IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Konu: Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle Kayseri yağlaması tarifi Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
16 Ağustos 2023 11:48
Dedecan61
Cevap: Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle Kayseri yağlaması tarifi

Feronia Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
hemso bildigimiz kayseri yaglamasi degil mi

bunu seyde yiceksin nereydi ya ora..


develi

super yapıyorlar orda
bir keresinde gittim.. yedim superdi. yağlı ama super
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İlahi hemşom bak gene.. Yahu bazen sana esprili olarak ben tam kayserili değilim derim hani anladın şimdi nereli olduğumu demi...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
16 Ağustos 2023 01:35
Feronia
Cevap: Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle Kayseri yağlaması tarifi

hemso bildigimiz kayseri yaglamasi degil mi

bunu seyde yiceksin nereydi ya ora..


develi

super yapıyorlar orda
bir keresinde gittim.. yedim superdi. yağlı ama super
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
15 Ağustos 2023 19:07
meLanie
Cevap: Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle Kayseri yağlaması tarifi

Emeginize Saglik
15 Ağustos 2023 18:10
omeGa
Cevap: Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle Kayseri yağlaması tarifi

bugünlerde karşıma çok fazla çıktı bu yemek keşke biri yapsa da yesek
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
15 Ağustos 2023 17:09
Dedecan61
Cevap: Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle Kayseri yağlaması tarifi

Yahu bizim memleketten kötü yemek çıkarmı hey Maşallah yakıyor gene.. Yanuılmıyorsam @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bunu biliyordu gelince anlarız artık...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
15 Ağustos 2023 16:40
Zeytin
Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? Malzemeleriyle Kayseri yağlaması tarifi

Kayseri Yağlaması; coğrafi sınırda “şebit” adı verilen lavaş ekmek üzerine kıymalı harç konulması suretiyle üretilen ve sarımsaklı ya da sade yoğurtla servis edilen bir yemektir. Kayseri yağlaması (Şebit) nedir, nasıl yapılır? İşte kayseri yağlaması tarifinin ayrıntıları...


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yöre halkının uzun yıllardır, özellikle yaz aylarını geçirdiği bağ evlerinde ekmek ihtiyacını karşılamak için yoğurdukları hamurları, bazlama veya şebit gibi çeşitli şekillerde sac üzerinde pişirerek tükettikleri bilinir. Bu
gelenekten doğan Kayseri Yağlamasının Kayseri mutfak kültürü içinde önemli bir yeri bulunur ve sıkça üretilip tüketilir. Bu sebeple Kayseri Yağlamasının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hamur için:

1 kg buğday unu
22 g tuz
17 g kuru maya
2 adet küp şeker
450 ml ılık su
55 ml zeytinyağı
30 g sulu yoğurt

Kıymalı harç için:

500 g kıyma
3 adet kuru soğan
3 orta boy domates
6 adet yeşilbiber
16 g domates salçası
4 g biber salçası
92 ml zeytinyağı
Karabiber, kırmızı toz biber, tuz (tercih edilen miktarda)

Hamurun yoğrulması:

Un, bir kabın içine konur ve ortası bir havuz gibi açılarak şeker, ılık su ile kabartılmış maya, sıvı yağ, tuz ve yoğurt ilave edilerek karıştırılır. Üzerine azar azar ılık su eklenip yumuşak bir hamur olana kadar yoğrulur. Hamur
ele yapışmayacak kıvama gelince üstü kapatılarak hamur miktarı iki katına çıkana kadar yaklaşık 40 dakika oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır.

Hamurun açılması:

Mayalanan hamur avuç içi büyüklüğünde bezelere ayrılır, üzeri bir bezle kapatılarak 10 dakika dinlendirilir.

Bezeler hamur tahtası üzerinde hafifçe unlanarak, merdane ya da oklava ile çapı 22-26 cm, kalınlığı 0,2-0,5 cm olacak şekilde teker teker açılır.

Hamurun pişirilmesi:

Açılan yufkalar oklavaya sarılıp kızgın sac ocak veya büyük bir tavaya yapışmayacak şekilde yayılarak yüzeylerinde hafif kahverengi benekler oluşana kadar önlü arkalı pişirilir. Yufkaların kurumaması için pişirme
süresine dikkat edilmelidir. Bu şekilde pişirilmiş yufkalara Kayseri’de “şebit” adı verilir. Şebitler diğer bezeler de açılıp pişirilene kadar kurumaması için bir bez altında biriktirilir.

Kıymalı harcın hazırlanması:

Kıyma derin bir tavada yağla hafifçe sotelenir, ince doğranmış soğanlar ilave edilerek kavrulur. Kavurma işlemi devam ederken önce biber ve salça, daha sonra rendelenmiş domates eklenir. Son olarak azar azar su, tuz, kırmızı toz biber ve toz karabiber eklenerek 5-6 dakika daha pişirildikten sonra harç ocaktan indirilir.

Yağlama işlemi:

Şebitlerden biri geniş bir kaba konur. Üstüne 65-70 g kıymalı harç konur ve harcın şebitin tüm yüzeyine yayılarak şebitin yağlanması sağlanır. Tüm şebitler bir sıra kıymalı harç ve bir sıra şebit olacak şekilde üst üste
dizilir. Bu şekilde yağlama işlemi tamamlanır. Ancak üstte kalan şebitler aşağıdakilere göre daha kuru olabileceğinden, alttaki ile üstteki şebitlerin yeri değiştirilir. Bu işlemden sonra Kayseri Yağlaması 4 eşit parçaya kesilir. Kayseri Yağlaması tercihe göre sarımsaklı ya da sade yoğurt ile servis edilir.

ntv

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı