IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Ekim 2018, 15:59   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
IMAX kim buldu






Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Filmlerin görsel etkisini arttırma arzusu uzun bir geçmişe sahiptir ve bu sebeple bir çok geliştirme ve girişim yapılmıştır. Bu yeniliklerden sonuncusu Image Maximum yani IMAX‘dır. IMAX Graeme Ferguson, Roman Kroitor, Robert Kerr ve William C. Shaw tarafından geliştirilen bir sinema filmi formatı ve sinema projeksiyon standartıdır.


IMAX, geleneksel film sistemlerine göre çok daha büyük boyut ve çözünürlükte görüntü kaydetme ve gösterme kapasitesine sahiptir. Ekranın boyutu genellikle değişir ancak bu format için temel ölçüt genellikle 16.1 metre yükseklik ve 22 metre genişliğindedir. Normal bir film karesi 35 mm formatındayken, IMAX filmleri 70 mm’dir. 2002’den bu yana, bazı uzun metrajlı filmler IMAX salonlarında gösterilmesi için IMAX formatına dönüştürüldü veya yükseltildi. Bazı filmler ise kısmen IMAX’ta çekildi.

IMAX, özel filmlerin gösterimi için en yaygın kullanılan sistemdir. Haziran 2016 rakamlarına göre, 69 ülkede 1.102 IMAX salonu vardır.

IMAX Sisteminin icadı

IMAX’ı kim icat etti? IMAX sistemi Kanada’lı IMAX Corp. tarafından geliştirilmiştir. Süreçte William C. Shaw, Nicholas Mulders, Roman Kroiter ve Graeme Ferguson önemli isimlerdir.

IMAX ‘tan önce, filmlerin görsel etkisini artırmak için çok sayıda girişim yapıldı. 1929’da Fox ilk 70 mm film biçiminde Fox Grandeur‘u tanıttı. 1952’de Cinerama çoklu projeksiyon sistemlerini, 1953 de SinemaScope ve 1954 de VistaVision geliştirildi.


Ek Bilgiler ve Diğer İlginç Ayrıntılar

William C. Shaw çoklu ekran ve projektör sistemleri ile çekilen filmlerde yaşanan zorlukları biliyordu. Daha basit bir yaklaşım geliştirmek amacıyla “Multiscreen” adlı bir şirket kurdu. Tek projektör / tek kamera sistemi Shaw tarafından Brisbane, Avustralya’daki bir makine mağazası çalışanı olan Peter Ronald Wright Jones’dan satın alınan yeni bir “Rolling Loop” film taşıma teknolojisine dayanılarak tasarlandı.

1967 yılında icat ettiği sistemi Montreal’deki Expo 67 fuarında tanıttı. Multiscreen adını IMAX olarak değiştirdi.

İlk IMAX filmi, Osaka, Japonya’da düzenlenen Expo 70’de “Tiger Child” adıyla çekildi ve gösterildi. 1971’de IMAX sistemi Toronto’da Ontario Place eğlence parkına kalıcı olarak kuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Washington’daki Expo 74’de devasa bir IMAX ekran kullanıldı. 1973’te kalıcı bir IMAX Dome, San Diego California’daki Balboa Parkı’ndaki Reuben H. Fleet Uzay Tiyatrosu ve Bilim Merkezi’nde kuruldu. Bir IMAX 3D salonu da Expo ’86’da Vancouver, British Columbia’da kuruldu.

Günümüzde, tüm dünyada çok sayıda IMAX sistemi kurulmuştur. Bunların bazıları Fransa’da IMAX Theatre La Geode, Filipinler’de SM Mall of Asia IMAX Theatre ve İngiltere’de BFI London IMAX’dir. Buna ek olarak, Hindistan’daki Prasads IMAX Tiyatrosunu, Kanada’daki Cinesphere’in yanı sıra Avustralya’daki LG IMAX Sinemasını da görebilirsiniz.

Çeşitli IMAX sistem çeşitleri mevcuttur, bunlardan en yaygın olanı IMAX Digital, IMAX HD ve IMAX 3D‘dir. En etkileyici çeşitlerden biri inanılmaz kubbe sistemi OMNIMAX’dır. Bu özel IMAX türünde, balık gözlük lensler kullanılmakta ve birçok etkileyici özelliğe sahiptir. Film izlemekten başka, bu özel sinemalar heyecan verici ve son derece rekabetçi bir bilgisayar oyunu turnuvası yapmak için de kullanılabilir. Ayrıca, canlı müzik konserlerinin mekanı da olabilirler.




aLinti..


__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ımax kim buldu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
IMAX'e Rakip: Dolby Cinema SeckiN Bilim Dünyasından Son Haberler 0 08 Aralık 2014 10:50
Beowulf, 3 Boyutlu IMAX deneyimi ile geliyor Julw Bilim Dünyasından Son Haberler 0 16 Aralık 2007 12:43