IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot (https://www.ircforumlari.net/tarih/335431-120-yil-once-osmanlida-uretilen-robot.html)

Nickolas 19 Mayıs 2010 20:51

120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot
 
Sultan 2. Abdülhamid’in Japonya’ya 1889 yılında robot hediye ettiği ortaya çıktı.

Osmanlı'nın son dönemine damgasını vuran Sultan 2. Abdülhamid Han'ın, günümüzde teknolojiye öncülük eden Japonya'ya 1889'da robot hediye ettiği anlaşıldı. İnsan şeklinde tasarlanan ve ismi 'Alamet' olan robotun özelliğinde ise yok yok. Araştırmacı-Yazar Oktan Keleş'in arşivinde yer alan Alamet'in orijinal fotoğrafları Yıldız Sarayı yangınında zarar görmüş. Ancak fotoğrafın kalan parçaları bile 120 yıl sonra ilk kez gündeme gelen bu ilginç olayı anlatmaya yetecek cinsten.

İnsan şeklinde tasarlanan ve ismi 'Alamet' olan robotun özelliği ise sema edip yarım metre yürüyebilmesi ve her saat başı ezan okuyabilmesi...


“Semâzen şeklinde, normal bir insan boyuna yakın, saatli bir robot. Kaideye oturtulmuş gövdesi; saat başı semâ ediyor, bu esnada kollarını açıyor, gümüş levhalardan yapılmış etekleri açılıyor ve aynı anda ezan okuyor. Tüm bunları yaparken yarım metre yürüyor, hem dönüyor ve ezan bitince de tekrar yarım metre geri giderek yerine dönüyor; kollarını ve eteklerini indiriyor. Robotun tamamı gümüş ve altın kaplamadan yapılmıştı. Robotun arka kısmında kurma yeri mevcuttu ve yedi günde bir kuruluyordu.


Sultan Abdülhamid Han asrın teknoloji harikası bu eseri, Ertuğrul Firkateyni vasıtasıyla yazılmış özel bir mektup, hediyeler ve nişanlar ile beraber Japon İmparatoru'na göndermişti. Firkateyn dönüş yolunda 450 mürettebatıyla birlikte batmıştı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]




---


Bu güne kadar bu konuya dair hiç bir bilgi ile karşılaşmadım. Doğruluğu hakkında o yüzden bir bilgim yok. Ama en kısa zamanda araştıracağım :)

JosephiNe 19 Mayıs 2010 20:55

Cevap: 120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot
 
Nickolas eğer birşey bulursan tekrar paylaşırsan sevinirim çok güzel birşey taraihimizde eğer böyle birşey mevcutsa..

Nickolas 19 Mayıs 2010 20:58

Cevap: 120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot
 
Araştırma sonrasında ilk paylaşacağım yer burası olacak inş. İlgili konuyu okuduğumda gerçekten çok şaşırdım. Abdulhamit 'in devrindeki şartları sayarsak gerçekten çok şaşırtıcı. Bunun aslı varsa gerçekten yazık etmişiz kendimize derim...

JosephiNe 19 Mayıs 2010 21:00

Cevap: 120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot
 
evet yerden göğe kadar haklısın nerden hangi duruma düşebilirsin ki ya..

Noyan 19 Mayıs 2010 22:16

Cevap: 120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot
 
Abdülhamid, Abdülhamid.. Her yerde Abdülhamid. İlginç bilgi..

Damla 20 Mayıs 2010 20:17

Cevap: 120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot
 
Sakallı robot, ilginç ;p

Numberone 20 Mayıs 2010 21:38

Cevap: 120 Yıl Önce Osmanlı'da üretilen Robot
 
Abdülhamid cok esrarengiz bir liderdi. Onunu gorup, arkasina bakmayan ve en onemlisi baskasinin ( en yakininin bile ) lafi ile hareket etmeyen ender padisahlardan biridir. Abdülhamid bir diger ozelligi ise Osman bey imparatorlugu kurduktan sonra olumune yakin oglu Orhan beye bir vasiyette bulunmustur. Amacimiz Nizam-ı Alemdir. Baska bir amaca saparsaniz bu imparatorluk yok olacaktir. Abdülhamid , padisah oldugunda gecmisine bakarak hareket etmistir. Aslinda Osmanli ile anlatilacak daha dogrusu atalarimiz ile anlatilacak , yazilacak , cizilecek o kadar cok sey var ki hangi birini anlatalim diye dusunuyoruz..

En onemli ornek , Dunyadaki bazi ulkeler en onemlisi ABD olmayan mazilerini mazi yapip film ile kendi kulturlerini butun dunyaya yaydilar.

Bizim padisahlari bosverin , en kucuk akinci bir komutanin bile bir anisini anlatsak , ADB'nin butun mazisine bedel olur.

Ayrica , bu konuyu acip bilgi veren arkadasa tesekkur ederim..

Son sozum, bizim sasiracak hic bir seyimiz yok , Cunku ; bizim ecdatlarimiz bu dunyada yapacaklarinin ustune cikip yapacak hic bir sey birakmadan insanliga hizmet etmistir. Arastirma yaparsaniz burada ne demek istedigimi daha iyi anlayacaginiza inaniyorum..

İyi forumlar.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:15.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net