IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Konu: İlk fetih kutlamaları ne zaman başladı? Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
06 Şubat 2015 20:55
Desmont
İlk fetih kutlamaları ne zaman başladı?

Osmanlı, İstanbul’un fethini, II. Meşrutiyet sonrasında, 1910'dan itibaren kutlamaya başlar. Ancak I. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde, 1914'teki kutlamalar, gerçek bir doruk noktasıdır.

II. Meşrutiyet öncesinde, bu tür alışkanlıklar, böylesi bir gelenek de yoktur

İstanbul'un fethinin yıldönümleri, II. Meşrutiyet dönemine kadar herhangi bir kutlamaya vesile teşkil etmez. Esas itibariyle, II. Meşrutiyet öncesinde, bu tür alışkanlıklar, böylesi bir gelenek de yoktur. 1908 yılından sonra iktidara gelen İttihat ve Terakki Cemiyeti, bu tür anlamlı günleri kutlamayı bir gelenek haline getirmek ister. Örneğin, İkinci Meşrutiyet'in ilan günü olan, Rumi 10 Temmuz 1324, Miladi 23 Temmuz 1908 tarihi, 'millî bayram' ilan edilir, İttihat ve Terakki iktidarının dünya görüşü, milli değerleri sahiplenmeyi öngörmektedir. Bu nedenle, söz konusu dönemde, milli hassasiyetler ön plana çıkarılır.

1910 yılından beri, fethin yıldönümü kutlanmaktadır

Bu bağlamda hayata geçirilen bir uygulama da, İstanbul'un fetih gününde kutlama törenleri yapılması olur. Bu kutlamaların en görkemlilerinden biri, 1914 yılında yapılan törenlerdir. Esas itibariyle, 1910 yılından beri, fethin yıldönümü kutlanmaktadır. Ama 1914 yılındaki kutlamalar, gerçekten çok muhteşem olur. Dönemin gazetelerinin belirttiğine göre, kutlamalara yüz binin üstünde bir topluluk katılır.

Tarih farklılığı… İstanbul'un fethi 11 Haziran'da kutlanıyordu

'Fetih günü kutlaması' deyince, bir konuya öncelikle açıklık getirmekte fayda var: Osmanlı, İstanbul'un fethini, günümüzde oldu*ğu gibi, Miladi 29 Mayıs'ta değil, Rumi 29 Mayıs'ta kutluyordu. Hal böyle olunca, törenlerin gerçekleştirildiği Rumi 29 Mayıs günü, Miladi olarak, 11 Haziran'a denk geliyordu. Yani daha açık bir ifadeyle, İstanbul'un fethi 11 Haziran'da kutlanıyordu.

Nitekim o dönemde Fransızca yayımlanan ve Miladi takvimi temel alan 'Moniteur Oriental' gazetesinin, fetih günüyle ilgili olarak, "11 Haziran 1453; İstanbul'un fethinin yıldönümü kutlanıyor" başlığını kullandığını görüyoruz.

Çok görkemli geçen 11 Haziran 1914 tarihli kutlamalar, dönemin gazetelerinde geniş bir şekilde yer almıştır...

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı