IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mayıs 2014, 21:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Haznedaroğlu Konağı (Bolaman - Fatsa - Ordu)






Haznedaroğlu Konağı (Bolaman - Fatsa - Ordu)

Bolaman Ordu ili Fatsa ilçesinin 6 km.kadar ilerisinde küçük bir koyun kenarına kurulmuş şirin bir belde. Bilge Umar Polemonion olarak adlandırılan Bolaman adının Hellen dilindeki anlamının "Polemon yeri" olduğunu yazar ve ancak bu yerin şimdiki Bolaman değil de daha ileride bulunan Side olduğunu ilave eder.

Bolaman sevimli bir balıkçı kasabası. Çok da küçük bir yer. Önceleri daha da sevimliymiş. Sırtını yeşile dayamış harika konakları bulunuyormuş. Ama Süleyman Demirel zamanında buradaki en görkemli konak yıktırılarak yerine Bolaman Lisesi olarak kullanılmakta olan kocaman beton yığını bina inşa edilmiş. Zaman içinde diğer e vler de bakımsız kalmışlar. Ama yine de dikkatli bir göz bu şirin balıkçı koyunun geçmişinden gelen izleri hala sürebilmekte. Küçük komsalı kayalık küçük adası ile de olabildiğince farklı bir yer. Bolamanlılar belediye başkanları Sabri Serdaroğlu'nu 6 dönem üst üste seçerek bir başka farklılık da yaratmışlar.

Bu küçük belde taş bir kale duvarı üzerine kurulmuş ahşap bir konağın merkezinde genişleyerek oluşmuş. Yapı denize çıkıntı yapan bir burunda başka konaklarla devam ediyor. Hemen arkasında bulunan görkemli ahşap beyaz ev 1764 yılında Hazinedaroğlu Ahmet Bey tarafından yaptırılmış halen onun adıyla anılmakta. Bütün bu binalar topluluğu aynı ailenin fertlerine ait. Yaklaşık olarak 500 yıldan bu yana burada yaşamakta olan Haznedaroğlu ailesi zamanında bölgenin yerli derebeyleriymişler.


1811 Yılında Çarşamba'lı Süleymanzade Hazinedaroğlu kale duvarı ile şapel arasına misafirhane olarak kullanılmak üzere ahşap bir konak yaptırmış. Bina zaman içinde ailenin yaşadığı bir ikametgah olmuş. Evin en son hanımı oldukça kiloluymuş. Fazla hareket edemeyen bu dört çocuklu hanımefendi kendisi için özel olarak yapılmış bir köşede bütün bir gününü oturarak geçiriyomuş. Hanımefendiye ait bu köşe olduğu gibi korunup restoranın özel bir bölümü haline getirilmiş.

Konak daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) temlikine geçmiş. Fakat uzun yıllar atıl kalmış. Ordu Üniversitesi (ODÜ) temliğine verilerek restore edilip yöresel yemeklerin ikram edileceği bir turistik tesise dönüştürülmüş. Deniz kenarında ve karayoluna oldukça yakın olması sebebiyle Fatsa turizminin ivme kazanmasına katkıda bulunacağına inanılan konağın restoran işletmeciliğini de yine Fatsa'da bulunan Yalçın Otel üstlenmiş..

Konak restoranın dış kapı girişindeki açıklama yazısında konağın yörenin en belirgin eseri olduğu yöre ile ilgili tanıtım fotoğraflarında da en fazla burasının kullanıldığı belirtiliyor. Hatta bu yöredeki kibrit kutularına varana kadar bu kale üstü konağın fotoğraflarının kullanıldığı yazılmış. Yine bu tanıtım yazılarında konağın Hazinedaroğlu ailesinden Mehmet Bey tarafından inşa edildiği ve en az 200 yıllık olduğu da ilave edilmiş. (Mehmet Bey muhtemelen Çarşambalı Süleyman beyin oğlu olmalıdır)

Haznedaroğlu Konağı oldukça özel bir yapı. Girişte bulunan holden yukarı kata çıkıldığında yine bir holün çevresinde konumlandırılmış 4 ayrı oda farklı isimlerle hizmete konulmuşlar. Restoranın "paşa salonu" olarak adlandırılan kısmı ailenin kullanımındayken içinde sedirler de bulunan ikinci mutfağıymış. Bunun haricinde sultan salonu sadrazam salonu ve vezir salonu olarak adlandırılmış özel bölümler bulunuyor. Restorasyon sırasında konağın orijinalinin bozulmamasına özen gösterilmiş. Kapıların üzerindeki talik yazılardan birinde "Lütfü hakkın gösterişinin cevabıdır bu" bulunuyor. Birisinde de "El fettah" yazılmış. İç dekorasyonu da konağa yakışır malzemelerle yapılmış. Altın varaklı oymalı eşyalar görkemli vazolar ve bir konağa yakışır diğer objeler gözü yormayacak şekilde kullanılmışlar.

Bolaman Haznedaroğlu Konağı profesyonel mutfak kadrosuyla Türk mutfağı ve yöresel mutfaktan tatlarla konuklarını bekliyor. Büyük bir iskelesi ve demir almaya hazır bir teknesi de bulunan bu konak restoran hırçın Karadeniz'in dingin bir koyunda yeşille mavinin kesiştiği bir çizgide bulunuyor. Gelenler enfes tatlarla keyiflensinler diye de konuklarını beklemede. Yolunuz buradan geçmekte ise kaçırmayınız. Küçük bir dip notu vermeden bu yazıyı bitirmek istemiyorum. Yalçın Otel'in demir almaya hazır teknesinde Karadenizin nadide koylarından birinde isterseniz nikahlanabilirseniz de. Nikah memurunuz da teknenin sevgili kaptanı olacaktır.

Haznedaroğlu Konağı
Bolaman Kale Mah. Haznedaoğlu Konağı No:3 Fatsa- Ordu




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bolaman, fatsa, haznedaroğlu, konağı, ordu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fatsa'da İntihar Stella Haber Arşivi 0 18 Kasım 2013 22:25
Ordu Fatsa İlçesi efLatun Karadeniz Bölgesi 0 02 Ocak 2012 19:47
Ordu / Fatsa aLdiana Karadeniz Bölgesi 2 06 Mayıs 2011 13:07