IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Ödev ve Tezler (https://www.ircforumlari.net/odev-ve-tezler/)
-   -   Koklea - Kokleanın Görevleri (https://www.ircforumlari.net/odev-ve-tezler/510117-koklea-kokleanin-gorevleri.html)

Liaaa 02 Kasım 2012 14:32

Koklea - Kokleanın Görevleri
 
Corti organı denen işitme organının bulunduğu içkulak bölümü. Kemik labirentin (kulak) bir parçasıdır. Keseciğine uzayarak dışa doğru kıvrılmasıyla oluşmuştur.

Üç parçası vardır:

Modiyolus, kokleanm spiral kanalı ve kemiksi spiral lamina. Salyangozun eksenini oluşturan modiyolus, içi dolu bir koni biçimindedir. Tepesi ön-dış yan tarafta; tabanı arkada, içkulak yolunun dibindedir. Modiyolusun çevresine kokleanın spiral kanalı sarılmıştır. Modiyolusun içinde Corti organı yer alır.

Modiyolusun çevresini saran kokleanm spiral kanalı içindeki boşluk, spiral biçimli bir kemik yaprağıyla kulak zarı ve dalız rampaları olmak üzere ikiye ayrılır; bu yaprağa kemiksi spiral lamina adı verilir. Spiral kanalın içi perilenf ile doludur. Kokleanın spiral kanalının yan ve ön duvarları epitel örtüsüyle (bu yapı bir olasılıkla salgı görevi yapmaktadır) kaplıdır.

Epitel örtüsü, spiral bağ adı verilen ve kemiksi spiral laminanın periostu ile devam eden bir bağdoku tabakası üzerinde yer almaktadır. Epitel örtüsü üzerinde yer alan Reissner zarı ise ince bir bağdoku zeminine yerleşmiş ince bir epitel hücresi örtüsünden oluşmaktadır. Kokleanın spiral kanalı iki delik aracılığıyla ortakulak boşluğuna açılır. Bunlar oval ve yuvarlak pencerelerdir.

Oval pencere üzerine üzengi kemiği yerleşerek bu pencereyi kapatır; kemik zincirinde oluşan titreşimlerin içkulağa iletilmesinden bu yapı sorumludur (işitme). Kokleada iltihabi olaylar (labirentit), toksik ya da dejeneratif olaylar (labirentoz, Meniere hastalığı) meydana gelebilir ve bunlar değişik şiddette sağırlıkla sonuçlanabilir.

alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net