IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Konu: Turşu Yapımı Turşu Tarifleri Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Boot Engelleme Sorusu
Başlık:
  
Mesajınız:
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:
 
   

Diğer Seçenekler
Diğer Seçenekler

Your browser doesn't have Flash, Silverlight or HTML5 support.


Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
28 Eylül 2009 16:53
YapraK
Turşu Yapımı Turşu Tarifleri

Turşu Yapımı Turşu Tarifleri


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur
Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez
Salamura hazırlanırken;
%8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz
1 litre suda eritilir Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise,
suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır
Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8
tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5
yemek kaşığı silme tuz hesap edilir
%10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir


Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz


Sebze Seçerken;


Turşu yapacağınız sebzeleri
seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş
olmasına özen gösterin Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun
dayanma süresi de o kadar artar Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya
tuzunu kullanın Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına
neden olur
Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin


Turşu olgunlaştıktan sonra, daha
serin bir yerde muhafaza edin Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar
halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin


SALATALIK TURŞUSU (3 litrelik kavanoza tam geldi)

Malzemeler:
1 kilo kornişon salatalık
su (mümkünse kaynak suyu)
4-5 çorba kaşığı kaya tuzu
1 çorba kaşığı toz şeker
10 diş sarımsak
2 çay bardağı sirke
10-12 al maydanoz
Yapılışı;
Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın En uygun çesit “kornişon”dur İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak vb kirleri yıkayın
Salatalıkları kavanoza doldurun
tuzunu uzerine ilave edin
Sarımsaklarınıkavano za yerleştirin
Sirkeyi içine boşaltın
Suyunu salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edin
Maydanozu kapak yapın ve kavanozun
kapağını kapatın Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün
bekletin ki suyu azalırsa ki azalacaktır: üzerine biraz daha su ilave
edin
Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra kullanabilirsiniz
***Salatalık turşusunun yenilecek
olgunluğa geldigi şöyle anlaşılır salatalıkl arın rengi sarıya döner;
ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam
görünüştedir Ayrıca tat, koku ve ekşilikteki değişme ile de
anlaşılabilir


KARISIK TURŞU( 2 adet 5 litrelik kavanoz)


Malzemeler:
1 kg havuç
1 kg salatalık
1 kg körpe yeşil biber
1 kg yeşil domates
5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
1 su bardağı sirke
10-12 diş sarımsak
Yapılışı:
Havuçların dışını kazıyın
Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin
Salatalıkların baslarını alın
Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın
Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin
Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin
Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın
Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın
Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin


DOMATESLİ ACI BİBER TURŞUSUMalzemeler:

2 kilo ufak açık yeşil acı biber
1 kilo domates (salçalık)
1 su bardağı sirke
15 diş sarımsak
6 çorba kaşığı kaya tuzu
Yapılışı:
Domatesleri ikiye bölerek geniş bir kabın içine rendeleyin
Biberlerin sapını kesin
Domates rendesinin içine tuzunu,
sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp güzelce tüm malzemeleri
harmanlayın ve ufak kavanozlara doldurun
Maydanozu üzerine yerleştirin ve
kapağını sıkıca kapatın(Domates asit yapacağı için kavanozları bir
tepsi üzerine yerleştirirseniz 2-3 gün kadar kavanozdan sızma
yapabilir Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin Azaldığı kadar su
üzerine ilave edebilirsiniz
Serin bir yerde muhafaza edin.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı