IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Müzisyenler (https://www.ircforumlari.net/muzisyenler/)
-   -   John Mayer * (https://www.ircforumlari.net/muzisyenler/428275-john-mayer.html)

Düş 20 Kasım 2011 16:33

John Mayer *
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

John Clayton Mayer (d. 16 Ekim 1977), ABD'li müzisyen. Connecticut kökenlidir. Berklee College of Music'e devam etti, 1997'de Atlanta, Georgia'ya taşındı. Burada yeteneklerini işleme fırsatı buldu ve takipçiler edindi. İlk iki stüdyo albumü olan Room for Squares ile Heavier Things ticari başarı yakaladı ve multi-platinum statüsü elde etti. 2003'te "Your Body Is a Wonderland" ile En İyi Erkek Pop Vokal dalında Grammy Ödülü kazandı.

Mayer kariyerine çoğunlukla akustik rock yaparak başladı. 2005'te ise B. B. King, Buddy Guy ve Eric Clapton gibi tanınmış sanatçılarla birlikte çalışarak ve John Mayer Trio'yu kurarak blues yapmaya başladı. Eylül 2006'da çıkan Continuum albumünde blues etkisi görülebilir. 49. Grammy Ödüllerinde Mayer bu albumüyle En İyi Pop Vokal albumü ve "Waiting on the World to Change" ile En İyi Erkek Pop Vokal Performansı ödüllerini aldı. Dördüncü stüdyoalbum ü Battle Studies, Kasım 2009'da yayımlandı.

Stand-up komedi, tasarım ve yazarlık da Mayer'ın kariyerinin birer parçasıdır. Başta Esquire olmak üzere bazı dergilere yazılar yazar. Ayrıca "Back to You" derneğine bağlı olarak hayırseverlik amaçlı etkinliklere ve küresel ısınmayla mücadele etkinliklerine katılır. Tanınmış kişilerle yaşadığı ilişkilerle medyada ve magazin basınında sıkça yer aldı.

İlk yılları :


John Mayer; Bridgeport, Connecticut'ta, İngilizce öğretmeni Margaret ile bir lisede müdürlük yapan Richard Mayer'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Üç çocuğun ikincisi olan Mayer, Fairfield yakınlarında büyüdü. Burada, geleceğin tenisçilerinden James Blake ile arkadaş oldu.İlk yılında Norwalk'taki Center for Global Studies at Brien McMahon High School'a (sonradan Center for Japanese Studies Abroad adıyla bilinen bu okul Japonca öğrenmek isteyenler için bir "magnet program"dı kayıtlı olan Mayer, sonrasında ise eski Fairfield Lisesi'nde eğitim gördü. Michael J. Fox'un Geleceğe Dönüş'te Marty McFly olarak sunduğu gitar performansını seyrettikten sonra, bu enstrüman onu adeta büyüledi.Babası, Daha sonra, Mayer 13 yaşındayken babası, onun için bir gitar kiraladı.


Bir süre sonra Mayer bir gitar sahibi oldu. Bir komşusunun verdiği Stevie Ray Vaughan kasediyle, Mayer'da yoğun bir blues sevgisi başladı.Ebeveynlerinin çekincelerine rağmen Mayer, büyük bir tutkuyla gitar çalmaya başladı ve iki yıllık çalışmanın ardından, lisedeyken, blues barlar ile bölgedeki diğer mekanlarda sahne almaya başladı. Tek başına çalmasının yanında; Tim Procaccini, Joe Beleznay ve Rich Wolf ile birlikte, Villanova Junction adlı (adını bir Jimi Hendrix şarkısından alan) bir grupta da yer alıyordu.


On yedi yaşındayken aritmiye yakalandı ve bu yüzden bir hafta sonunu hastanede geçirdi. Mayer olayı aktarırken, "O, içimdeki şarkı yazarının doğduğu andı" ifadesini kullandı ve ilk şarkı sözlerini eve geldiği akşam yazdı. Bundan kısa bir süre sonra felce yol açan panik ataklar geçirmeye başladı. Bundan dolayı, anti-anksiyete ilacı olan Xanax'ı günümüzde dahi yanında taşımaktadır. Mezun olduktan sonra çalışmaya uygun ilk gitarı olan 1996 Stevie Ray Vaughan imzalı Stratocaster'ı almaya yetecek parayı biriktirene dek, on beş ay bir benzin istasyonunda çalıştı.


Kariyeri :


John Mayer, on dokuz yaşında iken; Boston, Massachusetts'teki Berklee College of Music'e kaydoldu. İki yarı yıl sonra çalışmalarını kısa kesmeye karar verdi ve okul arkadaşı Atlantalı Clay Cook'un teşvikiyle, onunla birlikte Georgia'ya taşındı. Kariyerlerine başladıkları iki kişilik grupları LoFi Masters ile isim yaptılar; yerel kahvelerde ve Eddie's Attic gibi kulüplerde sahne aldılar.Öte yandan Cook, sonraları, Mayer'ın ikilinin pop yapması yönündeki arzusu dolayısıyla müzikal farklılıklar yaşamaya başladıklarını aktardı.İkili yollarını ayırdı ve Mayer'ın solo kariyeri başladı.


Yerel yapımcı ve mühendis Glenn Matullo'nun yardımıyla Mayer, bağımsız EP Inside Wants Out'u kaydetti. Mayer'la birlikte Cook da birçok şarkının yazarı olarak EP'de yer aldı. Bu şarkılar arasında en dikkat çekeni, Mayer'ın satışa sunulan ilk teklisi "No Such Thing" oldu.Tamamını Mayer'ın söylediği ve gitarla eşlik ettiği sekiz şarkıdan oluşan EP'deki tek istisna, Mayer'ın yalnızca vokal yaptığı "Comfortable"'dır. Açılış şarkısı "Back To You"da EP'nin yapımcılarından David "DeLa" LaBruyere'in de bas çaldığı bir grup çalmıştır.Ardından Mayer ve LaBruyere Georgia'nın tamamı ve komşu eyaletleri kapsayan bir tura çıktı.


Önemli bandrol başarıları :


Mayer, popüler olmaya başladı ve Mart 2000'de South by Southwest'e çıkmasıyla Aware Records'un dikkatini çekti. Mayer bu şirketle çalışmaya başladı. Mayer'ın Aware Festival konserlerinde çıkmasını ve şarkılarının Aware derlemelerinde yer almasını sağladıktan sonra, 2001'in başlarında, Aware onun internetten yayımlanan ilk albumü Room for Squares'ı çıkarttı. Bu süreçte Aware, Columbia Records ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmayla, Aware sanatçılarının plak şirketleriyle yapacağı sözleşmelerde ilk görüşme hakkı Columbia'ya ait oldu. Dolayısıyla, aynı yılın Eylül ayında Columbia Room for Squares'ı remiksledi ve yeniden çıkarttı.İlk büyük bandrollü album çıkışının bir parçası olarak albumün çizimleri güncellendi ve albume "3x5" adlı parça eklendi. Yeniden çıkartılan bu album ayrıca, Mayer'ın bağımsız albumü Inside Wants Out'un ilk dört parçasının yeniden ele alınmış stüdyo versiyonlarını da içermekteydi.


2002'nin sonlarında Room for Squares aralarında "No Such Thing," "Your Body Is a Wonderland" ve son olarak "Why Georgia'nın da bulunduğu bir çok radyo hiti üretmişti. 2003'te Mayer "Your Body Is a Wonderland" ile En İyi Erkek Pop Vokal Performansı dalında Grammy Ödülü'nin sahibi oldu. Ödül kabul konuşmasında "Bu çok, çok çabuk oldu ve söz veriyorum ki yetişeceğim." sözlerini kullandı.


2003'te Mayer Birmingham, Alabama'da verdiği bir konserin Any Given Thursday adıyla CD ve DVD'sini çıkarttı. Konser daha önce kaydedilmemiş, ancak sonradan Heavier Things'de yer almış olan (Cook'la birlikte yazdığı) "Man on the Side" ve "Something's Missing" gibi parçaları da içerir. Ayrıca "Covered In Rain" de bu konserde yer alır. DVD ekindeki belgesele göre bu parça "covered in rain" dizesini içeren "City Love"ın ikinci bölümü niteliğindedir. Ticari açıdan album kısa sürede Billboard 200 listesinde on yedi numaraya yükseldi. CD/DVD birbiriyle uyumlu ancak ılımlı övgülerle karşılandı; eleştirmenler onun pop-idol imajı ile o dönemde yeni ortaya çıkan gitar hünerini birbirinden ayırarak ele aldı. Allmusic'ten Erik Crawford "O Stevie Ray Vaughan'ın 'Lenny'sinin coverını çalarken kendisini kanıtlayan mükemmel gitar kahramanı mı, yoksa ergenlik çağındaki kızların 'Your Body Is a Wonderland'i çaldıktan sonra çığlıklar attığı bir gençlik idolü mü?" diye sordu.


Mayer'ın ikinci albumü Heavier Things 2003'te piyasaya sürüldü ve genellikle olumlu eleştiriler aldı. Rolling Stone, Allmusic ve Blender da, biraz temkinli de olsa olumlu görüş bildirdi. PopMatters, albumün "tahmin edilebileceği kadar fazla kusurunun bulunmadığını" belirtti.album ticari başarı yakaladı ve Room for Squares kadar iyi satmadıysa da ABD Billboard 200 listesinde bir numaraya çıktı. Mayer ilk bir numara teklisini "Daughters" şarkısıyla kazandı. Aynı şarkıyla Alicia Keys ve Kanye West gibi katılımcıları geride bırakarak 2005 Grammy Yılın Şarkısı ödülünün de sahibi oldu. Ödülünü Mayıs 2004'te ölen büyükannesi Annie Hoffman'a adadı. Ayrıca En İyi Erkek Pop Vokal Performansı ödülünü Elvis Costello, Prince ve Seal gibi isimleri geride bırakarak kazandı. 9 Şubat 2009'da The Ellen DeGeneres Show'da yapılan söyleşide Mayer, Grammy Yılın Şarkısı ödülünü almaması gerektiğini, çünkü Alicia Keys'in "If I Ain't Got You" parçasının daha iyi olduğunu düşündüğünü belirtti. Bu düşüncesinden dolayı Grammy ödülünü ikiye bölerek üstteki parçayı Keys'e verdi ve alt kısmı kendisine sakladı.37. Yıllık Songwriters Hall of Fame Giriş Töreninde Mayer, Hal David Starlight Ödülüyle onurlandırıldı.


Mayer 2004'teki ABD turnesinin yedi gecesinden canlı konserlerini kaydetti. Bu kayıtlar iTunes müzik deposundan, iyi anlarla birlikte hataları da içerdiğini gösteren as/is adıyla sunuldu. Birkaç ay sonra as/is gecelerinden bir "en iyiler" CD'si derlendi. album de Marvin Gaye şarkısı "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)"'ın daha önce yayımlanmamış bir coverı da bulunmaktadır. Şarkıda Mayer'ın destek sanatçısı DJ Logic'in turntable solosu bulunmaktadır. as/is'in tüm album kapaklarında insana benzer şekilde çizilmiş tavşanlar vardır.


Gün ışığına çıkmasıyla birlikte, Mayer'ın diğer alanlardaki yetenekleri de talep görmeye başladı. Steve Jobs onu Ocak 2004'te yazılım uygulaması GarageBand'in tanıtılacağı Apple'ın yıllık Macworld Conference & Expo toplantısının açılışına davet etti. Bu kısa süreli performans Mayer'ı etkinliğin demirbaşı haline getirdi. Mayer iPhone'a ilişkin duyurunun yapılmasının ardından, Macworld 2007'de solo performansıyla sahnede yine Jobs'la birlikte yer aldı.Mayer ayrıca, Volkswagen ve BlackBerry Curve reklamları yaptı.


Müziğinde yön değişimi :


Mayer, kapsamlı iş birlikleri yapmaya başladı, sık sık kendi türünün dışındaki sanatçılarla çalışıyordu. Common'ın "Go!" ile Kanye West'in "Bittersweet Poetry" çalışmalarında yer aldı. Bu iş birliklerinin ardından, Mayer, rap ağırsıkletleri Jay-Z ile Nelly'den övgüler aldı.Hip hop topluluğundaki duruşu sorulduğunda, Mayer şu yanıtı verdi: "Şu anda oradaki mesele müzik değil. Bu nedenle bence hip-hop, rock'ın bir zamanlar bulunduğu yerde.


Mayer bu dönemde müzikal yönünde değişim göstermeye başladı; "akustik duyarlık dükkânını kapatmakta olduğu" açıkladı.2005'te, Buddy Guy, B.B. King, Eric Clapton, caz sanatçısı John Scofield dahil bir çok blues sanatçısıyla bir dizi iş birliği yapmaya başladı. Ayrıca, efsanevi caz piyanisti Herbie Hancock ile Manchester, Tennessee'deki Bonnaroo Müzik Festivali'nde bir şovu kapsayan bir turneye çıktı. Bu iş birlikleri, Clapton (Back Home, Crossroads Guitar Festival), Guy (Bring 'Em In), Scofield (That's What I Say), ve King (80) gibi bir çok sanatçıyla kayıt yapmasını sağladı. Mayer duygusal şarkıcı-söz yazarı olarak yerini korurken, aynı zamanda yukarıdaki bir çok sanatçının yanında Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Robert Cray ve Freddie King'den ilham alan başarılı bir gitarist olarak da dikkat çekti.


John Mayer Trio :

2005'in ilkbaharında, Mayer, önceki stüdyo çalışmalarından tanıdığı basçı Pino Palladino ve davulcu Steve Jordan ile birlikte John Mayer Trio'yu oluşturdu. Trio, rock ve blues müziklerinin bir kombinasyonunu çaldı. Ekim 2005'te Trio, tüm biletlerin tükendiği bir kulüp turnesinde üç akşam, sahnesini The Rolling Stones'la paylaştı.Kasım'da ise, Try! adında bir canlı performans albumü yayımladı. 2006'nın ortalarında çalışmalarına ara verdi. Aynı yılın Eylül ayında Mayer, Trio'nun yeni bir bir stüdyo album ünün çalışmalarına başlamayı planladığını açıkladı.

Continuum :


Mayer'ın son albumü Continuum, 12 Eylül 2006'da yayımlandı ve prodüktörlüğünü Mayer ile Steve Jordan üstlendi. Mayer albumün kendi pop müzik imzasıyla blues'un duygusu, sesi, geleneği ve duyarlığını birleştirmeyi amaçladığını belirtti. Bu tarzda, yayımlanan trio albumü Try!'dan iki parça— funky "Vultures" ile blues merkezli "Gravity"— da Continuum albumünde yer aldı. Mayer, "Gravity" şarkısının, yazdıkları içinde en önemli şarkı olduğunu ifade etti.


Continuumalbum ünden çıkan ilk single, The Ron and Fez Show'da çıkış yapan "Waiting on the World to Change" oldu. Şarkı, yayınlandıktan sonra 11 Temmuz 2006'da, iTunes Müzik Mağazası'nda haftanın en çok indirilen üçüncü şarkısı oldu ve Billboard Hot 100 listesine, 25 numaradan giriş yaptı. 23 Ağustos 2006'da, Mayer, Los Angeles radyo istasyonu Star 98.7'de, her parçaya yorum yaparak tüm album ünü çaldı.Daha sonraki bir versiyon ise ertesi gün Clear Channel Music internet sitesinde sunuldu. 21 Eylül 2006'da Mayer Kanıt Peşinde'de yer aldı ve "Waiting on the World to Change" ile "Slow Dancing in a Burning Room"'u çaldı. "Gravity" parçası, televizyon dizileri House'ın "Cane & Able" bölümünde ve Numb3rs'da yer aldı. 22 Ekim 2006'da Abbey Road Studios'da Live From Abbey Road programı için bir bölüm kaydetti.


7 Aralık 2006'da "Yılın albumü" dahil beş dalda 2007 Grammy'lerine aday oldu. John Mayer Trio da Try!album üyle aday gösterildi. "Waiting on the World to Change" ile En İyi Sözlü Pop Parçası, Continuum ile En İyi Pop album ödüllerini aldı. Mayer "Waiting on the World to Change" teklisinin, müzisyen Ben Harper'ın vokalinin eklendiği akustik versiyonunun remiksini yaptı. Continuum albumünün kaydına hazırlanırken, Los Angeles'taki The Village'i usta müzisyen Robbie McIntosh ile beş şarkısının demo akustik versiyonlarını kaydetmek için tutmuştu. Bu kayıtlar 12 Aralık 2006'da The Village Sessions adıyla EP olarak piyasaya sürüldü. Mayer her zamanki gibi albumün kapak çalışmasını denetledi.


Mayer Şubat 2007'de John Frusciante ve Derek Trucks ile birlikte Rolling Stone'un (#1020) kapağında yer aldı. "Yeni Gitar Tanrıları"ndan biri olarak gösterildi ve kapakta Eric Clapton'a atıfla "Slowhand, Jr." takma adıyla anıldı. Buna ek olarak Time dergisi editörleri tarafından 2007'nin En Etkili 100 isminden biri seçildi.


20 Kasım 2007'de Continuum albumü, internet ve satış mağazalarında yeniden satışa sunuldu. Bu defa album, 2007 turnesinden, beşi Continuum'dan, diğeri ise Ray Charles'ın "I Don't Need No Doctor" parçasının coverı olan altı şarkının yer aldığı bir bonus disk içeriyordu. Yeni single'ı "Say" de ayrıca iTunes'tan dinleyiciye sunuldu. 6 Aralık 2007'de "Belief", 2008 Grammy Ödülleri'nde En İyi Erkek Pop Vokal dalında aday gösterildi. Törende Alicia Keys'e "No One" parçasında eşlik etti.


Şubat 2008'de Mayer aralarında David Ryan Harris, Brett Dennen ve Colbie Caillat'ın da olduğu çeşitli müzisyenlerin performanslarını da kapsayan, Karayiplere üç günlük bir gemi gezisine ev sahipliği yaptı. Etkinliğin adı "The Mayercraft Carrier", geminin adı ise, Carnival Victory idi. Bunun devamı niteliğindeki tur "Mayercraft Carrier 2" ise Long Beach, Kaliforniya'da başladı ve Carnival Splendor gemisiyle 27-31 Mart 2009 tarihlerinde yapıldı.


8 Aralık 2007'de Nokia Theatre L.A. Live'de verdiği konserin Danny Clinch tarafından yönetilen filmi, 1 Temmuz 2008'de Where the Light Is adıyla piyasaya sürüldü. Film akustik bir bölüm ile John Mayer Trio ile olan bir bölüm, ardından da John'un Continuum albumündeki grubuyla olan bölümü içerir. DVD ve Bluray'deki bonus materyaller arasında Mayer'ın sahne arkası görüntüleriyle Mulholland Drive'da çalarken çekilen görüntüleri de yer alır.


Mayer Avustralyalı soul sanatçısı Guy Sebastian'ın "Like it Like That" albumünde yer alan üç şarkıda onunla çalıştı.Ayrıca, Crosby Loggins'in ilk LP'si Time to Move'a adını veren parçada gitar çaldı.

7 Temmuz 2009'da Mayer Michael Jackson'ı anma töreninde gitarla şarkıcının Human Nature parçasının enstrümantal bir versiyonunu çaldı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net