IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Konu: Yazın sağlıklı beslenme rehberi! Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
15 Mayıs 2015 12:02
Lucifer
Yazın sağlıklı beslenme rehberi!


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kilo verme mevsimi geldi, herkes tatilde bikini giyme hayalleriyle şok diyetler uyguluyor. Şok diyetlerin ve zayıflama haplarının çok zararlı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Tığlı Çınar, yazın sağlıklı kilo vermenin yollarını anlattı ve örnek diyet listesi verdi.


Yaz mevsiminin etkisini iyice göstermeye başladığı şu günleri 'diyet mevsimi' olarak da adlandırabiliriz. Bu dönemde kilolarından kurtulmak isteyen herkes medyadan duydukları zayıflama ilaçlarını bilinçsizce kullanmakta veya evde kendi kendilerine, bir uzmana başvurmadan etrafındakilerden duydukları veya çeşitli gazete ve kitaplarda yer alan zayıflama diyetlerini uygulamaya çalışmaktadırlar. Oysa zayıflama diyetleri kişiye özgüdür ve diyetisyeniniz tarafından kişiye özel olarak, beslenme alışkanlıklarınız, arkadaş ve aile yaşantınız, yaşadığınız bölge ve hayat tarzınızla uyumlu olarak düzenlenmelidir. Aksi takdirde uygulanan diyetler sağlığınıza zarar verebilir ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Kullanılan zayıflama ilaçları ve uygulanan şok diyetler, yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin yanında kişilerde halsizlik, yorgunluk, sürekli uyuma isteğini de tetiklemektedir.

Piknikte mangala dikkat!
Bu dönemde günlerin uzamasıyla birlikte dışarıda daha çok vakit geçirilmekte, restoranlarda veya piknik yerlerinde mangalda et türü besinlerin ve yemekle birlikte tüketilen alkolün oranı artmaktadır. Yüksek oranda alkol tüketimi, yağlı ve ağır yemekler yenmesi vücut dengesini zorlarken aynı zamanda sürekli artan bir ağırlık grafiğini işaret etmektedir. Ayrıca bu tarz bir beslenme özellikle sıcak havalarda kalp krizi riskini artırırken, hipertansiyon ve baş ağrısını da beraberinde getirmektedir.

Bol vitaminli bir kahvaltıyla güne başlayın!
Isınan havalarda sağlıklı beslenmek veya sağlıklı zayıflamak için her şeyden önce özellikle antioksidan vitaminlerden zengin bol yeşillik içeren güzel bir kahvaltıyla güne başlamak, artan hava sıcaklığıyla vücudun artan su ihtiyacını da karşılayabilmek için günde 10–12 bardak su tüketmek gerekir.

Ara öğünlerde yaz meyvelerini mutlaka tüketin!
Ara öğünlerde yine antioksidanlardan zengin çilek, karpuz, kiraz gibi meyveleri tüketmek vücudunuzun direncini artırırken aynı zamanda iyi birer lif kaynağı oldukları için hem bağırsak hareketlerini hızlandırır hem de tokluk hissi sağlayarak ana öğünlerde ağır yemeklere yüklenmenizi engeller. Vitamin ve minerallerden de zengin olan yaz meyvelerinin büyük orandaki su içeriği sayesinde sağlıklı beslenmenin yanında cildiniz de güzelleşecek, sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybının desteklenmesini de sağlayacaktır.

Kızartma ve hamur işlerinden özellikle yazın uzak durun!
Sağlıklı zayıflamaya henüz karar vermemiş olsanız bile sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaya, örneğin basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tüketmeye ekmeğinizi tam buğday unundan seçerek başlayabilirsiniz. Kan şekeri dengenizi düzenlemek için 6–8 öğün beslenmeli ara öğünlerinizde yine antioksidan vitaminlerden zengin meyve ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilmek için yağı azaltılmış süt, yoğurt veya taze sıkılmış meyve suları vb. tüketmelisiniz. Özellikle bu mevsimde kızartma ve hamur işlerinden uzak durmalısınız. Beslenmenizdeki bu ufak değişikliklerin yanında, haftada 3 gün günde 45 dakika tempolu yürüyüşle sağlıklı bir beden için ilk adımları atmış olursunuz.


az aylarında uygulayabileceğiniz örnek diyet programı
Sabah: 2 dilim labne peynir sürülmüş esmer ekmek + taze maydanoz, domates, biber
Ara: 3–4 dilim karpuz
Öğlen: 1 porsiyon ızgara tavuk veya balık + yağsız bol salata+1 dilim esmer ekmek

Ara: 1 adet diyet meyveli yoğurt veya 200 ml light süt + 5 erik,5 çilek
Akşam: 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği+1 dilim esmer ekmek+3-4 kaşık diyet yoğurt/ ayran
Ara: 1 avuç kiraz + 3–4 adet kayısı
NOT: Her öğün öncesi 2 su bardağı su içmeniz öğünlerde daha tok olmanızı, bağırsaklarınızın daha düzenli çalışmasını sağlayacak. Ayrıca sıcak havalarda artan su ihtiyacınızı karşılayacak 2,5 litre suyu rahatlıkla tüketmenizi sağlayacaktır.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı