IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Eylül 2012, 13:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Osmanlı'da Hanımlara Özel Hastane




Osmanlı'da Hanımlara Özel Hastane



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İstanbul yüzyıllarca bir başka şehre daha evsahipliği yapmıştır aslında. Saray-ı Cedid ya da bilinen adıyla Topkapı Sarayı, İstanbul ile aynı anda yaşamış, tabir-i caizse şehir içinde şehir olmuştur.

İlber Ortaylı'nın dediği gibi "mütevazı fakat kendine özgü pandantif biçimli güzel binaları" ile zarif bir mimari anlayışın ürünü olan sarayda, devleti yönetenlerin ikametgâhı olması hasebiyle siyasi kurumlarıyla ile en tepesinden en alt rütbedekine varıncaya kadar tüm ahalinin ihtiyaçlarının sağlandığı mahalleriyle, başlı başına yeni bir kent inşa edilmiştir. Bu kente dâhil olan mahallerden biri de pek fazla da bilinmeyen Harem Hastahanesi diğer adıyla Cariyeler Hastahanesi'dir.

Kuruluşunun, kesin bir tarih olmasa da 17. yüzyılın başlarına rastlaması muhtemeldir.

Harem dairesinin bölümlerinden biri olan hastahane, küçük bir avluya bakan odacıklardan oluşmaktadır. Esas şeklini 1665 senesinde geçirdiği yangından sonra almıştır. Burası, girişinde yer alan 'hastalar ustası' odası, mutfak, koğuş, hamam, odunluk, gasilhane, helâ ve çamaşırhaneden mürekkepti. Ayrıca hastahane personeli ile çeşitli ilaçların muhafaza edildiği hücreler de vardı. Yapı, Haremin uzantılarından biri olmasına rağmen, epey ücra bir noktada inşa edilmiştir. Bunun sebebi, olası bir salgının tüm saray halkını etkileyebileceği endişesinden kaynaklanmaktadır. Sultan Abdülaziz döneminde meydana gelen kolera salgını esnasında bu hastaneden de istifade edilmiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Harem sakinleri –daha ziyade cariyeler-, burada kendileri için tahsis edilen 'hekime hanım' 'hastalar ustası' ve 'nine' adı verilen personel tarafından muayene ve tedavi edilmekteydi. Çalışanlarının tümünün kadın olduğu hastanede, erkek hekim ve cerrahların özellikle ağır vakalarda zaman zaman mesai yaptıkları da bilinmektedir. Erkek hekime ihtiyaç hissedilen hallerde, nöbetçi ağa, Darüssaade Ağası'na hastanın durumu hakkında malumat verir, o da gereğini yerine getirerek hekimin saraya gelmesini temin ederdi. Hareme çağrılan erkek hekimler, elbette belli bir intizam içerisinde saraya gelir ve hizmetli kişilerin gözetiminde ciddiyet içerisinde muayenelerini yaparlardı. Hatta kimi vakitler padişahın izninin de alınması zaruretti. Erkek hekimin muayenesi sırasında hastanın vücudunun olabildiğince örtülü olmasına dikkat edilmiştir.

Önemli bir husus da erkek hekimler ile hanım hekimlerin aldıkları ücretlerdeki olağandışı farklılıktır. Arşiv kayıtlarından, hekimeye günde iki akçe verildiğini buna karşın erkek Yahudi hekime günde on beş akçe ödendiğini öğrenmekteyiz.

Vefat eden cariyelere, son görev yine burada yapılırdı. Vefat eden kişi, hastahane müştemilatından olan gasilhanede yıkandıktan sonra kefenlenerek tabuta konulur sonrasında küçük bir külliyeyi andıran yapının zemin katındaki Meyyit Kapısı'ndan –bugünkü Arkeoloji Müzesi bahçesine açılan- çıkartılarak defnedilmek üzere Zülüflü Baltacılara teslim edilirdi.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hanımlara, hastane, osmanlıda, Özel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beylere Özel Osmanlı Yüzükleri Sue Ah Erkekler 0 23 Temmuz 2012 11:52
SGK'lılara özel hastane müjdesi! Lucifer Haber Arşivi 0 15 Ocak 2012 06:19
Devlet hastanesi, özel hastane standartlarının da üzerine çıktı Deinonychus Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2011 21:16
Erkeklere Özel Osmanlı yüzükleri".. Hayal Ah Erkekler 5 19 Nisan 2010 03:06
Hanımlara özel Bilgiler -1 PopSy İslamiyet 6 10 Mart 2009 05:18