IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Konu: Hormonların mutluluk etkisi Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
30 Mart 2018 05:10
Funda
Hormonların mutluluk etkisi

Yazın son günlerinin gelmesiyle birlikte ruh halimiz de değişiyor. Ne kadar güzel bir yaz geçirirsek geçirelim, tatilin sonu yaklaştıkça moralimiz bozuluyor hatta mevsimsel depresyon emareleri görülmeye başlıyor. Sadece bu durumun, sıcak havaların son günlerinde keyfinizi kaçırmanıza izin vermemek elinizde. Tatilin tadını çıkarabilmek ve yaza eğlenceli bir halde veda edebilmek için beyin kimyasallarınızı iyi tanımanız kafi. Beyin kimyasalları da ne? Derseniz, derhal anlatalım.



Beyinden Gelen Mutluluk



Serotonin için olumsuz karşılaştırmalardan kaçının



Özellikle yaz sıcak günlerinde, bedenimizi diğer insanlarla karşılaştırmaya ve eksikliklerimize odaklanmaya meyilli oluruz. Yaz sonu geldikçe bu düşünceler birikerek kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Bu toplumsal karşılaştırma memelilerin doğal bir dürtüsü aslen. Kendimizi başkalarıyla karşılaştırarak daha güçlü bireyler olmak için çaba harcarız. Beynimiz bizi güvende tutmak için güçlü pozisyonda olan bireyin sinyallerini alır ve eğer bu pozisyonda olan bizsek beynimiz iyi hissetmenizi elde eden serotonin hormonunu salgılar. Ancak bu çoğu vakit hepimiz olmayız çünkü memelilerin beyni diğerlerinin gücünü idraklamaya daha eğilimli olur. Dürtülerinizin ilkel kökenlerini idrak etmek, üzerinizdeki baskının azalmasına destek sunar. Beyninizi zayıflıklarınız yerine güçlü yönlerinize odaklanmak için tekrar eğitebilir ve buna da vücudunuzu severek başlayabilirsiniz. Bu sandığınızdan daha zor ne yazık ki, çünkü beynimiz güçlü bireylerle çatışmaya girmekten kaçınmak üzere eğitilmiş.



Endorfin için tembellikten kaçının



Tatilin son zamanlarını tüm gün yatarak değerlendirmek istiyor olabilirsiniz ama tembel günlerden sonra o denli da harika hissetmiyorsunuz değil mi? Vücudunuz hareket etmek için tasarlanmış. Yaz mevsiminde yapabileceğiniz en iyi egzersiz yüzme. İyi ya da kafi bir egzersiz olmasına gerek yok. Yalnız birazcık suda zaman geçirmeniz kafi, böylece endorfin salgılayabilirsiniz çünkü yüzme genellikle kullanmadığınız kaslarınızı aktive eder. Gülmek de aynı sebepten endorfin salgılamasına destek sağlar, voleybolun bu kadar çekici olma sebebi de aynı doğal.


Beyinden Gelen Mutluluk

Daha mutlu olmanızı sağlayacak beyin kimyasalları 3



Dopamin için yaz sonunu düşünmeyin




İyi şeyler ummak dopamin salgılamanızı ve harika hissetmenizi sağlar. Bu nedenle yaz başında meydana getirdiğiniz tatil planları dopamin yardımıyla oldukça coşku verici olur. Sadece coşku bitince kendinizi bir çöküşte bulabilirsiniz, bu yüzden güz başlarken kendinizi ödüllendirmeniz işe yarayabilir. Yaz planlarınızdan bağımsız bir şeyler yapın böylece beyniniz yeni ödüller için dopamin kaydeder. Eski benzer şeyler iyi hissetmenizi sağlamayabilir fakat yeni bir yöne giden adımlar dopamin akışını sağlar.


Oksitosin için yaz aşkından uzak durun



Yaz aşkı iyi hissetmenizi sağlar çünkü oksitosininiz aniden yükselir sadece sona erdiği anda yükseliş de durur. Kimyasal süreçlerin iyi mi olduğunu bilirseniz, oksitosin akışının da tadını çıkarabilirsiniz. Oksitosin toplumsal itimat ile uyarılır. Güven ve dokunmak doğada beraber hareket eder çünkü size dokunabilecek kadar yakınlaşan kişi, canınızı yakacak kadar da yaklaşmış olur.


Karşılıklı itimat duygusunu yakaladığınız anlarda, nöronlar oksitosinin gelecekteki benzer durumlarda da ortaya çıkması için bildirişim sağlar. Kısaca itimat duygunu inşa etmeye odaklanın ve beyniniz bu hoş itimat duygusu için sizi ödüllendirsin.


Güneşten kaçmayın



Tüm mutluluk veren kimyasalların üretilmesi için D vitaminine, onun için de güneşe ihtiyacımız var. Özellikle de gözlerimizin. Çünkü gözler vücudun geri kalanına ne kadar güneş almış olduğumuzu anlatan sensör görevi görüyor. Bu nedenle kendinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyun fakat bir taşın arkasına da saklanmayın.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı