IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Konu: Tonus köftesi (yayla köftesi) (sivas) Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
24 Ocak 2011 21:02
Sır
Tonus köftesi (yayla köftesi) (sivas)

3 kg. kalın bulgur, tuz, karabiber, kırmızıbiber, küçük doğranmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve yedi bahar denen, kimyon, çemen yapımında kullanılan çeşitli[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lerden oluşan bir karışımla, bulgur yumuşayana dek iyice yoğrulur. Üzerine 2[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kırılıp biraz un ve su ekleyerek hafif sulu -cıvık olarak tanımlanıyor- küçük köfteler yapılır. Diğer yandan iç yağı ateşte eritilip tuz, pulbiber ve köftenin içindekilerden daha iri olmak üzere küçük doğranmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile kavrulur. Köfteler altları kapalı kalacak şekilde, ortaları başparmak ile açılarak bu harç ile doldurulur ve ağızları kapatılır. İlkin yuvarlak görünümlü olan köftelere yassı bir form verilip haşlanır. Ortaya çıkan ortalama 10 kişilik bir yemektir.

Not: Kimilerince günlük köfte kimilerince de düğün yemeği kabul edilen bu yayla köftesi, 1990 yılına dek Tonus adıyla bilinen ve 16 köyü, 8 mezrası bulunan yöre bu tarihte ilçe olup Altınyayla adını aldıktan sonra köftenin adı da değişmiş: Tonus köftesi, yayla köftesi olmuş. Yalnızca Tonus yöresinde yapılıyor, imece yöntemiyle kotarılıyor, ağır misafirlere ikram ediliyor. Malzemeleri de yapımı da yörenin her yerinde aynı olsa bile bu köfteyi, yöreye bağlı her köy kendine mal edip köylerinin adıyla biliyor. Haşlanarak hazırlanan köfteye iç konmazsa yassı değil de uzun bir form veriliyor ve yemek salçalı olarak pişiriliyor. Kullanılacak et yağsız olduğu için uykuluktan ve bel etinden alınıyor. Yumurta ve unun kullanılma nedenleri ise yağın köftenin içinde kalmasını, dışarı akmamasını sağlamak.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı