IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Konu: Yoğurt Nasıl Bulundu? Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
16 Şubat 2021 19:01
Radyokalbim
Cevap: Yoğurt Nasıl Bulundu?

çok ilginç bir bilgi ve paylaşım tşkler
22 Temmuz 2013 16:58
Estela
Yoğurt Nasıl Bulundu?

Yoğurt Nasıl Bulundu?

Evlerimizde severek tükettiğimiz kalsiyum deposu yoğurt sofralarımıza ya marketlerden hazır olarak ya da evde sütten mayalanarak gelirBiliriz ki yoğurt mayalarken sütün ısısı kadarmaya olarak kullanacağımız yoğurdun da mayalanmış yoğurttan imal edilmiş olması önemlidir
Peki bu kısır döngü içindeyoğurdun ilk mayasının nasıl elde edildiği hiç aklınıza geldi mi?

Bu soruların yanıtı araştırıldığında göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı karınca toprağından mı ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı


Gazeteci Oktay İnce de çalışmasında eski yoğurt dışındaki doğal mayaların sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa ne kalitede olacağını inceledi
Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprakkarınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı



Oktay ince araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor:

“Doğal mayalar içerdikleri çeşitli mikroorganizmalar ve bazı kimyasalların (formik asit ve türevIeri vb) sütü fermente etme özellikleriyle sütün yoğurda dönüşmesini sağlıyor Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2 3 ve 4 nesillerinde ölçülen pH değerinin standart yoğurt pHsl ile aynı düzeylerde olduğu saptandı Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3 ve 4 nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu

Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirkenlezzet olarak da en iyi yoğurdu karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik

Sonuç olarak doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi

Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik analizleri ve besin kalitesini de araştıracağız”

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı