IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Tarih (https://www.ircforumlari.net/tarih/)
-   -   Kılıçla Alınan Topraklar Altınla Satıldı (https://www.ircforumlari.net/tarih/404569-kilicla-alinan-topraklar-altinla-satildi.html)

Kalemzede 20 Ağustos 2011 14:30

Kılıçla Alınan Topraklar Altınla Satıldı
 
Mustafa Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Abdülhamid'in[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 33 yıl boyunca hiç savaşmadan dünya dengelerini elinde tuttuğunu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tahttan indirildikten sonra toprak kayıplarının başladığını söyledi.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Düşünce Seminerleri'nin 'Tarihin Ufukları' başlığı altında 'Abdülhamit'siz Yüzyıl' konulu semineri[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Şehir Kütüphanesi Üftade Gösteri ve Konferans Salonu'nda yapıldı.

Sultan Abdülhamit'in[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1909 yılında çıkan 31 Mart ayaklanmasından sorumlu tutularak ittihatçılar tarafından tahttan indirildiğini hatırlatan Tarihçi Yazar Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu olayın Osmanlı döneminde bir kırılma noktası olduğunu ve toprak kayıplarının başladığını belirtti.

Makedonya ve Selanik'te başlayan gerginlikler sonrası Bosna Hersek'in 2[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]5 milyon altına Makedonya'ya satıldığını ifade eden Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
"O yüzden Boşnaklar bu olayı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'bizi kılıçla aldınız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] altınla sattınız' diye yıllar sonra bile dile getirir.

Daha sonra Bulgaristan topraklarımızdan koptu.
Yunanistan Girit'i ilhak etti. 1911'de İtalyanlar Trablusgarp'a çıkarma yaptı.
Abdülhamit'in olası bir işgale karşı yaptığı silah yığınakları ittihatçılar tarafından Balkanlar'a taşındığı için şehirlerde direnecek silah kalmadı ve Osmanlı'nın Afrika'daki son toprağı olan Libya da elden çıktı." diye konuştu.
Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Balkanlar'da başlayan kaynamanın[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ülkelerin bağımsızlık mücadelesine dönüşmesinin ardından başlayan Balkan savaşlarının[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] batının kirli yüzünü gösteren bir ayna olduğunu vurguladı.
İngiltere[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Fransa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Almanya gibi batılı ülkelerin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] büyük Osmanlı ordularının[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Balkanlar'daki küçük ülkeleri karınca gibi ezeceğinden emin olduklarını ifade eden Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
"Batılı ülkeler Osmanlı'nın zaferinden emin oldukları için savaş sonrası sınırlar ne kadar değişirse değişsin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eski sınırların geçerli olacağını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yeni sınırlarını tanımayacağını dünyaya deklare etti.
Ancak durum böyle olmadı.

Bulgar orduları İstanbul Çatalca'ya kadar girdi.
Savaş öncesi eski sınırların geçerli olacağını deklare eden batılı ülkeler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Osmanlı'nın kaybetmesinin ardından sözlerinden döndü ve yeni sınırları kabul etti.
Eğer 1913'te Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki toprak paylaşımı savaşları çıkmasaydı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Edirne bile bugün elimizde olmayabilirdi.
Bulgaristan Yunanistan arasındaki savaşı iyi değerlendiren Osmanlı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] son bir hamle ile Edirne'yi almayı başardı." dedi.

Sultan Abdülhamit'in korktuğu ve hep hazırlıklı olmaya çalıştığı birinci dünya savaşının 1914 yılında patlak verdiğini kaydeden Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'Almanlar kaybettiği için biz bu savaşı kaybetmiş sayıldık' anlayışının çok yanlış olduğunu belirtti.

Avrupa devi Almanya'nın petrol rezervlerini ele geçirmek için Ortadoğu'ya uzanma planları olduğunu dile getiren Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "İngilizler ise Almanya'nın önünü kesmek için Ruslar'la ittifak arayışındaydı.
Rusya'da komünistler ayaklanmış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Çar zor duruma düşmüştü.
İngilizler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Çar'a yardım gönderecek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] komünist ayaklanmalar bastırılacak ve ittifak sürecekti.

Hatta İngilizler[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Türkiye'ye toprak bütünlüğünü garanti ederek bu savaşta tarafsız kalmasını teklif etti.

Ancak 1914 Ağustosunda Enver Paşa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Almanlarla gizli bir anlaşma yapmıştı.
Henüz Türkiye daha savaşa girmemişti ki iki Alman zırhlısı Karadeniz'de İngiliz donanmasından kaçarken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bize sığındı.
İngilizler ise bu gemilerin bırakılmasını[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aksi halde Türkiye'nin de savaşa girmiş kabul edileceğini söyledi.

Ancak biz bu gemilerin bizim olduğunu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] isimlerinin ise Yavuz ve Midilli olduğunu söyleyerek Alman gemilerini vermedik.
Daha sonra gizli bir emirle bu donanma Karadeniz'e çıkarıldı ve Rus limanlarını bombalamaya başladı.

Biz böylece savaşa girmiş olduk." diye konuştu.
İttifakı olan Rusya'ya atılan her bombayı kendine atılmış kabul eden İngilizlerin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu gelişmenin ardından Çanakkale Muharebesini başlattığını hatırlatan Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] muharebenin 1916'ya kadar sürdüğünü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 1917 yılında İngilizlerden bir türlü yardım alamayan Rusya'da komünistlerin iktidara geçtiğini vurguladı.

"Emperyalizmle işimiz yok diyen komünistlerin İngilizlerle ittifak anlaşmasını iptal ederek[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Türkiye'deki tüm askerlerini geri çektiğini ifade eden Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] "Rusya Brest Litovsk Antlaşması'ya savaştan çekildi.
Kafkas cephesini terk ederek Kars[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Ardahan ve Batum'u Osmanlı'ya geri verdi." dedi.

Konuşmasında[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] binlerce askerin donarak şehit olduğu Sarıkamış olayına da değinen Armağan[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] şöyle dedi:
"Sarıkamış[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir hezimet[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir facia olduğu için tarihimizde geniş yer almaz.
Bizzat Enver Paşa komutasındaki harekatın ardından askerlerimiz dağlarda şahadet şerbetini içerken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Enver Paşa bu olayla ilgili bilgi ve haberleri yasakladı. 'Rusları ezdik' diye haberler yaptırıldı.
Yıllarca biz Sarıkamış'ta bir destan yazıldığını gördük.
Ancak Sarıkamış'ta bulunan bir subay 1921 yılında anılarını yayınladı ve bu kadar askerin nasıl donarak öldüğünü kamuoyu öğrendi.
Bu şok etkisinin ardından Sarıkamış tekrar tartışmaya açıldı.
Ancak Enver Paşa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sorumlu devlet adamı anlayışına sahip olmadığı için bunları kabullenmedi.

Enver Paşa kimseye danışmadan iş yapıyordu.
Padişah ve Sadrazamı tahttan indirdi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başkomutan vekili oldu[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kimsenin haberi olmadan ülkeyi savaşa soktu.
Sonuçta ne oldu?
Kafkaslarda kısmen bir ordu ayakta kaldı.
Bağdat gitti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Filistin gitti[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Suriye gitti.
Mondros olmasa İngilizler İstanbul'a kadar gelecekti.
Ama Enver Paşa bunların hesabını vermek yerine bir Alman denizaltısına binerek Rusya'ya kaçtı.
Geriye Mondros'la belirlenen sınırlar kaldı." diye konuştu.



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net