IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Afrodit

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Eylül 2011, 15:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türk Tarihinin En Büyük 10 Lideri





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kimileri ulvî olarak gördükleri bir amaç uğruna Türk milletinin başına geçti; Fatih Sultan Mehmed ve Alparslan gibi... Kimileri tüm dünyayı tek bayrak altında toplamak için silaha sarıldı; Attila ve Kanuni Sultan Süleyman gibi...

Kimileri dünyayı kendisini fethe çıkanlardan kurtarmak için bu ateşten gömleği giydi; Selahaddin Eyyubi ve Atatürk gibi... Kimileriyse yeni bir dünya kurmak için Türk sancağını beline sardı; Oğuzhan gibi...

Türk soyunun temel taşını oluşturan Oğuzhan'dan Türk sancaklarını Anadolu'ya ilk kez diken Alparslan'a tüm İslam alemini tek bayrak altına almak isteyen Yavuz'dan cihanda iki devleti çok gören Fatih Sultan Mehmed'e değin; Türk tarihinin en büyük 10 lideri kısa profilleri ile karşınızda!



Oğuz Kağan
Aslında bir destan olsa da Türk soyunun en önemli atası olan Oğuz Kağan destanını baz alırsak dindar vatanına bağlı ve zeki bir lider profili çiziyor. Koyduğu yasalar ilerleyen süreçte töre olacak ve 16 büyük Türk imparatorluğunun temel hukunu oluşturacaktır.


Büyük Hun Devleti'ni kuran Oğuz Han destana göre tüm dünya hükümranlarına bir mektup yollar ve kendisini Türk kağanı olarak tanıtıp biatlarını ister. Kabul etmeyenleri mağlup eden Oğuz Kağan Çin Denizi'nden Hazar'a ulaşan büyük bir imparatoruk kurar. Daha sonra Gün Ay Yıldız Gök Dağ ve Deniz ismini verdiği ilerleyen zamanlarda Türk soylarına isimlerini verecekleri 6 çocuğu arasında imparatorluğunu paylaştırır. Destana göre 116 yaşında dünyaya gözlerini yuman Oğuz Han 75 yıllık savaşlarının ardından ilk teşkilatçıl Türk devletini kurmuş bir şekilde dünyadan ayrılmıştır.

Kuran-ı Kerim'de geçen Zülkarneyn isimli kutlu insan olduğu iddiaları vardır. Destanı baz alırsak bu iddiaların doğruluk payı oldukça fazladır.



Attila

Hristiyan Avrupa'yı yerle bir eden Doğu Roma'nın yıkılmasında baş rolü oynayan Attila hâlen bile Avrupa'da korkuyla anılmakta. Sosyal hayatı ve ailesi hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz Attila Uldız'ın "Güneşin battığı yerden doğduğu kadar heryeri fethederim!" ülküsü ile hareket etmiş Roma'ya birkaç kilometre kalıncaya kadar ordusuyla sokulmuş ve Avrupa'nın bilinçaltında yatan "barbar" kavramının oluşmasında büyük etki yapmıştır...

İslam öncesi Türk liderleri arasında en ünlülerden olan Attila'ya doğuda ise sempati ile yaklaşılır.


Çağrı Bey
İlk büyük ve emperyal Türk devletini kuran Çağrı Bey Gazneli Devleti'ne başkaldırmış ve Merv'i alarak Dandanakan Savaşı ile Selçuklu'yu kurmuştur. Oğuz soyunun Kınık boyundan olan Çağrı Bey Selçuklu sınırlarını Kafkaslara dek genişleterek Anadolu'ya akınlar düzenlemiş Bizans için ilk büyük Türk akınlarını başlatmıştır.

Türk tarihinde zaman zaman sahne alan ve Türk milletinin gelişimini hızlandıran liderlerden birisidir Çağrı Bey...


Alparslan
Az önce bahsettiğim Çağrı Bey'in oğlu olan Alp Arslan'ı Osmanlı'nın Fatih'i gibi düşünebiliriz. Selçuklu'yu Orta Doğu'da büyük bir güç hâline getirmiş Türklere Anadolu kapılarını açarak Küçük Asya'ya Türk ve İslam sancaklarını dikmişti. İslam dünyasının koruyuculuğunu üstlenen Alp Arslan Malazgirt'te devasa Bizans ordusunu mağlup ederek Türk tarihinin kırılma noktalarından birini gerçekleştirmişti.

Alp Arslan Selçuklu'nun altın çağını yaşayacağı oğlu Melik Şah'ın saltanatı için de alt yapı hazırlamış Türk devlet bürokrasisinde önemli atılımlar gerçekleştirmişti.


I.Alaaddin Keykubat

Büyük Selçuklu'nun parçalanmasının ardından ortaya çıkan kollardan bir olan Anadolu Selçuklu'ya altın çağını yaşatan Keykubat Harzemşahları mağlup etmiş Moğol akınlarını bir süreliğine de olsa geciktirmiş ve Kırım'a hükmetmişti. Hem ekonomik hem de askeri olarak Orta Doğu'nun en güçlü devletinin Anadolu Selçuklu olduğu Alaaddin Keykubat dönemi diplomatik çerçevede de önemli gelişmelere sahne olmuştur. Eyyubilerle Moğollara karşı ittifak yapılması Avrupa'da gittikçe artan Haçlı seferi çığırtkanlığına karşı askeri birlik anlaşmaları yapılması gibi önemli diplomatik girişimler grçekleştirildi.


Selahaddin Eyyubi

Aslında Selahaddin Eyyubi'yi listeleme konusunda çok düşündüm; ama Arap Kürt ya da Türk olduğu konusundaki tartışmalar devam ettiği için Türk olarak kabul edeceğim.

Ortadoğu'nun efsanevi lideri Selahaddin Eyyubi sıradan bir İslam lideri iken devasa haçlı ordusunu Hıttin'de mağlup edip Kudüs'ü haçlı egemenliğinden kurtarması ile ün saldı. 2. dalga haçlıların Anadolu'dan çıkmak için Türk ordusundan bilet alamaması sonucu yola çıkan ünlü İngiliz Arslan Yürekli Richard komutasındaki 3. büyük haçlı ordusunu da kurnaz bir strateji ile Filistin'in çorak toprağına gömen Eyyubi sadece Doğu'da değil Batı'da da sıkça konuşulur. Richard ile yaptığı diplomatik ilişkilerde gönderdiği sayısız hediye bize İslam'ın hoşgörüsünü ve Selahaddin Eyyubi'nin karakteri hakkında çok önemli deliller sunuyor.


Fatih Sultan Mehmed

Türk tarihinde hem Doğu'ya hem de Batı'ya bu denli etki etmiş lider pek yoktur. Bin yıllık Bizans'ı tarihin tozlu sayfalarına katmış 15. yüzyıla dek süren feodal rejimi yerle bir etmiş Osmanlı bürokrasisinde de "gaza" ülküsünün etkisini Çandarlıyı astırarak artırmıştı.

İstanbul'u fethederek Avrupa'nın denizlere açılmasını sağlayan Fatih hem Osmanlı için altın çağı hazırlarken Avrupanın gelişmesi yolundaki en önemli basamağın geçilmesine de yol açıyordu. İstanbul gibi deniz ticaretinin koordine noktalarından birini ele geçiren Fatih Avrupa'nın keşif hareketlerine çıkmasına sebeb olmuştu. Ümit Burnu ve Amerika'nın keşfedilmesi ile refah seviyesi artan Avrupa halkları kısa süre sonra gerçekleştirmeye başlayacakları reform hareketleri ile de bilim ve teknikte gelişmeye başlayacaklardı.

Osmanlı sarayındaki yerli-devşirme paşa rekabetini de sona erdiren Fatih yerli paşaların lideri konumundaki Çandarlı Mehmet Paşa'yı astırarak devşirme paşaların yönetimde yükselmesini sağlamıştır.


Yavuz Sultan Selim
Osmanlı hanedanında tartışmaya en açık sultanların başında gelen Yavuz 8 yıllık kısa saltanatı boyunca Doğu ve Güney topraklarını Osmanoğulları'nın mührü ile damgalamış Osmanlı tarihinde son kez olarak hazineyi tamamen doldurmuştu. Çaldıran seferi sırasında İran işbirlikçisi Kızılbaşları idam ettirmesi bazı çevrelerde "alevi soykırımı" olarak tanımlansa da bunun bir iftira olduğu artık netlik kazanmıştır. Ayrıca Yavuz Sultan Selim'in karakteri de Türk tarihinin en büyük 10 lideri arasına girmesine fazlasıyla yetiyor.


Kanuni Sultan Süleyman

Osmanlı sancaklarını Avrupa'nın kalbinde dalgalandıran Fas'tan Kırım'a devasa bir coğrafyaya hükmeden Kanuni tüm şark hükümranları arasında dahi özel bir yere sahiptir. Bir Doğu hükümdarının Batı hükümdarlarına Kanuni derecesinde posta koyduğu çok nadirdir. Batı'da Avusturya'yı darmadağın eden Kanuni Doğu'da ise babası Yavuz Sultan Selim'in ağır darbe vurduğu İran ile Kafkaslarda adeta köşe kapmaca oynamıştır. Cebelitarık'tan Çanakkale'ye Hazar'dan Yemen'e uzanan büyük Türk toprakları Osmanlı'nın denizde süper güç olduğunu kanıtlıyor Türk'ün altın çağını da tescilliyordu.


Mustafa Kemal Atatürk

18. yüzyıldan sonra konjonktürel olarak düşüşe geçen monarşik devlet düzeninden Türk toplumunu kurtaran Atatürk Türk bürokrasisinde "devrim" olarak nitelendirebileceğimiz önemli yenilikler yapmıştı. Türk Kurtuluş Savaşı'nda stratejik zekasını konuşturan Mustafa Kemal asıl işini savaştan sonra yapacaktı. Yeni dünya düzeninde yer almak için gerekli değişiklikleri önceden tahmin edebilen Atatürk "muasır medeniyet" ülküsünü benimseyerek "cihanda sulh" mottosu ile hedefine yürümüştü. Hem iç hem dış politikada Türkiye için önemli hamleler yapan Mustafa Kemal Atatürk özellikle son yıllarında Türk milleti üzerine akademik çalışmalara yoğunlaşmıştı...


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
10, büyük, en, lideri, tarihinin, türk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Antalya tarihinin en büyük yangını Cemalizim Haber Arşivi 0 01 Ağustos 2008 17:28
Antalya tarihinin en büyük yangını Cemalizim Haber Arşivi 0 01 Ağustos 2008 17:28