IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ekim 2018, 11:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
3 Boyutlu Gözlüğü kim buldu





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


3D gözlükler film izlerken hayal gücümüzün serbest kalmasına izin vererek neredeyse ulaşabileceğiniz ve dokunabileceğiniz görüntüler yaratıyor. Bugün, 3D gözlükler her zamankinden daha eşsiz ve heyecan verici deneyimler sunuyor.


3D gözlüklerin icadı ve kim icat etti?

3D gözlük kullanımı günümüzde daha popüler hale gelirken, aslında 1800 lü yıllardan beri varlar. 1838’de İngiliz bilim adamı Charles Wheatstone, stereopsis ilkelerini, derinlik algılama yeteneğini uygulayarak ilk 3B görüntüleme aygıtını icat etti. Bu cihaza Stereoskop adını verdi. Stereoskop icat edilen ilk 3 Boyutlu görüntüleme cihazıydı. Aynalar kullanılarak yapılmıştı ve düz bir tahtaya benzeyen hantal bir yapısı vardı, fakat zamanın teknolojisi açısıdan muhteşemdi.

İskoç bilim adamı Sir David Brewster aynaları çıkarıp mercekleri kullandı. Bu geliştirme daha kolay görüntü alınmasını sağlıyordu. Brewster’in yaptığı inovasyon sonucunda, dünyanın ilk taşınabilir, 3D görüntüleme cihazı olan, dürbüne benzeyen bir merceksi stereoskop ortaya çıktı!

1915’te, New York’taki Astor Tiyatrosu’na yeni bir sinematik bir gösteri yapıldı. İki film projektörü kullanılan bu gösteri izleyicileri adeta harikalar diyarına götürmüştü. Gösteriyi izleyen gazeteci Lynde Denig, 3 boyutlu bu gösteriyi “Tepeler, vadiler, evler, ve yol üzerindeki figürler” balşıklı yazısında “etkisi çok harika, derinlik yanılsamasını çok sevdim, ancak yüzümün önünde tutmam gereken, kırmızı ve yeşil mercekleri olan kartondan neftet ettim. Bu kartonu tutarken yarım saat sonra kolum ağrımaya başladı. Kartonu yüzümden çektiğimde ise ekranda çıplak gözle hayal kırıklığına uğratan bir görüntü vardı.” olarak nitelendirmişti.

Pek çok açıdan gösteri tam bir başarıydı. Yönetmen Edwin Porter ve ortağı William Waddell, Niagara Şelaleleri’nin çekimleri de dahil olmak üzere çekingenlikten uzak bir görüntü deneyimi yaşatmıştı. Gösterinin amacı aslında film değildi, beynin sinema görüntülerini üç boyutlu hale dönüştürülebileceğini ispatlamaktı. Kırmızı-mavi 3 boyutlu sistem, 1920’de insanlara kısa bir keyif yaşattı.


İlk 3 Boyutlu film

3D gözlüklerin popülaritesi yükselmeye başladı. 1922’de sinemalarda gösterilen ilk 3 boyutlu film “The Power of Love” oldu. İzleyiciler filmi bugün tanıdık bir sistem olan kırmızı-yeşil renkli gözlükleri kullanarak izlediler.

Fakat hala 3 boyutlu gözlüklerde renklendirme sorunu vardı. Filmlerde bazı renkler doğru görünmüyordu. Edwin Land, 1936’da polarize mercekleri icat ederek bu sorunu, tam renkli olarak çözdü. Teknoloji, 1950’lerde Hollywood’a geldikçe yeni bir 3-D film dalgasına yol açtı.

1950’lerde daha bir çok 3D film çekildi. 3D gözlüklerin mercekleri daha hafif olan karton veya plastik çerçevelere yerleştirildi. Yeni polarize 3 d gözlükler pahallı olduğu için film sona erdiğinde gözlükler sterilize ediliyor ve tekrar kullanılıyordu.

Daha ucuz gözlükler için bir ara pazar vardı. Eski sistem ucuz kırmızı-mavi camlı gözlükler, çizgi roman kitaplarında ve ucuz filmler için ideal hale gelmişti.

50’li yıllarda hala bir sürü problem vardı. Projeksiyon görevlileri aynı anda iki şerit film oynatmak zorundaydılar. Projeksiyon görevlisi biraz gevşek davranırsa, film şeritleri senkronize çalışmıyordu. İzleyiciler baş ağrısı sorunu yaşayabiliyorlardı.

3 Boyutlu Gözlüklerin Kilometre Taşları

19. yüzyıl: Stereoskop
Elde taşınan cihaz hareketsiz görüntüler için yapılmıştı ve bu teknolojiyi film haline getirmek zordu.

1920’ler: Anaglyph 3 boyutlu
Plastigram filmleri, ekranı kırmızı ve mavi renkte dolduren ve 3 boyutlu filmin ilk tadını sunan teknolojiydi.

1950’ler: Polarized 3-D
Renk sorunlarını ortadan kaldıran yeni bir 3-D gözlük modeli oldu.

2012: Yüksek kare hızı 3 boyutlu (High-frame-rate 3-D)

“Hobbit: Beklenmedik Yolculuk”, bu yeni teknolojiyi kullanan ilk film oldu.

Bugün, evdeki televizyonlar bile izleyicilere daha gerçekçi deneyimler sunmak için 3D desteği sunuyor. Yeni bir televizyonla birlikte 3 Boyutlu gözlükler veriliyor. Teknolojideki modern ilerlemeler, 3D deneyimini her zamankinden daha şaşırtıcı hale getiriyor. Yakın zamanda 3 boyutlu gözlük olmadan da 3 Boyutlu filmleri izler hale geleceğiz.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
3 boyutlu gözlüğü kim buldu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yakın Gözlüğü PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 19 Aralık 2015 19:45
Beynimizdeki At Gözlüğü Desmont Kişisel Gelişim 0 20 Ocak 2015 20:22