IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Nisan 2019, 19:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Arabanın Yazlık Bakımı nasıl Yapılır




Araç sürücüleri belirli periyotlar ile arabalarının bakımlarını yaptırırlar. Ancak standart olarak yapılan bakımlardan ayrı olarak bazı özel durumlarda da araçların bakımlarının yaptırılmasında fayda vardır. Örneğin arabayla uzun yola çıkılacaksa, yola çıkmadan önce arabanın genel olarak kontrol edilmesi araç şoförlerinin, araçtaki kişilerin ve trafikteki diğer insanların hayatları için hayati önem taşıyabilir. Çünkü arabanın kontrol edilmeden uzun yola çıkması durumunda fark edilmeyen küçük bir arızadan dolayı kaza yapılmasına neden olabilir. Bu yüzden uzun yola çıkmadan önce mutlaka araçların genel bir kontrolden geçirilmeleri gerekmektedir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Araçların normal bakımlarından ayrı olarak bakımlarının yapılmasını gerektiren durumlardan bir tanesi de kış mevsimlerinden sonra yaz mevsimine geçilmeden önce yapılması gereken bakımlardır. Arabanın yazlık bakımı her araç şoförünün dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. Birçok araç kullanıcısı bu duruma gereken önemi vermese de araçların yaz aylarında daha sağlıklı kullanılması ve insan hayatı için trafiğe çıkarak araç kullanacak her araç sürücüsünün arabanın yazlık bakımı yaptırmasında büyük fayda vardır.
Araçların yaz aylarına hazırlık niteliğinde yaptırdıkları bakımlarda arabalardaki birçok parçanın kontrol edilerek elden geçirilmesi gerekir. Yapılan bu işlemler sonucu araç sahipleri araçlarını yaz aylarında sorunuz bir şekilde kullanabilirler. Yaz bakımlarında yapılması gereken işlemlerden bir tanesi klima bakımlarıdır. Kış ayları boyunca ihtiyaç olmadığı için birçok araç sürücüsü klimaları kullanmaz. Uzun süre kullanılmayan araç klimaları havalar ısındığı zaman sorun çıkartabilir. Bu yüzden arabanın yazlık bakımı konusunda ilk olarak kontrol edilen parçalar arasında klima ilk sırada yer almaktadır. Klima ile ilgili olarak yapılması gereken ilk işlem klimanın içindeki gazın kontrol edilmesidir. Klima gazında bir azalma varsa gaz ilave edilir. Ayrıca klima gazının içindeki yağ miktarı da kontrol edilmelidir. Klimanın sorunsuz bir şekilde çalışması için klima gazı ve gaz içindeki yağ oranı önemlidir. Klimaların hava veren bölümlerinin temizlenmesi de klima bakımı içinde yapılan işlemlerdendir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Arabanın yazlık bakımı işlemlerinde yapılması gereken işlemlerden bir tanesi de motor yağının kontrolüdür. Motor yağının özelliğini koruyup korumadığı kontrol edilmelidir. Motor yağının eksilmesi de sorun çıkarabileceğinden yağın miktarı da gözden geçirilmelidir. Yağ çubuğundaki seviye minimum çizgisinin altında ise mutlaka yağ ilavesi yapılmalıdır. Soğutma sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığı da yazlık bakım kapsamında elden geçirilmelidir. Araçların kışın çok ihtiyacı olmadığı için sorunsuz bir şekilde çalışan soğutma sistemi yazın farklı sorunlar çıkartabilir. Bu yüzden soğutma sisteminin kontrol edilerek sağlıklı bir şekilde çalıştığından emin olmak gerekir.
Yaz mevsimlerinde araçlar kış mevsimlerine göre daha yüksek hızla ilerlerler. Bu yüzden araçların lastikleri de büyük derecede önemlidir. Aracın yakıtına etki eden bu durum yüksek hızda pek çok kazaya da sebebiyet verebilir. Bu yüzden yaz mevsimlerinden önce araçların lastiklerine de bakım yaptırılması gerekir. Lastik bakımlarında yapılan işlem lastik basınçlarının yani lastik havalarının kontrol edilmesidir. Araç tekerleklerine ne kadar basınç uygulanacağı aracın tekerlek ölçüsüne göre değişmektedir. Ancak ne kadar hava basılacağı bilinmiyor ise normal hava basıncından birkaç psi daha fazlası basılabilir. Arabanın yazlık bakımı konusunda yapılan işlemlerden bir tanesi fren sisteminin kontrol edilmesidir. İnsanlar genellikle yaz tatilleri için kendi araçlarını kullanırlar. Araçlara daha fazla yük bineceği için frenlerin yükü de artar. Fren hidroliği frenlerin işlevini yerine getirerek araçların yavaşlatılmasını ve durmasını sağlar. Fren hidroliğinin seviyesi standart olmalıdır. Fren hidroliğinin minimum düzeyde olması eksik olduğu anlamına gelir ve fren hidroliği ilavesi yapılması gerekir.

Yaz aylarında yollarda daha fazla toz olduğu için araçların tozlanması da daha fazla olur. Bu yüzden hava filtreleri kış aylarına göre daha çabuk tozlanırlar. Arabanın yazlık bakımı konusunda yapılacak olan işlem kirli hava filtrelerinin temizlenmesidir. Hava filtresinin kirli olması hem aracın performansını düşürür hem de aracın yakıtını olumsuz yönde etkiler. Yazlık bakım sırasında hava filtrelerinin kontrol edilmesi ve kirliyse değiştirilmesi büyük önem arz eder. Yaz aylarından önce kontrol edilmesi gereken diğer bir parça ise V kayışıdır. V kayışı alternatörü çalıştırdığı için önemlidir. Kayışın esneme miktarına göre ne tür bir işlem yapılacağın karar verilir. Kayışın tam ortasına basıldığında 1,5 cm den fazla bir esneme söz konusu ise kayışın mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Arabanın yazlık bakımı işlemlerinde rot ve balans ayarların yapılması da sürücülerin rahat bir şekilde araç kullanmaları sağlamaktadır. Rot ayarındaki bir bozukluk aracın normal seyretmesini engellediği gibi aracın mekanik sistemine zarar verebileceği için ileride daha büyük sorunlara neden olabilir. Yaz aylarında daha sık kullanılan araçların rot ayarının yapılması gerekir. Balans ayarı ise lastik ve jantların eşlenerek sorunsuz bir şekilde aracın ilerlemesini sağlar. Balans ayarı düzgün olmayan bir araçta özellikle yüksek hızda araçta titreme ve zıplama gibi konforu etkileyecek sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden yaz aylarında araçların kullanılmadan önce balans ayarlarının yaptırılmasında fayda vardır.

Kaynak: ModifiyeRuhu.Com

__________________
Kuleden Merkeze Selam Olsun Herkese
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
araba, bakım, bilgi, haber, otomobil, yazlık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İyi bir diş bakımı nasıl yapılır? NarÇiçeği Sağlık Köşesi 0 31 Ocak 2016 13:50
Evde Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Desmont Saç Modelleri ve Bakımı 0 14 Ocak 2015 18:42
Akü Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır? Sevda Otomobil Haberleri 0 10 Ağustos 2014 03:24
Gül Nasıl Dikilir ve Bakımı Nasıl Yapılır ? Violent Bahçe Bakımı ve Çiçekler 0 13 Haziran 2013 23:35
Saç Bakımı Nasıl Yapılır AnqeL Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Mart 2012 00:31