![]() |
Anadolu'nun Dünya'ya En Büyük Armağanı: Üzüm [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Anadolu'nun Dünya'ya En Büyük Armağanı: Üzüm Tarım ilk ortaya çıktığı topraklar olan Anadolu’nun belki de dünyaya en büyük hediyesidir Üzüm. Harika lezzetinden ve yüzlerce faydasından yararlanabilmek için insanoğlu birçok yöntem geliştirdi: Pekmez, sirke, şıra, pestil, köme, şarap gibi birçok forma dönüştürülebilen efsanevi bir meyvedir, üzüm. Pekmez Pekmez her tür üzüm ile yapılabilir. Ancak kullanılan üzümün kalitesi ve içerdiği mineral ve vitaminler pekmezin kalitesini doğrudan etkiler. Pekmez, iştah açıcı özelliklerinin yanında içerdiği demir, antioksidan ve mineraller sayesinde kan yapıcı özelliğe de sahiptir. Siyah üzümden üretilen pekmezler, hepatit hastalarına bile tavsiye edilir. Pekmez Nasıl Üretilir? Üzümlerin işlendiği tesise mahsere adı verilir. Mahserede çiğneme havuzu, şıranın toplandığı havuz, kesme kazanı, dinlenme havuzu ve pekmez kazanı bulunur. Çiğneme havuzuna doldurulan ezilmiş üzümlerin üzerine pekmez toprağı denen açık renkli, bol kireçli bir toprak serpilir. Bir tür maya görevi gören bu toprak sayesinde bulanık şıra şeffaf üzüm suyuna dönüşür. Toprak serpildikten sonra üzüm çiğneme işlemi başlar ve oluşan şıra, tülbentten geçirilerek havuza aktarılır. Posa ise son sıkım için sıkma kafesine yerleştirilir. Kalan son şıra da çıkarıldıktan sonra kalan posa hayvanlara yem olarak verilir. Kesme kazanına alınan şıra ısıtılır ve ısıtıldıkça köpürür. Kirli yeşil renkli kef, kevgirle sürekli olarak alınır, şırayı bulandıran parçacıklar ve toprak taneleri dibe çöker. Kesilme işlemi bitince berrak üzüm suyu üstte, topraklı çamur ise dipte kalır. Berrak üzüm suyu bu kez de dinlenme havuzuna yerleştirilir ve yarım saat kadar dinlendirilir ve pekmez kazanına aktarılır. Pekmez kazanının altında yanan kuvvetli ateş ile pekmez kaynamaya başlar ve arada karıştırılır. İki saat civarı kaynatılan pekmez bir yanda da savurulur. Savruldukta üzümlerin acısının ve ekşiliğinin havaya uçtuğu düşünülür. Kaynatma ile beraber pekmezin üzerinde köpük oluşmaya başlar ki oluşan bu köpük de en az pekmez kadar değerlidir. Kevgir ile tabaklara alınan köpük çok lezzetlidir ve pekmezi üretenler tarafından bir ödül olarak tüketilir. İstenen kıvama gelen pekmez, soğuması için bakır kazandan leğenlere alınır ve üzeri bir tülbentle örtülür. Cevizli Sucuk Cevizli sucuk belirli aralıklarla bir pamuklu ipe dizilmiş ceviz parçalarının birkaç kez nişasta ile koyulaştırılan şıraya batırılması ile elde edilir. Sucuk üretimi için de şıra ak toprak karıştırılarak berraklaştırılır ancak pekmezde olduğu gibi saatlerce değil sadece 15 – 20 dakika kaynatılır. Elde edilen nişastalı şıra, malalarla çarşaf büyüklüğündeki kumaşlara sıvanır ve bastık elde edilir. İki üç gün boyunca kurutulan bastıklar, sonrasında hafifçe nemlendirilir ve kurumuş şıra yapr[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ları kumaştan ayrılır. Kağıt gibi kesilen bu bastıklar olduğu gibi tüketilebilir ya da içine öğütülmüş fıstık içi konarak muska haline getirilerek tüketilebilir. Endüstriyel şekerlemeler piyasaya çıkmadan evvel, bu besleyici, insan sağlığı için birçok faydaya sahip üzüm tatlıları özellikle kışın her ailede sevilerek tüketilirdi. Ülkemizde doğal ve sağlıklı gıdalara ilgi arttıkça ev yapımı doğal pekmez ve üzüm tatlılarına da ilgi tekrar artmaya başladı. TappTaze.. |
Cevap: Anadolu'nun Dünya'ya En Büyük Armağanı: Üzüm Emeğine yüregine sağLık payLaşım için tşkLer.... |
Cevap: Anadolu'nun Dünya'ya En Büyük Armağanı: Üzüm Emeğine sağlık Paylaşım İçin Teşekkürler ;thumbsup |
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:53. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk