IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Konu: Sembusek nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım sembusek tarifi Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
13 Mart 2023 22:52
Dedecan61
Cevap: Sembusek nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım sembusek tarifi

Kapaklı lahmacun dese hemen anlardım ama sembüsek deyince geç uyandum.. Neticede kıymalı ve lezzetlidir..
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
13 Mart 2023 16:41
meLanie
Cevap: Sembusek nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım sembusek tarifi

Olsa da yesek (:
13 Mart 2023 16:40
Zeytin
Sembusek nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım sembusek tarifi

Mardin mutfağının bilinen lezzetlerinden sembusek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Mardin Süryani mutfağında kapaklı lahmacun denilir. Peki, sembusek nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım sembusek tarifi...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sembusek Mardin bölgesine özgü bir samsa türü. "Mardin pizzası" olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.

SEMBUSEK NASIL YAPILIR?



Un,
tuz,
kıyma,
soğan,
maydanoz,
yeşil biber,
karabiber,
yumurta,
maya

YAPILIŞI

Mardin'de genelde iki çeşit Sembusek yapılmaktadır.



Sac üzerinde pişirilen :

1 kg kıymaya, 750 gram soğan ince doğranır ve pembeleşinceye kadar sıvı yağda pişirilir, daha sonra buna kıyma eklenerek pişirilmeye devam edilir. Pişince tuz, karabiber ve maydanoz katılır soğumaya terk edilir. Bu arada tuz katılmış un iyice yoğrulur ve lahmacun büyüklüğünde ince açılarak yarısına pişmiş kıymadan konur. Bu hamurun diğer yarısı yarım ay olacak şekilde katlanır, açık olan kısmı tabak yardımı ile yapıştırılır. (Açık kısmın üstünde tekerlek gibi döndürülen tabak yapışmasını sağlamaktadır). Hazırladığımız bu böreği saç veya teflon tavalarda pişirip servise sunabiliriz.

Fırında pişirilen :

Bunun içinde aynı şekilde hamur hazırlanır (maya eklenir), hamurun mayalanması beklenir, hamura az sıvı yağ karıştırılır. İç için ise; ince doğranan, soğan, yeşil biber, maydanoz, kara biber, tuz ve kıyma çiğ olarak karıştırılır. (İsteye bağlı olarak içe biber salçası, isot da katılabilir.)



Hamur lahmacun gibi açılır yarısına hazırlanan iç konarak boş kalan kısım yarım ay oluşturacak şekilde katlanır ve yine tabak yardımı ile açık kısımlar kapatılır. Bu arada yumurta kırılarak beyazı atılır ve sarısı çırpılır hazırlanan bu böreklere sürülerek fırında pişirilir.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı