IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Mart 2018, 01:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
köle filozof..epiktetos




Özgür bedenleri içinde taşıdıkları ruhlarını; güce, otoriteye, paraya veya zevke köle yapan pek çok insana inat, köle bedenindeki ruhu özgürleştirebilmiş bir filozofEpiktetos.

Anadolu'da, Frigya Krallığı sınırları içinde kalan Hierapolis (Pamukkale) kentinde M.S 55 yılında bir kölenin çocuğu olarak dünyaya gelen Epiktetos, gençliğinde bir Romalıya satılır ve Roma'ya götürülür. Özgürlüğüne sahip olmadığı gibi bir isme de sahip değildir. Yunancada ''satın alınmış adam'' anlamına gelen Epiktetos adıyla anılır.

Rivayete göre efendisi öyle gaddar bir adamdır ki; bir gün sırf eğlence olsun diye bacağını mengeneyle sıkmaya başlar. Epiktetos ''efendim kıracaksınız'' der ama efendi sıkmaya devam eder ve ayak kırılır. Bunun üzerine soğukkanlı bir tavırla ''ben size söylemiştim,kırdınız'' der. Bu olay üzerine köleliğinin üzerine bir de topallığı eklenir.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Ruhu gibi bedeni de özgür kalınca, Roma'da felsefeyle uğraşmaya başlar. İmparator Domitian 90 yılında, tüm filozofları Roma'dan kovunca, Epiktetos da bundan nasibini alır ve Yunanistan'da Nicopolis kentine yerleşerek burada felsefe dersleri verir. Burada M.S 155 yıllarında, yoksulluk içinde ölür.

Öğrencilerinden Flavius Avrianus derslerde tuttuğu notlarla Düşünceler ve Sohbetler adı altında bir kitap yazarak hocasının öğretilerini kitap haline getirir.

Kendisine Sokrates ve Diyojen'i örnek alarak, kinik felsefeyle uğraşmış ve akıl, ahlak, erdem, sabır, tevazu ve iradeyi kullanabilme üzerinde durmuştur. ''Felsefeyle uğraşıyorum deme, kendimle uğraşıyorum de'' sözleri amacın insanın kendi kendini eğitmesi olduğuna vurgudur.

Yüzyıllar içinde; kişiler, isimler ve ülkeler değişse de olaylar ve yaşananların aynı kaldığını Epiktetos'un verdiği derslerde görmek, onun bilgeliğini daha da kıymetli kılıyor insanın gözünde.

Herkesin bildiği işi yapmayı bırakıp, sırf kendisine sağladığı güç ve çıkarı için, haksız ve yetersiz olduğu işleri dalkavukluk ve ahlakından taviz vererek elde etmesini eleştirmiştir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Her gün sabrımızı zorlayan ve sessizce izlemek durumunda kaldığımız olaylar ve haberler karşısında yaklaşık iki bin yıl önce Epiktetos bakın neler demiş. Bizim dile getiremediklerimizi nasıl da güzel dillendirmiş. Hakketmediği görevlere alakasız işlerden gelip mevkileri işgal edenlere yönelik sözlerini okuyunca insanın ''ağzına sağlık'' diyesi geliyor
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


''Ben Yunanistan'da hakimlik yapıyorum diyorsun. İyi ama sen hakim misin? Adaleti bilir misin? Bu ilmi nereden öğrendin?
''Sezar'ın buyruğu var elimde '' diyorsun. Eğer Sezar müzikten hiç anlamamana rağmen, müzik dersi vermen hakkında yetki verseydi ne yapardın? Bu yetki senin ne işine yarardı?
Neyse bu meseleyi geçelim. Sana sadece şunu soruyorum: ''Bu mevkiyi hangi yollara baş vurarak elde ettin? Sana bu mevkiyi veren kim? Kimin elini öptün? Kimin ayaklarına kapandın? Kime rüşvet verdin? Bu mevkiyi hangi adiliklerle,hangi ********liklerle,hangi sahtekarlıklarla elde ettin? '' (Epiktetos,Düşünceler ve Sohbetler)

''Gerçek şu ki; herkesin kendi işini yapması gerekir, bu yeterlidir. Memleketine dürüst, bilge, alçak gönüllü, güvenilir bir vatandaş kazandırarak örnek bir insan olursan ona hizmet etmemiş mi olursun? Böyle yaparsan kuşkusuz memleketine çok büyük hizmet etmiş olursun. Böylece faydan dokunmuş olur.''Öyleyse hangi seviyede bulunmam gerekir? '' diye soracak olursan sana derim ki: ''Güvenilir ve alçak gönüllü kalacak seviyede.'' Fakat hizmet edeyim derken bu faziletleri kaybedersen, hayasız ve saygısız olursan memleketine ne kadar hayrın olabilir? '' (Epiktetos,Düşünceler ve Sohbetler)

''Şu minik köpeklerin birbirleriyle nasıl oynaştıklarını görüyorsun. Sarılmalarıyla, okşamalarıyla, sevişmeleriyle gerçek birer dost gibi görünüyorlar. Onlara küçük bir kemik attığında gerçeği göreceksin. Kardeşlerin, babaların, çocukların dostlukları işte böyledir. Ortaya bir servet, bir tarla, bir metres çıksın, ne baba, ne çocuk, ne kardeş kalır.'' (Epiktetos,Düşünceler ve Sohbetler)

''İnsanın asaleti faziletten temellenir, doğuştan değil. ''Ben senden üstünüm, babam konsül idi, ben de hakimim, sen ise bir hiçsin'' diyorsun. Azizim ikimiz de at olsaydık ve sen bana ''Babam zamanında bütün atlardan daha hızlıydı. benimse çokça otum, arpam, samanım ve fevkalade bir eğerim var'' deseydin sana cevabım şu olurdu:
''Öyleyse koşalım''
Atın değeri koşmasına göre belli olur .Acaba insan içinde onu diğerlerinden ayıracak, değerini belirleyecek bir ölçü yok mu? O ölçü, saflık, adalet ve vefa değil midir? Bu hususta bir insan olarak benden daha üstün olduğunu ispat et. Eğer bana:
''Ben zarar verebilirim, tekme atabilirim '' diyorsan sana cevabım şu olacaktır:
''Sen insana değil, eşeğe özgü bir vasıfla övünüyorsun.'' (Epiktetos,Düşünceler ve Sohbetler)

''Körlere,topallara acıyorsun. Niçin kötü insanlara acımıyorsun? Başkaları topal ve kör ise, onlar da kötüdürler.''


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
epiktetos, frigya krallıgı, hierapolis, kölelik


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Filozof PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 02:31
Epiktetos PySSyCaT Felsefe 0 11 Kasım 2014 00:48
Epiktetos Hayatı ( Biyografisi ) AftieL Bilim Adamları 0 19 Mayıs 2014 09:02
Epiktetos Kalemzede Felsefe 0 10 Ağustos 2011 14:30
Epiktetos'un İki Temel Kuralı Kalemzede Felsefe 0 10 Ağustos 2011 12:21