IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Oracle (https://www.ircforumlari.net/oracle/)
-   -   Oracle DataPump Şifrelenmiş Export Alımı (https://www.ircforumlari.net/oracle/550397-oracle-datapump-sifrelenmis-export-alimi.html)

SeckiN 11 Ekim 2013 22:12

Oracle DataPump Şifrelenmiş Export Alımı
 
Oracle, Transparent Data Encryption olarak adlandıran bir teknolojiye sahip. Bu özellik sayesinde bütün veriler arkaplan da şifrelenip veritabanı data dosyalarına şifreli olarak kaydedilebiliyor. Yazılım açısından hiç bir ayar gerektirmeyen bu teknoloji, güvenlik açısından gerçekten güzel bir çözüm. Buna karşın eğer sadece DataPump ile aldığınız yedekleri şifrelemek istiyorsanız, 11g Enterprise Edition ile beraber gelen DataPump size kolay bir çözüm sunuyor.

DataPump ile şifrelenmiş export almak için kullanmanız gereken parametreler şunlar:

ENCRYPTION: Bu parametre nelerin şifrelenip, şifrelenmeyeceğini belirliyor. ALL, DATA_ONLY, ENCRYPTED_COLUMNS_ONLY ve METADATA_ONLY seçeneklerinden birini belirleyip, aldığınız export dosyasını şifreleyebilirsiniz. Eğer ALL derseniz hem veriler, hem METADATA (kolon adları gibi veritabanın yapısal bilgileri) şifreli olarak kaydediyor.

Normal olarak bunu kullanmanızı tavsiye ederim. DATA_ONLY seçeneğinde sadece veri şifreleniyor. Eğer Transparent Data Encryption kullanarak şifreli kaydettiğiniz kolonların export dosyasında da şifreli olmasını isterseniz o zaman ENCRYPTED_COLUMNS_ONLY kullanabilirsiniz. Bu durumda diğer bütün bilgiler şifrelenmeden export edilecektir. METADATA_ONLY seçeneği ile veritabanındaki METADATA şifrelenecek, veriler ise şifresiz olarak export edilecektir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ENCRYPTION_ALGORITHM: DataPump şifreleme işlemi için DES’in gelişmiş versiyonu olan AES’i kullanıyor. Bu parametre ile kaç bit kullanılarak şifreleme yapılacağını seçebiliyorsunuz. Şeçenekler AES128, AES192, AES256. Yüksek sayıda bit kullanmak şifreleme hızını düşürüp süreyi arttırırken daha güvenli bir export elde etmenizi sağlayacaktır.

ENCRYPTION_MODE: Bu parametre ile şifrelemede kullanılacak olan anahtarın nasıl verileceğini belirtiyorsunuz. Eğer PASSWORD seçeneğini kullanırsanız, export alırken sizden şifre isteyecektir. Eğer TRANSPARENT seçeneğini kullanırsanız, Oracle Encryption Wallet ile oluşturulmuş şifre kullanılacaktır. DUAL seçeneğinde ise hem sizin girdiğiniz şifre, hem de Oracle Encryption Wallet kullanılarak şifrelenecektir. Bu durumda ister şifre ile isterseniz oluşturduğunuz wallet ile export dosyasını açabilirsiniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ENCRYPTION_PASSWORD: Eğer ENCRYPTION_MODE olarak PASSWORD veya DUAL seçtiyseniz bu parametre ile export dosyasını şifrelemek için kullanılacak olan anahtarı belirtmeniz gerekiyor.

Şimdi de bu işin ne kadar kolay olduğunu görelim:

$ expdp DIRECTORY=dumpdir DUMPFILE=export.dmp ENCRYPTION=all ENCRYPTION_PASSWORD=sectiginiz sifre ENCRYPTION_ALGORITHM=AES256 ENCRYPTION_MODE=password

Bu şekilde şifrelenmiş bir datapump export dosyasını, import etmek istediğinizde size girdiğiniz şifreyi soracaktır.

Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:03.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net