IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Konu: Karadut Soslu İrmik Tatlısı Tarifi İçin Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
07 Ocak 2021 13:54
Sarya
Karadut Soslu İrmik Tatlısı Tarifi İçin


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Karadut Soslu İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

İrmikli Sütlü Muhallebi İçin:
  • 1 litre süt
  • 8, 5 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Karadut Sos İçin:
  • 2 su bardağı karadut
  • 1 su bardağı su
  • 1 dolu yemek kaşığı nişasta
  • 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 8-10 damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 10 – 12 yemek kaşığı toz şeker (Karadutunuzun tadına göre kontrollü)
  • Kaç Kişilik: 4-6
    Hazırlama: 10dk
    Pişirme: 25dk
Karadut Soslu İrmik Tatlısı Tarifi Yapılışı

Herkese Merhaba,
Altında tam anlamıyla lokum kıvamında sütlü irmikli muhallebisi, üzerinde harika bir ekşi tatlı dengesindeki enfes lezzette karadut sosu ile, tadına her bakanın hayran olduğu süper bir yaz tatlısı ile karşınızdayım. Üstelik çok kısa bir sürede dolabınızdaki yerini alabilecek kadar pratik oluşu da cabası. İnanıyorum ki bu nefis tatlı, gönlünüzde taht kurarak, yaptıkça tekrar tekrar yapmak isteyeceğiniz ve bir dilimle asla yetinemeyeceğiniz lezzetlerden olacak. Artık yapımına geçiyorum.
Muhallebisi için, katı yağ ve vanilya hariç tüm malzemeleri bir tencereye alın ve orta ateşte devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın.
15-20 dakika sonra irmikli muhallebinin kıvama gelmeye başladığını göreceksiniz. Kıvam alıp koyulaştıktan sonra, yavaş yavaş kabarcıklar oluşmaya başlayacaktır. Bu şekilde de bir kaç dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin ve muhallebiyi ateşten alın.
Vanilya ve katı yağ ilavesini de yaparak bir çırpma teli yardımıyla yaklaşık beş dakika, güzelce özleşmesi ve iyi bir kıvam alması için çırpın.
Tatlımızı koyacağımız kabın iç kısmını su ile durulayın ve fazla suyunu akıtın. (Ben 20×20 cm küçük kare borcam kullandım)
Muhallebiyi kaba aktarın, üzerini düzeltin ve soğuması için bir kenarda beklemeye alın.
Karadut sosumuzun yapımı için; karadutları yıkayın ve bir süzgeçte fazla suyunu süzdürün.
Karadutları gelişigüzel doğrayarak, orta ateşte bir tencereye alın ve üzerine şekerini ekleyin. (pişerken karadutlar tamamen dağılıp, parçalanacaktır. )
Şeker konusunda, tamamen meyvelerinizin tatlılık ve ekşilik düzeyi ve kendi damak lezzetiniz belirleyici olacaktır. Benim karadutlarım pek ekşi de tatlı da değildi bu nedenle 10-12 yemek kaşığı civarı şeker ile ancak ideal lezzet dengesini yakalayabildim. Ama siz daha tatlı karadutlara denk gelirseniz, sosunuzun bu kadar şekere ihtiyacı olmayabilir ve buna da ancak meyvelerinizin ve pişirirken sosunuzun tadına bakarak kendiniz karar verebilirsiniz. Yanıltıcı olmamak ve herkesin aynı lezzette en güzel sonucu yakalamasını istediğim için bu açıklamayı yapmak istedim. Benim meyvelerim verdiğim miktarda şekeri kaldırdı, siz lütfen başlangıcı 4-5 yemek kaşığı şeker ile yapın ve sonrasında sosunuzu tadarak daha fazla şekere ihtiyacı olup olmadığına karar verin. İstediğiniz lezzeti yakalayana kadar, sosun pişme süreci boyunca şeker ekleyebilirsiniz.
Nişastayı su ile bir kasede karıştırın ve açtırın ve tenceredeki şekerli karadutların üzerine karıştırarak ekleyin ve sosunuzu pişirmeye başlayın. Ortalama 20 dakika gibi bir sürede sosunuz ideal kıvamını alacaktır.
Son aşamada da; limon suyu, limon kabukları ve vanilya ilavesini de yaparak bir kaç dakika daha sosunuzu pişirin ve ateşten alın.
Karadut sosunu 5-10 dakika karıştırarak ılınmasını sağlayın ve irmikli muhallebinin üzerine dökün, ardından tatlımızı buzdolabında soğumaya alın.
Pürüzsüz bir sos elde etmek isterseniz, sosu bir süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayırabilirsiniz ama ben bu şekilde daha çok sevdiğim için bu işlemi yapmadım. Bu konuda tercih sizin ama benim tavsiyem süzmemenizdir.
Soğuyup kıvamı oturan, muhteşem lezzet ve kıvamda karadut soslu irmik tatlımızı dilimleyerek servise sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı