IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2015, 14:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Smashing Pumpkins.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1990'ların başlarındaki büyük alternatif rock toplulukları arasında Smashing Pumpkins geleneksel yeraltı tarzından en az etkilenmiş olanıydı. Gitarist ve söz yazarı Billy Corgan ağır metal, gotik rock, pop ve ilerleyici rock müziği bir araya getirerek farklı bir karışım elde etmişti. Smashing Pumpkins, bozuk gitarlarla, güçlü elektronik seslerle süslediği bu müzik ve özgün sözlerle gelen şöhretin -her ne kadar istemiyor görünse de- tadını çıkarmayı bildi.

O yıllardaki diğer topluluklardan Nirvana fazla yıkıcıydı, Pearl Jam ise şöhreti reddeden bir tutum sergiliyordu. Pumpkins ise küçük bağımsız kulüplerden, dev turnelere giden yolda nerede nasıl davranacağını bildiğini gösterdi. 1993 yılında çıkardıkları "Siamese Dream" albümü ile ağır metali ve orkestra eşliğinde rock müziğini kitlelere ama özellikle de radyo programı yapımcılarına sevdirmeyi başardılar. 90'lı yılların en uzun soluklu toplulukları arasında sayılacak olan Smashing Pumpkins çağdaşı toplulukların pek çoğunun aksine kendi iç sorunlarını büyütmüyor ve albüm satışlarını aksatmıyordu.

Bir caz gitaristinin oğlu olan Billy Corgan Şikago varoşlarında büyüdü. 19 yaşında Marked isimli gotik metal topluluğu ile çalışmalar yapmak üzere Florida'ya taşındı. Topluluk dağılınca 1988'de Şikago'ya geri döndü ve kullanılmış plaklar satan bir dükkanda çalışmaya başladı. Loloya Üniversitesi'nde grafik sanatlar okumakta olan (gitarist) James Iha ile de orada tanıştı. Davul makinesi yardımıyla parçalar kaydetmeye ve çeşitli kulüplerde sahne almaya başladılar. Bir gösteri sırasında tartıştığı D'Arcy Wretzky ile daha sonra arkadaş olup basçı olarak topluluklarına dahil ettiler. Kendilerine Smashing Pumpkins adını veren üçlü çok geçmeden hatırı sayılır bir yerel tanınmışlık elde ettiler. Davul makinesinin yerini ise ilk başlarda ücret karşılığı anlaştıkları Jimmy Chamberlin almıştı.

1990 yılında Smashing Pumpkins'in 45'liği "I Am One" yerel bir Şikago plak şirketi olan Limited Potential etiketiyle çıktı. Çalışma kısa sürede tükendi, topluluk da Sub Pop etiketiyle "Tristessa"yı çıkardı. Bu aşamada topluluğun yayın haklarını elde edebilmek için çeşitli şirketler mücadele halindeydi. Daha büyük bir şirketle anlaşmak isteyen Pumpkins, bağımsız müzikçi olmanın getirdiği avantajlardan uzak kalmamak için kurnazca bir yol izledi. Dünyaca ünlü Virgin plak şirketiyle anlaşmaya vardılar ama bir sonraki çalışmaları Virgin'e bağlı olsa da bağımsız görünümlü başka bir şirketin etiketiyle, Caroline'den çıkacaktı. Plan işe yaradı ve Butch Vig'in yapımcılığını üstlendiği Black Sabbath etkileri ağır bir şekilde hissedilen "Gish" 1991 baharındaki çıkışının ardından çok geniş kitlelere ulaştı. Bu çalışmadan sonra albümler Virgin etiketi taşıyacaktı. Pumpkins seslendiği müzikseverleri arttırmış oldu ama kimi bağımsız müzik dinleyicileri onları kariyerci olmakla suçladı ve topluluğa tepki gösterdi. Yine de bu tarz eleştirilerden pek bir zarar görmeyen topluluk "Gish"in tanıtımı için bir yılı aşkın sürecek kapsamlı turneler başlattı. Bu sırada Red Hot Chili Peppers ve Pearl Jam konserlerinde açılış topluluğu olarak sahneye çıkan Smashing Pumpkins'te topluluk üyeleri arasında çekişmeler ortaya çıkmaya başladı. Sevgililer Iha ve D'Arcy olaylı bir şekilde ayrıldılar, Chamberlain'in alkol ve uyuşturucu bağımlılığı su yüzüne çıktı. Corgan ise ağır bir çökkünlük dönemine girdi. Topluluk yapımcı Vig ile ikinci albüm için stüdyoya girdiğinde sorunlar hâlâ çözülememişti.

Oturumların başlamasına doğru Pumpkins'e moral getiren bir gelişme yaşandı: 1992 tarihli "Singles" filminin müzikleri arasına "Drown" da eklenmişti. Kayıt oturumları ilerledikçe Corgan sıkı çalışarak çökkünlükten çıktı. Sadece fazla sayıda şarkı yazmakla kalmadı, albümdeki hemen hemen tüm elektrogitar ve bas gitarları kendisi çaldı, bu da albümün çıkış tarihinin sürekli ertelenmesini beraberinde getirdi. Sonuçta 1993'ün Temmuz ayında gelen "Siamese Dream" büyük patlama yarattı. Listelerde önemli yerlere gelen albümü yapan bu topluluk artık yıldız olarak anılacaktı. Eleştimenlerce de beğenilen albüm Queen'e çok şey borçlu, kusursuz denecek türden bir çalışma oldu. "Cherub Rock", ilk 45'lik, çağdaş rock'ın kayda değer örneklerinden olsa da, albümü asıl sevdiren "Today" ve akustik bir parça olan "Disarm" şarkıları ile durup dinlenmeksizin çıktıkları turneler oldu. Lollapalooza 1994'te listebaşı topluluklar arasına giren Pumpkins turnenin sona ermesinin ardından, Corgan'ın daha başından çift albüm olacağını söylediği çalışmanın kayıtları için yeniden stüdyoya girdiler. Yeni albüm çıkıncaya kadar da sevenlerine 1994 Ekim'inde önceki çalışmada yayımlanmayan parçaları ve az bulunan bir kayıt olan "Pisces Iscariot"u sundular.

Yapımcılar Flood ve Alan Moulder ile çalışarak, Corgan'ın işin başında ilan ettiği gibi çift albüm olan üçüncü büyük kayıtları "Mellon Collie" ve "Infinite Sadness"ı tam kadro olarak tamamladılar. Pek çok eleştirmen böyle bir çift albümün, özellikle de böyle gülünç isimli bir albümün ticarî başarı getirip getirmeyeceğinden şüpheli olsa da "Mellon Collie", listelere bir numaradan girerek, önceki çalışma "Siamese Dream"den de büyük bir olay yarattı. "Bullet With Butterfly Wings", "1979", "Zero" ve "Tonight, Tonight" gibi güçlü 45'liklerle albüm ABD'de 4 milyondan fazla satarak 8 platin plak getirecekti. Smashing Pumpkins "Mellon Collie" turnesinde artık stadyum konserlerine terfi etmişti ve işler yeniden sarpa sarmaya başladığında topluluk şöhretinin zirvesindeydi. Temmuz'un 12'sinde "Madison Meydanı Bahçesi"nde gerçekleştirecekleri iki gösteriden önce topluluğun turne klavyecisi Jonathan Melvoin aşırı eroinden öldü. Jimmy Chamberlain ise aşırı doza rağmen hayatta kaldı. Facianın ardından Chamberlain diğer üyelerce topluluktan uzaklaştırıldı ve çalışmalara iki ay ara verildi. Bu süre zarfında yeni bir davulcu arandı ve yaralar sarılmaya çalışıldı. Ağustos'un başında "Filter" üyesi Matt Walker'in turne boyunca bagetleri eline alacağı duyuruldu. "Frogs" üyesi Dennis Flemion'un ise yıl sonuna kadar turnelerde klavyede olacağı ilan edildi. Ay sonunda sahnelere döndüler ve sonraki beş ay boyunca turnede kaldılar. Bu süre boyunca Corgan Ron Howard'ın "Ransom" projesi için müzik üretti.

1997'nin başında Pumpkins bir süreliğine çalışmalarını askıya aldılar. Bu sırada Iha ve D'Arcy Mercury plak şirketine bağlı Scratchie şirketini kurdu. Bahar gelince "Batman & Robin" filmi için topluluk iki parça kaydetti. Iha'nın ilk solo çalışması "Let It Come Down" 1998'in başında geldi, birkaç ay sonra da hayal kırıklığı yaratacak tepkiler görecek olan yeni Smashing Pumpkins uzun çaları "Adore" izledi. Derken Chamberlain topluluğa geri döndü ve 2000 yılı çıkışlı "MACHINA: The Machines of God" kayıtlarından önce D'Arcy ayrıldı. Bir süre sonra Corgan yıl sonu gelmeden topluluğu dağıtmaya niyetli olduğunu açıkladı. D'Arcy'nin yerini alan eski Hole basçısı Melissa Auf Der Maur'un katılımıyla 2000 yılında son bir "veda" turnesine çıktılar. Smashing Pumpkins hayranları Corgan ve arkadaşlarının MACHINA kayıtlarında yer bulamayan şarkıları tamamlamak için hararetle çalışmalarıyla hoş bir sürprizle karşılaştılar. Virgin şirketi bu yeni çalışmayı bir önceki albümden bu denli kısa bir süre sonra piyasaya çıkarma girişimine ticarî kaygılarla engel olmak istedi. Topluluk da "Machina II: The Friends and Enemies of Modern Music" adını verdikleri albümde topladıkları bu şarkıları isteyenlerin ücretsiz indirebileceği şekilde internet sitelerine koydu. Aynı yıl 2 Aralık'ta, resmî olarak dağıldıklarını açıklamadan önce, 1998'de ilk konserlerini verdikleri Şikago metrosunda son kez devasa bir gösteriye çıktı. Smashing Pumpkins dağıldı ama topluluk üyeleri kendi yollarına gitmeden önce fazla vakit kaybetmediler. Corgan 2001 yazını kendisinin belirlediği konser günlerinde "New Order" ile çalarak geçirdi, yıl sonuna doğru da davulda Chamberlain'in olduğu yeni grubu "Zwan"ın üzerindeki örtüyü kaldırdı. "Zwan"da ayrıca bas gitarda Skullfisher'ın yanı sıra eski "Chavez" üyesi gitarist Matt Sweeney de görev alıyordu. Iha ve Auf Der Maur ise Ryan Adams, eski "Lemonhead" üyesi Evan Dando ve eski "D Generation" öncüsü Jesse Malin gibi önemli isimleri barındıran "Virgins" adlı alternatif rock yapan bir grubun çatısı altında birleştiler. Aynı yıl çeşitli Pumpkins toplama albümleri yayınlandı - "Greatest Hits" ismini taşıyan bu albümler çift disk ve DVD şeklinde raflardaki yerlerini aldı.

Skandallarıyla, kayıtlarıyla, konserleriyle adından çok söz ettiren Smashing Pumpkins'in macerası bitse de topluluk, geriye zamanın bayatlatıcı etkisine karşı koyabilen nitelikte çalışmalar bırakarak müzik tarihindeki yerini aldı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
pumpkins, smashing


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık