IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Mayıs 2013, 18:28   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türk Modernleşmesinin Temelleri - 3.Selim Dönemi




Osmanlı Devleti temelde iki döneme ayrılabilir. Çekilecek düz bir çizgiyle III. Selim öncesi ve sonrası olarak yapılacak bu dönemselleştirmeye illa kavramsal bir hüviyet kazandırmak istiyorsak, sanırım en uygunu “Geleneksel Osmanlı” ve “Modern Osmanlı” olmalıdır. Aslında bu alanda otorite sayılan tarihçiler Türkiye’nin çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi serüvenini yazarken başlangıç noktası olarak III. Selim’i almakla birlikte ona, benim yaptığım gibi, bir önem atfetmemektedirler. Örneğin Zührer, III. Selim’i 17. yüzyıl Köprülü sadrazamlarının reformları ile Tanzimat reformları arasında bir geçiş dönemi olarak gösterir. N. Berkes de aslında III. Selim’in kendinden önceki reformların meyvelerini topladığını söyler.

III. Selim’in tahta çıkışı Fransız İhtilali ile çakışır ve dünya tarihinde bir dönüm noktası olan bu yıl, Osmanlı tarihinde de bir dönüm noktası olmuştur. Daha veliahtken Fransa kralı XVI Louis ile mektuplaşan ve yapılması gereken yenilikler hakkında yardım alan Sultan Selim, Fransız İhtilalinin etkileriyle uğraşmak zorunda kalan Avrupa devletleri ile sağladığı barış ortamından yararlanarak, kafasında tasarladığı ıslahatlara girişti. Daha veliahtken:

“Layık olursa cihanda bana tahtı devlet

Eylemek mahzı sefadır bana nesa hizmet.” diyordu Selim.

Tahta çıkan şehzade yapacağı reformlara, bizzat Fransız İhtilalin getirdiği düzene verilen isimden yani “yeni düzen”den esinle Nizam-ı Cedit(Yeni Düzen) adını verse de reformların ruhunda Fransız ihtilalinin etkisinin varlığı veya derecesi tartışmalıdır. Aslında genel kanı ihtilalin herhangi bir etkisinin olmadığı, Sultan Selim’in daha çok ihtilalcilerin astığı XVI Louis’nin mutlakıyetine özendiği yönündedir. Ama bana kalırsa iyi veya kötü yönde Fransız İhtilali’nin Nizam-ı Cedit’e etkisinden söz etmek mümkündür.

Bu noktada karşıreformcuların da Fransız İhtilalinden etkilendiğini belirtmekte yarar var. Çünkü o dönemde Osmanlı idarecilerini korkutan temel noktalardan biri Fransız İhtilalinin laik karakteriydi. Fransız ihtilali ile kutsallaştırılan aklın ve dindışılığın imparatorlukta yankı bulması (hele bir de bizzat devlet eliyle yapılacak olması) hiç de onların kabullenebileceği bir şey değildi. Belki de bu hassasiyetin farkında olan Sultan Selim “gavur icadı” suçlamalarının önünü kesmek ve İslamcıları rahatlatmak için dini yönü ağır basan hatt-ı hümayunlar da(örneğin geleneksel giyimle ilgili) yayınlamayı ihmal etmedi.

Sultan Selim’i etkileyen bir diğer dış etken de Rus Çar’ı Petro’nun Batılılaşma yolunda attığı adımlar ve bu yolla sağladığı başarılardır. Petro’nun yolunu izleyerek imparatorluğun kurtarılabileceği düşüncesi de Batılılaşmanın önünü açmakla birlikte , ileriki süreçte, Avrupa başkentlerine elçiler görevlendirilirken Rusya bunun dışında tutulmuştu. Sanırım bunda Rusya’nın bize yaşattığı acıların etkisinden bahsedilebilir.( Bu nedenledir ki Çar Petro’dan intikamımızı, herkes ona Büyük Petro derken biz Deli Petro diyerek almamış mıydık?)

Sultan Selim’in bir hamlesi de toplumun ileri gelenlerinden yapılması gereken ıslahatlara yönelik birer rapor isteyerek onları da sürece dahil etmektir. Ancak bu raporlarda da ordu dışında ciddi bir ıslahat önerilen alan bulunmaması yükü padişahın omuzlarında bırakmıştır.

Tepeden inmeci bir karakterde olan Osmanlı modernleşmesinde padişahın bu konuda en büyük yardımcısı olması beklenen tabi k i Avrupa’ya gönderilen elçilerdi ve zaten gönderilirken devletin işine yarayacak bilimsel gelişmeleri öğrenmeleri ve rapor etmeleri tembihleniyordu. Ancak yabancı dilden bile yoksun bu elçiler umulanı veremedi.(Belki de burada Viyana’ya elçi olarak gönderilen Ebubekir Ratip Efendinin adını zikretmeliyiz. Zira en önemli rapor ondan gelmiştir.)

NEDEN BAŞARISIZ OLUNDU?

Reformları gerçekleştiren padişahın devletin geleneksel ve hantallaşmış kurumlarıyla karşı karşıya gelmesi kaçınılmazdı. Örneğin atamalarına sınav zorunluluğu getirdiği için ulemanın, Nizam-ı Cedit ordusunu devletin asli ordusu yapma yönündeki eylemleri Yeniçerilerin, merkezi otoritenin denetimini arttırma çabaları ayanların, ıslahatların getirdiği yeni masrafları karşılamak için vergilerin arttırılması da, kısmen, halkın padişaha karşı tavır almasına neden oldu. Tımar sisteminin bozulmasıyla ortaya çıkan ademimerkezileşme, reformların yaygınlaşmasını ve dolayısıyla da içselleşmesini engelleyen bir diğer unsurdur.

Sonuçta, Osmanlının gerileme ve dağılma döneminin başdarbeci aktörleri olan Yeniçerilerin isyanı ve sadrazamın ihaneti sonucu Sultan Selim tahttan indirildi.

Son bir nokta olarak şunu belirtmek istiyorum; Zührer, Sultan Selim’i bir geçiş dönemi olarak nitelendirdikten sonra “onu tek ilginç kılan şey Avrupa usullerini benimsemesidir” diyor. Tek başına bu bilgi bile Sultan Selim’in önemine dair işaretleri içinde barındırmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
III.Selim Dönemi Yenilikleri Violent Tarih 0 18 Mayıs 2013 21:41
II. SELîM ve dönemi Ecrin Tarih 0 30 Nisan 2011 13:37
II. Selim Ve Dönemi YapraK Tarih 0 12 Nisan 2009 13:02
Türk Modernleşmesinin Cinsiyeti YapraK Felsefe 4 29 Mart 2009 04:27
Türk Külütürü Ve Temelleri kont_dracula Kültür ve Sanat 0 08 Haziran 2006 17:56