IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Şubat 2013, 17:05   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hürrem Sultan'ın Gelini Nurbanu Sultan




Bundan tam 442 yıl önce, yine böyle bir 24 Eylül günü, 1566 senesinde; On birinci Osmanlı padişahı olan 2.Selim tahta çıktı. Kanuni’nin Hürrem Sultan’dan doğma oğluydu. Sarhoş Selim ya da Sarı Selim olarak da anılmış olan bu hükümdar, aslında çok silik bir kişilikti. Hele hele babası Kanuni Sultan Süleyman’dan, dedeleri Fatih ve Yavuz’dan sonra esamesi bile okunmayacak kadar havada kalmıştı. Ama gelin görün ki çok kuvvetli tarih tezlerine göre, 24-Eylül-1566 günü yaşanan bu olayla Osmanlı’nın kaderi değişecekti.

Osmanlı tarihçilerinin, II. Selim'in, babası Kanuni Sultan Süleyman’a neden hiç benzemediğini sık sık vurgulamış olmaları çok manidardır. Sarı Selim; orta boylu, açık alınlı, mavi gözlü, düzgün burunlu, ince kaşlı ve sarışın bir padişahtır.

Diğer iki enteresan not da Sultan İkinci Selim'in kendisinin, hiç sefere çıkmamış olması ve İstanbul'da ölen ilk Osmanlı hükümdarı olmasıdır. Tüm bu ayrıntılar, bütün tablonun içerisinde ufak gibi görünen çok önemli donelerdir.

Gelelim sultan annesi Hürrem Sultan’ın devam eden marifetlerine. Nurbanu Sultan, II. Selim'in eşidir. Tam adı bilinmemekle birlikte Yahudi bir ailenin çocuğu olduğu yönünde tarihçiler ekseriyetle hemfikirdir. Haremde, Haseki Hürrem Sultan’ın dikkatini çeker ve kendisi tarafından Manisa sancağına eğitime yollanır.

Birkaç yıl sonra Hürrem Sultan, oraya yaptığı bir ziyaret esnasında bu; uzun boylu, endamlı, işveli ve hafif balık etli, harikulade gözlere sahip kızı görür ve hemen tanır. O anda kararını vermiştir. Adını "Nurbanu" koyduğu bu kız, geleceğin hükümdar eşi olacaktır. Ve kendi ideallerinin de takipçisi.

Kendisinden olan hükümdar oğlu Selim’in, Kanuni’den sonra tahta geçmesi; Hürrem Sultan için büyük planın en önemli ayağıdır. Ancak Kanuni'nin cariyelerinden biri olan Mahidevran Sultan'dan doğma Mustafa isimli oğlu; saray çevresinde, ülkede ve yeniçeriler arasında çok sevilen bir şehzadedir. Mustafa'nın, Kanuni'den sonra padişah olmasına kesin gözüyle bakılmaktadır. Hürrem’in müthiş planları devreye girer ve Kanuni, oğlu Mustafa'yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı yanlış inancıyla öldürtür.

Sonra şehzade Beyazıt'ın üzerine, Sarı Selim gönderilir. Bebek olan masum şehzade de boğdurulunca artık tek veliaht ve şehzade, Hürrem’den doğma Selim'dir.

Hürrem Sultan’ın saray politikalarında etkili olduğu dönemde, “<ı>Hazaryalı Yahudi Türkü” tezlerini doğrulayan enteresan siyasi gelişmeler olmuştur, Osmanlı Devlet Hayatında. Mesela Kırım Hanlığı'na, Rusya seferine çıkma izni verilmiş ve Rusya vergiye bağlanmıştır. Hazar Türkleri’nin korkulu baş belası olan Ruslar yani. Yine Hürrem Sultan sayesinde Ruslar ve Lehlerle barış içinde yaşanılması sağlanmıştır.

Hürrem Sultan’ın bu faaliyetlerini yaptığı dönemde, kendisine çok yardımcı olduğu yine tüm tarihçilerle müştereken kabul edilen bir şahsiyet vardır Osmanlı Sarayı’nda: Yasef Nasif isimli bir Aşkenaz Sefarad Yahudisi. Bu arada bir küçük not, Aşkenaz ismi Tevrat’ta geçer ve bu kişi, Türklerin de atası olan Yasef’in soyundan gelir.

İspanya’da, Yahudilere uygulanan zulüm nedeniyle, Osmanlı Devleti tarafından oradan kaçırılıp hayatları kurtarılan binlerce Sefarad Yahudisi’nden biri olan Yasef Nasif, çok geçmeden sarayda sivrilip, Kanuni'nin müşavirliğine dek yükselmiştir. Sarayın her yanında, O’nun casuslarının bulunduğu iddia edilir.

Kendisi ise Şehzade Sarı Selim'e çok yakınlaşmıştır ve Hürrem ile birlikte, Selim’in Osmanlı tahtına çıkış sürecini yönetirler. Ve başarırlar. Yasef, Sarı Selim döneminde, artık devlet işlerinde çok daha etkilidir. Yahudiler Osmanlı'nın idari mekanizmalarında ve çok önemli noktalarındadır.

Venediklilerden Kıbrıs'ı alıp, oranın kralı olmak istemektedir. Osmanlı’yı Kıbrıs'a yönlendirir ve ada fethedilir ancak Yasef'in hesap etmediği kişi, büyük devlet adamı ve siyasi deha Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’dır. Kıbrıs'ı asla kendisine vermez.

Filistin'deki Yahudi egemenliğini yüceltmek için de saraydaki ilişkilerini kullanır ama zamansız gelen ölümü işleri zora sokar. Bu konunun takipçisi artık Sarı Selim’in eşi Nurbanu Sultan olacaktır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gelini, hürrem, nurbanu, sultan, sultanın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kösem Sultan Gelini Turhan Sultan'a Karşı Liaaa Tarih 0 13 Ekim 2012 19:14
Hürrem Sultan (Hürrem Sultan Kimdir? - Hürrem Sultan Hakkında) Zen Tarih / Siyaset 0 20 Şubat 2012 22:27
Hürrem Sultan Gelinlikleri N999 Ah Kadınlar 1 28 Ocak 2012 08:35
Valide Nurbanu Sultan Kalemzede Tarih 0 21 Ağustos 2011 16:20
Hürrem Sultan Kalemzede Tarih 0 20 Ağustos 2011 14:48