IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Oracle (https://www.ircforumlari.net/oracle/)
-   -   Oracle UI (User Interface)-user profile (https://www.ircforumlari.net/oracle/546413-oracle-ui-user-interface-user-profile.html)

SeckiN 04 Eylül 2013 23:57

Oracle UI (User Interface)-user profile
 
Bu konumda size Oracle sistemlerinin kullanıcı Yönetimi tabanını gösterip örnekler ile açıklayacağım , hemen konuya başlayalım hayırlısı ile .

1 – “sys” ve “system” Kullanıcıları

SYS kullanıcısı oracle kurulumu ile gelen veritabanının en yetkili kullanıcısıdır. sys kullanıcısı:
DBA rolüne sahiptir.
Tüm yetkilere ADMIN OPTION ile sahiptir.
Veritabanını açma kapatma ve bazı yönetim işlemleri için gerekli kullanıcıdır.
Data Dictionary’nin sahibidir.
AWR (Automatic Workload Repository)’nin sahibidir.

SYSTEM kullanıcısı ise yine kurulumla gelen ve DBA rolüne sahip bir başka kullanıcıdır. SYS ve SYSTEM kullanıcıları veritabanındaki rutin işlemler için kullanılmaz.

2 – Kullanıcı Yaratılması ve Doğrulama Yöntemleri

Oracle kullanıcısı aşağıdaki komutla yaratılabilir:

1 2 SQL> CREATE USER "USERNAME" PROFILE "DEFAULT" IDENTIFIED BY PASSWORD DEFAULT TABLESPACE "USERS" TEMPORARY TABLESPACE "TEMP"

Kullanıcıya varsayılan bir tablespace atanarak, bu kullanıcının yaratacağı objeler için varsayılan depolama alanı belirlenir. Ayrıca kullanıcının ihtiyaç duyduğunda kullanacağı Temporary tablespace de bu komutla belirtilir.

Yukarıdaki komuttaki gibi kullanıcı parola ile doğrulanabildiği gibi, doğrulama yöntemi olarak external ya da global da seçilebiilr. External kullanıcılar OS gibi harici bir doğrulamadan geçtikten sonra veritabanına şifresiz bağlanabilir. Global kullanıcılar da yine veritabanına bağlanmak için parolaya ihtiyaç duymaz, bunun yerine “enterprise directory service” tarafından doğrulanır.

3 – Yetki Mekanizması

Oracle kullanıcıları veritabanına bağlanma, obje oluşturma, değiştirme, silme ya da veri sorgulama gibi işlemler için yetkilere ihtiyaç duyarlar. Bu yetkiler “System Privilege” ve “Object Privilege” olarak ikiye ayrılmaktadır. System Privilege’lar kullanıcının veritabanında bazı işlemler yapabilmesini sağlarken, Object Privilege’lar kullanıcıya belirli bir veritabanı objesine erişim ve düzenleme hakkını verir. Aşağıda system ve object privilege atama için örnek komutlar bulunmaktadır.

1 2 SQL>GRANT CREATE TABLE TO "USENAME" WITH ADMIN OPTION SQL>GRANT INSERT ON "HR"."EMPLOYEES" TO "USERNAME" WITH GRANT OPTION

Bu komutların sonlarında kırmızı ile belirtilen bölümler opsiyoneldir. Eğer bir yetki “WITH ADMIN OPTION” ya da “WITH GRANT OPTION” ile verilirse, yetki verilen kullanıcı aldığı yetkileri başka kullanıcılara verme hakkına sahip olur. Verilen bir yetkinin geri alınması için kullanılan komut ise aşağıdaki gibidir.

1 2 SQL>REVOKE CREATE TABLE FROM "USENAME" WITH ADMIN OPTION SQL>REVOKE INSERT ON "HR"."EMPLOYEES" FROM "USERNAME" WITH GRANT OPTION

Burada ise durum farklıdır. Bir object privilege “WITH GRANT OPTION” ile geri alındığında yetkisi alınan kullanıcının daha önce bu yetkiyi verdiği kullanıcılardan da yetki kalkar. Ancak “WITH ADMIN OPTION” ile geri alınan bir system privilege sadece o kullanıcıdan alınır. Yetkisi kalkan kullanıcının daha önce yetki verdiği kullanıcılardan kalkmaz. Aşağıda bu durumu gösteren şekiller bulunmaktadır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

4 – Role Mekanizması

Role yetkilerden oluşan bir yapıdır ve yetki yönetimini kolaylaştırmak ve dinamikleştirmek amaçlıdır. Gerekli yetkileri bir role altında toplayarak bu role’ü kullanıcılara verebiliriz. Role altındaki yetkiler değiştiğinde bu o role’e sahip tüm kullanıcıları etkiler. Role’ler de privilege gibi grant komutu ile verilir.

1 SQL> GRANT "DBA" TO "USERNAME";

Ayrıca Oracle veritabanlarında kurulumla gelen bazı roller bulunmaktadır. Bunlardan bazıları: connect, resource, dba, select_catalog_role’dir. Bu roller yetki yönetimini kolaylaştırır.

5 – Kullanıcı Profilleri

Profiller kullanıcıların kaynak tüketimini, kullanıcı hesaplarının ve parolalarının geçerliliğini kontrol ederler. Bir Oracle kullanıcısı sadece bir profile atanabilir. Profiller aracılığı ile kullanıcıların işlemci kullanımı, bağlantı süresi, eşzamanlı oturum sayısı, SGA kullanımı kısıtlanabilir, parolalarının ne kadar süre için geçerli olacağı, son kaç parolanın saklanarak benzerlik kontrolü yapılacağı, parolanın karmaşıklık kontrolünün ne şekilde yapılacağı gibi hususlar belirlenebilir.

Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net