en çok saygı gören tanrı olur.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kökenli bir tanrı olan Ares ve yardımcısı olan dörtlü, kan gölüne çevirirler dünyayı. Kendisine savaş açan Olymposlu tanrıları bile yoldaşlarının yardımıyla dize getirir ve Zeus bir anlaşma yapmak zorunda kalır kendisiyle. Olymposluları mağlup eden Ares, Babası Zeus'un tahtına dokunmaz fakat bir koşulu vardır. Olymposlu tanrılar dünyaya inip insanların işlerine karışmayacaklardır. Şayet tanrılar yeryüzüne inerlerse; dünyayı ele geçirmekle tehdit eder Zeus'u Ares. Şartı kabul eden Zeus, Olympos'un dünyaya açılan kapılarını kapatır tüm tanrılara.

Geçmişin kadim halkları böyle bir efsaneyi deneyimlerinden yola çıkarak anlatmış olmalılar. Çünkü insanlar arasındaki en büyük kavgalar ve savaşlar insanoğlunun tanrılarla çok fazla haşır neşir olduğu, dinin yaşamın içine gerekli gereksiz sokulduğu zamanlarda yaşanmış. Belli ki bu kural ne zaman ihlal edilip, insanlar tanrılar ve dinle iç içe geçse; dünyayı savaş tanrısı Ares ele geçirmekte.

Ares'in en ünlü gönül ilişkisiyse; güzellik, aşk ve sevgi tanrıçası Afrodit'le(Aphrodite). Kavga ve savaşla beslenen bir kalbi, ancak aşk tanrıçası ele geçirebilir değil mi? Fakat bu kadar zıt iki karakterin birlikteliği, ancak yasak bir aşkla mümkün olabilir. Bu yasak ilişkiden üç çocuk sahibi olurlar Ares ve Afrodit; Phobos (Korku), Deimos (Dehşet) ve Harmonia (Uyum).

Her türlü madeni işleyen zanaat ve ateş tanrısı Hephaistos'la evli olan Afrodit; kocasının yokluğunda tüm kötülükleri örten gecenin koyu karanlığında gizli gizli Ares'le buluşup sevişmektedir. Afrodit'in yalnız olduğu gecelerde yanına gelen Ares; kapıya Alektryon isimli genci gözcü olarak bırakıp, şafak sökene kadar sevgilisiyle baş başa kalır. Alektryon şafak vakti olduğunda Ares'i uyandırır ve güneş doğup ilişkiye şahit olmadan oradan ayrılırlar savaşçı tanrıyla gözcüsü.

Yine iki aşığın buluştuğu bir gece kapıda gözcülük eden Alektryon uykuya yenik düşer. Güneşin doğduğu saatlerde uyuyakalır delikanlı. Güneş tanrı Helios dünyayı ışıltılı bakışlarıyla izlerken bir de ne görsün? Ares ve Afrodit Hephaistos'un yatağında sarmaş dolaş uyumakta. Durur mu hiç yerinde? Yetiştirir ihanet haberini ateşin başında demiri işleyen Hephaistos'a.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ares, Afrodit, Hephaistos ve Olymposlu Tanrılar


Aldatılan koca ihanetin intikamını almak için sıvar kolları; başlar demirden görünmez bir ağ örmeye. Eve gidip gizlice serer yatağa. Akşam olunca bir iş için gitmesi gerektiğini, gece evde olmayacağını söyler karısına. Hephaistos evden ayrılınca Afrodit'in gizlice uçurduğu haberi duyan Ares, sevgilisin yanında alır soluğu. İki sevgili tam yatağa uzandıklarında görünmez ağ kıskıvrak yakalayıverir ikisini.

Ağlardan yataktan kımıldayamayan çırılçıplak sevgililerin yanına gelen Hephaistos; avaz avaz bağırıp, çağırır tüm Olymposlu tanrıları. Bu rezaleti gören kadın tanrıçalar utançlara dışarı kaçarken erkekler kahkahayla izler ağın içinde yatan kaçak aşıkları.

Bu olaydan sonra Afrodit utançla Kıbrıs Adasına, Ares öfkeyle Trakya'ya kaçar. Ares'in öfkesinden uyuyakalıp aşklarının ortaya çıkmasına neden olan Alektryon alır önce payını. Kızgın tanrı Alektryon'u Horoz'a dönüştürür ki; kümesinin ömür boyu bekçisi olsun ve yaşamı boyunca seher vakti güneşin gelişini herkese haber versin diye...


Madem efsaneye göre horoz bir zamanlar insandı; mitolojiye, eğlenerek keşfetmeyi seven Keyif ve Keşif grubunun Alektryon'larından bir video koysun noktayı.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
)


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
efsane, hera, horoz, mitoloji, zera


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Panzer mi horoz mu? Seth Dünya Kupası 0 07 Temmuz 2016 11:56
Horoz ispanyoL Fıkra 0 20 Nisan 2010 22:44
Boynuzlu horoz Süslü Esrarengiz Olaylar 0 05 Şubat 2010 19:02
Homoseksüel Horoz +16 Süslü Fıkra 0 28 Şubat 2009 01:41